• Посилання скопійовано

Аванс через РРО

Підприємство отримує готівку за товар у формі передоплати у магазині, а відвантаження товару відбувається зі складу за іншою адресою, шляхом самовивозу, або перевізником на адресу покупця. Як провести операцію через РРО та які повинні бути реквізити касового чека? Як це показати у бухобліку?

Загальні вимоги

Звичайно, якщо підприємство здійснює розрахункові операції в готівковій або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток), це автоматично зобов'язує використовувати РРО. Справді, на практиці бувають випадки, коли місце оплати товарів та місце їх отримання — різні.

Але спочатку пропонуємо з'ясувати деякі терміни. Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, «розрахункова операція» — це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток тощо за місцем реалізації товарів. Визначення терміна «місце реалізації товарів» немає. Але ст. 2 Закону наводить визначення «місця проведення розрахунків». Це місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари та зберігаються отримані за реалізовані товари готівкові кошти. Отже, тільки в місці отримання готівки операція повинна проводитись через РРО.

За вимогами ст. 3 Закону про РРО продавець зобов'язаний:

— проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстрований РРО;

— видати розрахунковий документ на повну суму проведеної операції (розрахунковий документ — це документ встановленої форми та змісту, в даному випадку касовий чек);

— надавати покупцю товарів за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів».

План дій підприємства такий:

1) отримуючи готівку (або здійснюючи розрахунок із застосуванням платіжних карток) як передоплату за товар, який відвантажується зі складу, операцію слід провести через РРО за місцем отримання готівки;

2) покупцю видається на повну суму проведеної операції касовий чек;

3) за місцем отримання товарів покупцю видається накладна (інший письмовий документ), що засвідчує передання права власності на товар від продавця до покупця.

До речі, якщо ми прийняли готівку в РРО, вона «анонімна», адже у касовому чеку немає персоніфікації покупця. На практиці оплачений товар «резервують» та видають покупцю разом із чеком РРО внутрішню квитанцію на зберігання товару, яка додатково підтверджує оплату. Власне ця квитанція разом із чеком з РРО і є доказом оплати товару саме цією конкретною особою.

Реквізити касового чека

У Положенні №13 наводиться перелік обов'язкових реквізитів. I тільки у разі відсутності в документі хоча б одного з обов'язкових реквізитів такий документ не прийматиметься як розрахунковий. Отже, ніяких додаткових реквізитів касовий чек у такій ситуації містити не буде.

Касовий чек — це розрахунковий документ, надрукований РРО при проведенні розрахунків за продані товари. Форма №ФКЧ-1 касового чека наведена в додатку 1 до Положення №13. У п. 2 розділу II Положення №13 міститься перелік обов'язкових реквізитів, які повинен містити касовий чек.

Касовий чек для роздрібної торгівлі, коли не здійснюється реалізація підакцизних товарів, повинен містити такі обов'язкові реквізити:

— найменування господарської одиниці (стаціонарний або пересувний об'єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари та здійснюються розрахункові операції);

— адресу господарської одиниці (адреса, зазначена в документі на право власності чи користування господарською одиницею);

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ, перед номером друкуються великі літери «ПН»;

— для СГ, що не є платниками ПДВ, — податковий номер або серія та номер паспорта (для фізосіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), перед яким друкуються великі літери «IД» (ідентифікаційні дані);

— якщо кількість придбаного товару не дорівнює одиниці виміру, — кількість, вартість придбаного товару;

— вартість одиниці виміру товару;

— назву товару;

— літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару (для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ);

— позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та суму коштів за цією формою оплати;

— загальну вартість придбаних товарів у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО»;

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, — окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами, на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ»;

— порядковий номер касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції;

— фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій, перед яким друкуються великі літери «ФН»;

— напис «ФIСКАЛЬНИЙ ЧЕК» та найменування або логотип виробника.

А вже відвантаження покупцю товару, за який сплачено раніше, буде підтверджувати накладна. Саме цей документ є підтвердженням переходу права власності на товар.

Згідно з п. 12 ст. 9 Закону про РРО, якщо в місці отримання товарів операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються, то РРО та розрахункові книжки не застосовуються (додатково див. ЗIР, підкатегорія 109.03).

Слід згадати і про ПДВ, якщо підприємство є платником цього податку. Згідно з п. 187.1 ПКУ, дата оприбуткування коштів у касі магазину є датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ. Треба бути особливо уважними на межі податкових періодів, адже кошти можуть бути отримані як аванс 31 жовтня, а відвантаження покупцю відбудеться наступного дня.

Приклад Магазин отримує оплату за товар готівкою. Відвантажується оплачений товар покупцям зі складу, розташованого за іншою адресою. Відображення операцій див. у таблиці.

Таблиця

Продаж товару з передоплатою


з/п
Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн
Д-т К-т
1. Отримано кошти від покупця та визнано дохід від продажу товару 301 702 1200,00
2. Відображено ПЗ з ПДВ 702 641 200,00
3 Списано собівартість товару 902
(902)
281
(285)
600,00
(50,00)
4. У день оплати прийнято товар на відповідальне зберігання (за вибором підприємства товар відображається без торгової націнки), аналітика на субрахунку 023 ведеться за покупцями 023 550,00
5. Видано товар покупцю 023 550,00
6. Визначено фінрезультат 702
791
(791)
791
902
(902)
1000,00
600,00
(50,00)

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Положення №13 — Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру