• Посилання скопійовано

Код послуги в ПН експедитора

Платник ПДВ — експедитор залучає до співпраці перевізника. Перевізник у своїх ПН проставляє код послуги згідно з ДКПП 49.20 «Перевезення вантажів залізничним транспортом». Який код послуги в ПН зазначати експедитору, якщо в актах, які видає експедитор замовникам, окремо наведено суму винагороди за транспортно-експедиторські послуги та суму послуг перевезень?

Враховуючи, що «опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг» та «для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг» є обов'язковими реквізитами ПН, зрозуміло, що до складання цього документа потрібно ставитися максимально уважно. Відповідно до пп. «і» п. 201.1 ПКУ платники ПДВ мають право зазначати код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Експедитор організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування, зокрема організовує перевезення вантажів різними видами транспорту. Ця особа має право для виконання доручень клієнтів укладати договори з перевізниками. Відповідно, учасниками транспортно-експедиторської діяльності можуть бути клієнти, перевізники, експедитори.

Згідно зі ст. 9 Закону про ТЕД, у разі залучення експедитором до виконання його зобов'язань іншої особи у відносинах з нею експедитор може виступати від свого імені або від імені клієнта. Якщо експедитор залучає до виконання договору інших осіб, важливо вести окремий облік послуг третіх осіб. Адже платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування. До плати експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору. Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані СГ, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

1 Закон України від 01.07.2004 р. №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність».

Отже, доходом експедитора вважається лише його винагорода, а решта понесених витрат фактично «перевиставляються» клієнту. Тому в документах, які видає експедитор замовникам, окремо зазначається:

— сума винагороди за ТЕП;

— сума послуг з перевезення (інших понесених витрат).

Нескладно зробити висновок, що це різні види послуг за своєю класифікацією, а якщо так, то відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг це різні коди послуг. А це означає, враховуючи умови запитання, що у графі 2 ПН, складеної експедитором клієнту, буде наведено дві номенклатури послуг постачальника (продавця). Далі заповнюється графа 3.3 ПН, в якій зазначаються два різні коди послуг згідно з ДКПП.

Аналогічна позиція викладена і в індивідуальній податковій консультації ГУ ДФС у м. Києві від 13.06.2017 р. №604/IПК/10/26-15-12-01-18, де податківці наполягають на тому, що графа 2 ПН «Номенклатура товарів/послуг продавця» має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких послуг.

Отже, якщо експедитор в актах клієнту окремо наводить ТЕП та послуги перевезення, то, на наш погляд, графа 3.3 ПН міститиме два коди послуг (49.20 та 52.29). Якщо в акті зазначено «послуги транспортно-експедиційних агентств», у ПН достатньо коду 52.29 «Послуги допоміжні щодо транспортування інші».

До речі, в IПК ДФСУ від 25.05.2017 р. №368/6/99-99-15-03-02-15/IПК повідомляється, що при здійсненні операцій з постачання послуг платник податку зобов'язаний нарахувати ПЗ за такою операцією, зареєструвати ПН в Єдиному реєстрі, в якій відповідно до п. 201.1 ПКУ потрібно зазначити код ДКПП незалежно від того, чи внесено відповідний код діяльності до ЄДРПОУ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру