• Посилання скопійовано

Зміна ставки ЄП 3-ї групи для фізосіб

Фізособа-підприємець, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 3% та платник ПДВ, вирішив відмовитися від сплати ПДВ та перейти на ставку єдиного податку 5%. Як це зробити та які звіти подавати?

Єдиний податок та ПДВ

Платники єдиного податку (далі — ЄП) можуть вільно обирати між двома альтернативами щодо сплати ПДВ — чи реєструватися їм окремо платниками ПДВ, чи ні. У першому випадку ставка ЄП буде 3%, а у другому — 5%1. Вимоги п. 181.1 ПКУ щодо обов'язкової реєстрації платниками ПДВ на «єдинників» першої — третьої груп не поширюються.

1 Ставки ЄП визначені п. 293.3 ПКУ і стосуються як фізосіб, так і юросіб — платників ЄП третьої групи.

У разі зміни ставки ЄП з 3% на 5% особа автоматично втрачає статус платника ПДВ. Здійснюється це шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому анульовано реєстрацію платником податку на додану вартість (пп. 5 п. 293.8 ПКУ).

Заява щодо зміни ставки ЄП подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675. У цьому випадку слід заповнити реквізит заяви 5.2 «Зміна ставки єдиного податку», зі ставки 3% на ставку 5%. Решта реквізитів заяви заповнюються актуальними даними платника ЄП на дату подання заяви.

Наприклад, якщо платник ЄП має бажання з 2018 р. сплачувати ЄП за ставкою 5% і не бути платником ПДВ, він повинен повідомити про це податківців за місцем своєї реєстрації не пізніше 16 грудня 2017 р. (враховуючи вихідні, останнім днем подання заяви насправді буде 15 грудня 2017 р.) — за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ).

Згідно з пп. «в» п. 184.1 ПКУ та пп. «в» п. 5.1 розд. V Положення №1130, реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника ПДВ, яка проводиться шляхом вилучення з реєстру платників ПДВ і відбувається у разі, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник ПДВ, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартість.

Також відповідно до пп. «а» п. 184.1 ПКУ «єдинник» за бажанням може подати окрему заяву на анулювання реєстрації платником ПДВ, причому це може статися в будь-яку дату поточного кварталу, адже строків для подання такої заяви не встановлено. Відповідно до п. 5.3 розд. V Положення №1130, заява подається за формою №3-ПДВ. Реквізит 3 «Причини анулювання реєстрації платника податку на додану вартість» заповнюється таким чином (наводиться дослівно, додатково див. додаток до заяви з переліком причини анулювання): пункт, стаття Кодексу — «Підпункт «в» пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу», норма Кодексу — «Платник єдиного податку третьої групи відповідно до підпункту 298.1.5 пункту 298.1 статті 298 розділу XIV Кодексу самостійно обирає ставку єдиного податку, встановлену для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку».

Платники ПДВ, які уклали з контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати заяву за формою №3-ПДВ засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (ідентифікатор форми документа F1310403). Датою анулювання реєстрації платником ПДВ тут буде останній день кварталу, що передує тому кварталу, з якого змінюється ставка ЄП, — п. 184.2 ПКУ, у якому зазначено, що анулювання реєстрації здійснюється на дату, що передує дню втрати особою статусу платника податку на додану вартість.

У п. 5.4 розд. V Положення №1130 зазначено: податківці на підставі заяви платника ЄП про рішення з певного звітного періоду перейти на ставку ЄП, що не передбачає сплати ПДВ, після внесення відповідного запису до реєстру платників ЄП вилучають такого платника з реєстру платників ПДВ.

Відповідно до п. 294.1 ПКУ, податковим (звітним) періодом для платників ЄП третьої групи є календарний квартал. Отже, зміна ставки з 3% на 5% у такого платника ЄП на 3-й групі відбудеться з нового податкового (звітного) періоду, тобто його доходи до кінця податкового (звітного) періоду будуть оподатковуватись за ставкою 3% з одночасною сплатою ПДВ.

Змінювати ставку ЄП на третій групі декілька разів на рік не заборонено, це не обмежується нормами пп. 298.1.5 ПКУ, який допускає зміну групи чи ставки з нового кварталу без будь-яких інших обмежень. Зверніть увагу, що один раз протягом календарного року можна переходити із загальної системи оподаткування на спрощену (пп. 298.1.4 ПКУ), а от щодо змін умов застосування спрощеної системи (зміна групи платників ЄП, ставки ЄП) такого обмеження немає.

Ведення книг обліку

Фізособи-підприємці не ведуть бухобліку, тому що Закон про бухоблік цього не передбачає. Натомість ФОП — неплатники ПДВ ведуть книгу обліку доходів відповідно до пп. 296.1.1 ПКУ, а ФОП — платники ПДВ — книгу обліку доходів та витрат, як передбачено пп. 296.1.2 ПКУ. Обидві форми книг та порядки їх ведення затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579 (далі — Порядок №579).

При зміні ставки ЄП 3-ї групи з 3% на 5% підприємцю слід буде змінити і книгу обліку доходів і витрат на книгу обліку доходів. Нову книгу обліку доходів у паперовому вигляді треба буде зареєструвати в контролюючому органі1. Записи в новій книзі починають з дати переходу на ставку 5%.

Ведення книги обліку доходів і витрат слід завершити одночасно із завершенням періоду сплати ЄП за ставкою 3%. Зберігають книгу протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис: так установлено пунктами 7 обох Порядків №579.

Також не слід забувати, що п. 184.7 ПКУ вимагає донарахувати податкові зобов'язання за товарами, послугами, необоротними активами, які не були використані в оподатковуваних операціях, в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання реєстрації ФОП як платника ПДВ — виходячи зі звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів. Згідно з п. 184.6 ПКУ, останнім звітним (податковим) періодом буде період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації.

Подання декларації з ЄП

Податковим періодом для платників ЄП 3-ї групи є звітний квартал (пп. 294.1 ПКУ). Наприклад, якщо ставка ЄП змінюється в середині року (приміром, з IV кварталу), то за звітний період — квартал, півріччя, 9 місяців, в якому застосовувалася ще стара ставка ЄП 3%, подається декларація платника ЄП2, у якій відображається тільки дохід, оподатковуваний за цією ставкою, — у рядку 05, а розрахунок суми ЄП здійснюється в рядку 10. У першій декларації за новою ставкою буде заповнено рядок 05 — доходи за попередньою ставкою 3%, та рядок 06 — доходи за новою ставкою 5%, суми ЄП розраховані у рядках 10 та 11 з включенням цих сум до розрахунку загальної суми ЄП за звітний період у рядку 12. Якщо зміна ставки планується з нового року, то за попередній рік подається декларація платника ЄП за старою ставкою, а з I кварталу нового року — вже за новою ставкою (якщо підприємець не застосовує місячний період зі сплати ПДВ, останнім податковим періодом перед переходом на іншу ставку сплати ЄП буде IV квартал звітного року).

1 Оскільки ця стаття присвячена зміні ставки єдиного податку, то порядок реєстрації книг тут не розглядається.

2 Форма затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Положення №1130 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Ганна ЛІСОВА, консультант з бухобліку та оподаткування

До змісту номеру