• Посилання скопійовано

Суть справи

НБУ працює над помилками
Практичне застосування нового Положення №148 виявило недосконалість деяких його тверджень. Тож НБУ нарешті вніс до нього зміни: виправлено визначення оприбуткування готівки, уточнено порядок застосування обмеження готівкових розрахунків для фізосіб та дещо інше.

Коли на єдиному податку тісно
Максимальні обсяги доходу фізосіб-підприємців, що можуть оподатковуватись єдиним податком, не надто великі — 1,5 млн грн для 2-ї групи та 5 млн грн для 3-ї групи платників єдиного податку. У статті розкажемо, що робити, якщо дохід підприємця вийшов за ці межі.

Спадкоємців немає — що робити з грошима?
Помер учасник ТОВ, троє інших прийняли рішення про зменшення статутного капіталу і виплату його вкладу спадкоємцеві, але не виплатили. Що робити з його вкладом до статутного капіталу, який завис, та майном підприємства пропорційно до вкладу, якщо спадкоємці не зголосилися протягом от уже понад двох років? Чи потрібно виплачувати всю суму державі?

Захищаємось строками давності від штрафів і пені
Чи існують строки давності для стягнення податкового боргу? А як щодо штрафів та пені, які нараховуються на такий борг? Чи обмежені податківці в строках за нарахуванням та стягненням таких санкцій? Розгляньмо свіжу судову практику.

Iнспекційні відвідування інспекторів праці
Нещодавно в групі «Дебету-Кредиту» в Фейсбуці розглядалася проблема одного з наших читачів, коли на підприємство завітав інспектор праці лише з посвідченням і почав вимагати всі кадрові і зарплатні документи за тривалий період часу. Iнспектор пред'явив лише службове посвідчення, стверджуючи, що на інспекційне відвідування направлення не потрібне. Ситуація не є типовою, адже, як правило, інспектори праці направлення надають. Розглянемо ситуацію докладніше і спинимося на можливій відповідальності за недопуск до інспекційного відвідування.

Касовий метод з ПДВ
Більшість платників ПДВ працюють за правилом першої події, але є й такі, хто зобов'язаний або добровільно може застосовувати касовий метод. Хто та як має вести облік ПДВ за касовим методом, поговоримо у цій статті.

Заміна запчастин у межах гарантійного ремонту
Підприємство списало зі складу запчастини на безкоштовне гарантійне обслуговування, у межах якого відбувається заміна запчастин уже проданого обладнання. На заміну запчастин було складено акт. Як здійснювати нарахування ПДВ на вартість використаних запчастин? Як заповнити податкову накладну? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?

Виплати колишньому працівнику
У разі звільнення працівника роботодавець за ст. 116 КЗпП проводить з ним повний розрахунок. Та бувають випадки, що у роботодавця виникає обов'язок провести виплати уже звільненому (колишньому працівнику). Тож з'ясуймо, чи утримують з таких виплат ПДФО та військовий збір? Чи належать такі виплати до бази нарахування ЄСВ? Як виплати колишньому працівнику показати у звітності?

Вихідні у відрядженні
Наші працівники часто скеровуються у відрядження на кілька тижнів, і на період відрядження трапляються вихідні дні, коли вони не працюють, але перебувають у місці відрядження. Як правильно оплачувати такі вихідні дні? Чи слід ділити відрядження на два чи більше? А якщо працівник — водій автобуса чи вантажного автомобіля (далекобійник) і проводить вихідні дні за місцем проживання на шляху прямування транспортного засобу?

Лікарняні для працівника з інвалідністю
Завершуючи цикл статей про трудові відносини працівників з інвалідністю, розглянемо, як таким працівникам оплачується тимчасова непрацездатність.

До змісту номеру