• Посилання скопійовано

Звільнення директора без згоди засновників

07.04.2017 р. між працівником (громадянином України) та засновником (іноземцем) укладено трудовий договір для виконання обов'язків директора товариства. Засновник не виконує обов'язків і перебуває за кордоном. Як розірвати трудовий договір та чи можливо це зробити у разі відсутності засновника?

Керівник підприємства є посадовою особою та несе відповідальність за своєчасність подання звітності до контролюючих органів, органів статистики, фонду соціального страхування та ін.

Відповідальність за організацію бухобліку несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів (п. 3 ст. 8 Закону про бухоблік). Як бачимо, відповідальність щодо бухобліку і звітності могла би бути покладена на власника. Та за загальними нормами права — ст. 96 ЦКУ, ст. 219 ГКУ — засновники (власники) знімають з себе відповідальність щодо своїх підприємств.

А директор товариства не може просто полишити підприємство без зняття з себе відповідальності. Та ключовим моментом є те, що директор — це найманий працівник.

КЗпП надає можливість розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, з ініціативи працівника, попередивши власника за два тижні (ст. 38 КЗпП).

Тож навіть якщо збори засновників, які мають звільнити директора, не відбудуться або його не звільнять, директор має таке саме право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, як і будь-який інший працівник.

Але в такому непростому випадку слід дотримуватися певного алгоритму дій:

1) написати заяву на звільнення за власним бажанням;

2) написати супровідний лист, в якому діючий керівник зазначає вимогу проведення позачергових зборів із винесенням питання звільнення на порядок денний;

3) надіслати заяву на звільнення за власним бажанням із супровідним листом на останню відому адресу засновника (поштове відправлення надсилати з повідомленням про вручення та описом вкладення);

4) на підставі повноважень діючого керівника прийняти власну заяву та направити її на виконання резолюцією;

5) організувати передачу справ, печаток, матеріальних цінностей. За потреби провести інвентаризацію, опечатати майно у складі комісії й надіслати поштою акт засновникам;

6) скласти наказ на своє звільнення з дотриманням норм ст. 38 КЗпП;

7) зробити запис до трудової книжки про звільнення;

8) створити супровідний лист про складення керівником обов'язків у зв'язку зі звільненням.

При зміні директора товариства вносяться відповідні зміни до його статуту та до даних ЄДРПОУ. Але в разі звільнення за другим варіантом (без згоди засновника) колишній директор може цим питанням вже і не перейматися.

Що ще можна зробити: копію наказу про звільнення та супровідний лист надіслати до контролюючих органів (ДФС, ФСС, управління статистики за місцем обліку підприємства). Зазвичай ці органи отримують інформацію про зміну директора товариства з ЄДРПОУ, але у ситуації, коли звільнення відбулося, а інформація в ЄДРПОУ так і не була змінена, колишній директор може самостійно надати таку інформацію. Облікову інформацію підприємства в контролюючих органах таким чином не змінити (це вже буде обов'язок засновників або наступного директора), але інформацію про звільнення колишнього директора контролери матимуть.

Застереження! Копії всіх поштових відправлень (наказ, заява, супровідні листи, акти), чеки та квитанції, що свідчать про відправлення, слід зберігати або до закінчення строку зберігання документів, або до ліквідації підприємства.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру