• Посилання скопійовано

Лікарняні для працівника з інвалідністю

Завершуючи цикл статей про трудові відносини працівників з інвалідністю, розглянемо, як таким працівникам оплачується тимчасова непрацездатність.

Встановлення інвалідності

Припустімо, після тривалого періоду непрацездатності працівнику встановлено інвалідність. Як оплатити цей період?

Відповіді на це запитання знайдемо в інструкціях №455 та №532.

Згідно з п. 2.1 Iнструкції №455, у разі захворювання чи травми на весь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) групи інвалідності видається листок непрацездатності. На огляд у МСЕК хворого направляє лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК) лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання або лікування у двох випадках (п. 4.1 Iнструкції №455):

1) за наявності стійкого чи необоротного характеру захворювання;

2) якщо хворий був звільнений від роботи протягом чотирьох місяців безперервно з дня настання тимчасової непрацездатності чи протягом п'яти місяців у зв'язку з одним і тим самим захворюванням або його ускладненнями за останні дванадцять місяців, а при захворюванні на туберкульоз — протягом десяти місяців з дня настання непрацездатності.

Протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення ЛКК МСЕК проводить огляд хворого і приймає рішення про наявність або відсутність інвалідності. У разі заочного проведення МСЕК цей строк скорочується до трьох робочих днів (п. 7 Положення №1317).

У разі встановлення інвалідності, згідно з п. 4.3 Iнструкції №455, листок непрацездатності закривається днем надходження документів на МСЕК і дата встановлення інвалідності обов'язково зазначається у листку непрацездатності. Пункт 3.11 Iнструкції №532 уточнює, що ця дата має збігатися з днем надходження (реєстрації) документів у МСЕК.

А вже з наявним листком непрацездатності оплата днів тимчасової непрацездатності від травми і до встановлення інвалідності відбувається у звичайному порядку.

Хвороба

Як і кожен інший, працівник з інвалідністю може захворіти. Чи є тут якісь особливості?

Ні, період тимчасової непрацездатності працівника з інвалідністю оплачується в загальному порядку, тобто перші 5 днів хвороби оплачує роботодавець, а з шостого дня і далі витрати на оплату лікарняного покриваються з коштів Фонду соціального страхування. Єдиний виняток — це підприємства (організації) товариств УТОГ (УТОС): їхнім працівникам з інвалідністю допомогу з тимчасової непрацездатності у повному розмірі виплачує Фонд соцстраху (ч. 2 ст. 22 Закону №1105).

Крім того, слід пам'ятати, що період отримання пенсії по інвалідності включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абз. 2 ч. 1 ст. 21 Закону №1105).

Нормативна база

  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Iнструкція №455 — Iнструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. №455.
  • Iнструкція №532 — Iнструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС від НВВ від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406.
  • Положення №1317 — Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджене постановою КМУ від 03.12.2009 р. №1317.

Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру