• Посилання скопійовано

Суть справи

Лікарняні як вони є
Від хвороби не застрахований ніхто. Мабуть, немає підприємства, де б не виплачувалися лікарняні. Незважаючи на, здавалося б, простий механізм нарахування, виплати суми лікарняних та відображення цих сум в обліку, питання у бухгалтерів все одно залишаються. Поговоримо про ключові нюанси лікарняних від нарахування до відображення в обліку, передбачені чинним законодавством, а предметом нашої наступної публікації будуть окремі випадки нарахування лікарняних, озвучені нашими передплатниками.

Актуально для неприбутківців
Податківці надали досить цікаві роз'яснення щодо діяльності неприбутківців. Розгляньмо їх докладніше.

ФГ не звітує за землі засновників
Договір оренди землі з 2016 року укладено з громадянином, якому надано таку землю в оренду для ведення фермерського господарства. Під час створення ФГ землю на юрособу не переоформляли. Громадянин є головою ФГ. Річну декларацію про землю від ФГ не подавали, оскільки договір укладено з громадянином. Чи потрібно було укладати такий договір вже з ФГ? Чи впливає це на статус ФГ як сільськогосподарського виробника? Адже наразі фіскали кажуть, що мають право застосувати штраф за неподану звітність за 2016 та 2017 роки.

Зміна ставки ЄП 3-ї групи для фізосіб
Фізособа-підприємець, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 3% та платник ПДВ, вирішив відмовитися від сплати ПДВ та перейти на ставку єдиного податку 5%. Як це зробити та які звіти подавати?

Розстрочення ПЗ — формальні відмови ДФС
Чи можна отримати реструктуризацію сплати податків, оскільки під час пожежі згорів весь товар на складі, всі первинні документи, та й коштів на рахунку немає? Які потрібні документи? Куди звертатися? Які подальші дії?

Консультації та маркетинг для нерезидента
Українська компанія надає нерезиденту консультаційні послуги, які в акті названі як «консультаційні послуги з управління фінансами та маркетингом». Чи є ризик трактувати такі послуги як маркетингові й оподатковувати ПДВ? На що слід звернути увагу?

Благодійність і статус платника ПДВ
До нас надходять запитання від неприбуткових організацій щодо ПДВ. Наприклад: чи потрібно неприбутковій організації реєструватись платником ПДВ, якщо обсяги наданої благодійної допомоги перевищують 1 млн грн за останні 12 календарних місяців? Яку ставку ПДВ застосовують благодійні організації? Якими є наслідки блокування податкових накладних постачальників?

«Єдинник» торгує оливою до 20 л без КВЕДУ
ФОП на 2-й групі єдиного податку. КВЕДи — 45.32, 45.31, 46.90. При цьому я продаю масло до 20 л. Запитання: чи не можу я позбутися єдиного податку, не маючи КВЕДу 47.30 «Роздрібна торгівля пальним»? Виходить, ПКУ дозволяє торгувати (пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ), але внести вид діяльності ми не можемо: податкова безпосередньо внесла КВЕД 47.30 як заборонений для ЄП. Як бути? Вся проблема в тому, що саме код КВЕД 47.30 включає роздрібну торгівлю мастильними матеріалами й охолодними рідинами для ТЗ.

Їдальня на підприємстві: організація, облік
Підприємство вирішило організувати у своєму складі окремий структурний підрозділ — їдальню. Розгляньмо окремі базові організаційні, облікові моменти, які при цьому потрібно взяти до уваги.

До змісту номеру