• Посилання скопійовано

Що нового

Визначено перелік послуг, що становлять загальний економічний інтерес

! Енергетикам

Кабмін затвердив перелік послуг, що становлять загальний економічний інтерес.

Затвердження цього переліку було передбачено абз. 3 п. 2 ч. 2 ст. 3 Закону «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» і створює умови для здійснення заходів державної підтримки господарської діяльності, пов'язаної з наданням послуг, що становлять загальний економічний інтерес (у частині компенсації обґрунтованих витрат на надання таких послуг), без необхідності повідомлення АМКУ та отримання від нього дозволу (дія згаданого Закону на ці послуги не поширюється).

До переліку увійшли деякі послуги у сферах функціонування ринку електричної енергії та ринку природного газу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2018 р. №420 чинна з 01.06.2018 р.


Затверджено Порядок продажу об'єктів великої приватизації

! Iнвесторам

КМУ затвердив Порядок продажу об'єктів великої приватизації державної власності.

Порядок встановлює процедуру підготовки, організації та проведення продажу об'єктів великої приватизації державної власності (далі — об'єкт приватизації).

Для забезпечення прозорості проведення продажу об'єктів приватизації та висвітлення приватизаційних процесів державний орган приватизації здійснює відповідно до законодавства комплекс заходів щодо забезпечення шляхом оприлюднення повідомлень про хід і результати продажу в ЗМI.

Підготовка до приватизації та продаж об'єктів приватизації здійснюються із залученням на конкурсних засадах радників в установленому Кабміном порядку, крім випадків, передбачених законодавством.

Об'єкти приватизації підлягають продажу на аукціоні з умовами, які затверджуються Кабміном.

Аукціон з продажу об'єктів приватизації проводиться організатором аукціону не раніше ніж через 30 днів, але не пізніше ніж протягом 60 днів після опублікування інформаційного повідомлення про приватизацію об'єктів приватизації.

У разі коли для участі в аукціоні з продажу об'єкта приватизації подано заяву про участь в аукціоні від одного покупця, аукціон визнається таким, що не відбувся, а державний орган приватизації може прийняти рішення про приватизацію зазначеного об'єкта шляхом викупу безпосередньо таким покупцем за запропонованою ним ціною, але не нижче від стартової ціни для відповідного аукціону.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.05.2018 р. №386
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 05.06.2018 р. офіційно не опублікована


КМУ врегулював продаж об'єктів малої приватизації на електронних аукціонах

! Iнвесторам

Кабмін затвердив Порядок проведення електронних аукціонів для продажу об'єктів малої приватизації.

Цей Порядок визначає механізм проведення електронних аукціонів для продажу об'єктів малої приватизації з використанням електронної торгової системи, визначення переможця за результатами електронного аукціону, розміру та порядку внесення плати за участь в електронному аукціоні відповідно до положень Закону «Про приватизацію державного і комунального майна».

Мінекономрозвитку має щороку до 1 березня переглядати розмір плати за участь в електронному аукціоні.

Постанова КМУ від 10.05.2018 р. №432
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 05.06.2018 р. офіційно не опублікована


Як відбиратимуть електронні майданчики для малої приватизації

! Iнвесторам

Кабмін затвердив Порядок відбору операторів електронних майданчиків для організації проведення електронних аукціонів з продажу об'єктів малої приватизації, авторизації електронних майданчиків.

Державне підприємство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖI», що належить до сфери управління Мінекономрозвитку, визначено відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи — адміністратором електронної торгової системи.

Зокрема, Порядком передбачено, що дата початку відбору операторів визначається адміністратором. Iнформація про початок відбору розміщується на офіційному сайті адміністратора за 5 робочих днів до початку відбору.

Оператор для проходження відбору повинен відповідати таким вимогам:

— бути зареєстрованим в установленому законодавством порядку;

— мати в ЄДР передбачену ч. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юрособи;

— не мати порушеного провадження у справі про банкрутство, не перебувати у процесі ліквідації;

— не підпадати під застосування санкцій відповідно до Закону про санкції;

— мати право на використання електронного майданчика та його доменного імені.

Постанова КМУ від 10.05.2018 р. №433
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 05.06.2018 р. офіційно не опублікована


Нацбанк удосконалив порядок ведення касових операцій

! СГ

Національний банк України вніс зміни до своєї постанови від 29.12.2017 р. №148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

У чому полягають ці зміни — див. «ДК» №24/2018, а з постановою можна ознайомитися «ДК» №24/2018.

Постанова Національного Банку України від 24.05.2018 р. №54 чинна з 01.06.2018 р.


Україна стала брендом

! Усім

З метою популяризації України у світі, сприяння інтеграції до світового інформаційного простору, підвищення рівня загальної обізнаності міжнародної спільноти про Україну та її окремі регіони Кабмін постановою «Деякі питання форми знака (бренда) України» затвердив форму знака (бренда) України.

Підприємствам, установам та організаціям незалежно від форми власності рекомендовано використовувати затверджену форму знака (бренда) України відповідно до технічного стандарту (брендбуку), який ще тільки має розробити та затвердити Мінсоцполітики.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.05.2018 р. №416 чинна з 01.06.2018 р.


Патріотичні фільми підтримають із бюджету

! Продюсерам, кінорозповсюджувачам

Кабмін затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування».

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінкультури.

Бюджетні кошти використовуються для виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування — творів мистецтва.

Державна фінансова підтримка надається виробникам фільмів, кінопроекти яких включені до переліку фільмів патріотичного спрямування, який затверджується КМУ за поданням Мінкультури за результатами конкурсного відбору, який проводиться Експертною радою при Мінкультури. Крім того, виробник фільмів повинен не мати заборгованості із зарплати та платежів до бюджету, своєчасно виконати зобов'язання, взяті в попередніх роках, мати досвід роботи в галузі, підтвердити платоспроможність, надати фінансовий план виробництва та просування фільму до глядача і гарантувати забезпечення фінансування з інших джерел.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 р. №429 чинна з 02.06.2018 р.


Форма аукціонної пропозиції щодо стартової ціни об'єктів великої приватизації

! Учасникам великої приватизації

Фонд державного майна затвердив форму аукціонної пропозиції щодо стартової ціни об'єктів великої приватизації.

Відповідно до п. 1 — 2 ст. 22 Закону «Про приватизацію державного і комунального майна», стартова ціна об'єкта великої приватизації визначається радником (у разі залучення). У разі необрання радника у процесі конкурсного відбору стартова ціна об'єкта великої приватизації встановлюється аукціонною комісією на підставі вартості, визначеної відповідно до затвердженої Кабміном методики оцінки майна (постанова КМУ від 10.12.2003 р. №1891).

Наказ ФДМ України від 10.04.2018 р. №495 чинний з 22.05.2018 р.


Затверджено форму заяви для отримання дозволу на спецводокористування

! Водокористувачам

Міністерство екології та природних ресурсів України затвердило форму заяви для отримання дозволу на спеціальне водокористування.

До заяви додаються такі документи:

— обґрунтування потреби у воді з помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення;

— опис та схема місць забору води та скидання зворотних вод;

— нормативи гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти зі зворотними водами (з розрахунком на кожний випуск (скид) окремо);

— затверджені індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (для підприємств та організацій ЖКГ, СГ, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення, житлово-експлуатаційних підприємств та організацій);

— копія правовстановлюючих документів на водні об'єкти (для орендарів водних об'єктів).

Дозвіл видається територіальними органами Держводагентства, а в разі використання води водних об'єктів у зоні відчуження та зоні безумовного (обов'язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, — Держводагентством.

Наказ Мінприроди від 12.04.2018 р. №116
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 05.06.2018 р. офіційно не опублікований


За незнання Правил дорожнього руху права не забиратимуть

! Майбутнім водіям

МВС унесло зміни до Iнструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія, затвердженої наказом МВС від 07.12.2009 р. №515. Метою змін є приведення Iнструкції у відповідність до законодавства та вдосконалення екзаменаційної діяльності територіальних органів з надання сервісних послуг МВС.

Так, якщо під час проведення перевірки поданих особою документів буде встановлено, що її позбавлено права на керування ТЗ, посвідчення водія (в разі наявності) вилучається поліцейськими (у попередній редакції було — посадовими особами) і зберігається в ТСЦ МВС за місцем проживання особи до закінчення строку такого позбавлення.

Крім того, вилучено норму, якою передбачено: якщо особа під час теоретичного іспиту не підтвердила знання Правил дорожнього руху, посвідчення водія (у разі наявності) у неї вилучається.

Особам, які готуються складати практичний іспит на водіння, варто ознайомитися з додатком 3 до Iнструкції — Екзаменаційним листком, який викладено в новій редакції.

Наказ МВС України від 26.04.2018 р. №345 чинний з 05.06.2018 р.


Під час складання протоколу про порушення ПДР роз'яснять права й обов'язки

! Водіям

Міністерство внутрішніх справ України наказом від 13.04.2018 р. №318 затвердило зміни до Iнструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої наказом МВС від 07.11.2015 р. №1395.

Основною метою змін є приведення Iнструкції у відповідність до законодавства.

Зокрема, Iнструкцію доповнено нормою, якою визначено, що під час складання протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються її права й обов'язки, передбачені ст. 268 КУпАП, про що робиться позначка у протоколі.

Крім того, уточнено, що на місці ДТП на вимогу учасників ДТП їм надається можливість зробити фотографію схеми ДТП. У разі відсутності технічної можливості копія схеми ДТП та фотографії з місця ДТП надаються за письмовою заявою до підрозділу поліції, якщо матеріали не було надіслано за належністю.

Запис про відмову особи від підписання протоколу про адміністративне правопорушення вже не треба засвідчувати підписами двох свідків.

Забрати авто на штрафмайданчик поліцейські тепер зможуть і тоді, коли воно припарковане на місцях, призначених для ТЗ, якими керують водії з інвалідністю, причому у змінах не уточнено, що це не стосується ТЗ, якими керують водії з інвалідністю або водії, що супроводжують осіб з інвалідністю.

Наказ МВС від 13.04.2018 р. №318
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 05.06.2018 р. офіційно не опублікований


Оновлено Положення про реєстр застрахованих осіб

! Усім

Пенсійний фонд виклав у новій редакції Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 18.06.2014 р. №10-1.

Це Положення відповідно до Закону про ЄСВ визначає порядок організації ведення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр) та порядок надання інформації з Реєстру.

Реєстр формує та веде ПФУ, який є володільцем даних Реєстру.

Реєстр забезпечує:

— облік застрахованих осіб у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування та їх ідентифікацію;

— накопичення, зберігання та автоматизовану обробку інформації про страховий стаж та заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію), про набуття застрахованими особами права на отримання страхових виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування;

— нарахування та облік виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Iнформація з Реєстру надається в електронній формі після ідентифікації особи у базі даних веб-порталу відповідно до Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління ПФУ від 30.07.2015 р. №13-1, а також застрахованим особам через термінали доступу, у тому числі автоматизовані, суб'єктів, підключених до інформаційних сервісів на веб-порталі електронних послуг ПФУ.

Постанова ПФУ від 27.03.2018 р. №8-1
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 05.06.2018 р. офіційно не опублікована


Нові вимоги до маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок

! Виробникам і продавцям духовок і витяжок

Мінрегіон затвердив Технічний регламент енергетичного маркування побутових духових шаф та кухонних витяжок.

Регламент встановлює основні вимоги щодо енергетичного маркування побутових духових шаф та побутових кухонних витяжок (враховуючи випадки, коли обладнання продається не для побутових потреб).

Дія Регламенту поширюється на електричні і газові духові шафи (включаючи вбудовані в кухонні плити) та електричні кухонні витяжки, включаючи ті, що продаються не для побутового призначення, і не поширюється на духові шафи:

— що використовують інші джерела енергії, крім електроенергії та газу;

— з функцією «мікрохвильового нагрівання»;

— малі, портативні, теплоакумуляційні;

— первинним нагрівальним засобом у яких є пара;

— які використовують лише пропан і бутан.

Установлено, що побутові духові шафи та кухонні витяжки, які введені в обіг до набрання чинності цим наказом і не відповідають усім чи окремим вимогам Регламенту, можуть бути надані на ринку протягом 6 місяців — тобто протягом року з дня офіційного опублікування наказу.

Наказ Мінрегіону від 07.02.2018 р. №28
набирає чинності через 6 місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 05.06.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру