• Посилання скопійовано

Суть справи

Працюємо з ТТН та подорожнім листом
Незважаючи на відсутність затверджених форм ТТН та подорожнього листа, на практиці у бухгалтерів часто виникають запитання щодо роботи з цими первинними документами. Поговоримо про ключові практичні аспекти, з якими доводиться мати справу.

Заповнення граф 5 та 6 Книги обліку доходів і витрат
Підприємець на загальній системі оподаткування здійснює продаж алкогольних напоїв у магазині. Як заповнювати Книгу обліку доходів і витрат, якщо за день продається близько 100 найменувань алкогольних напоїв, тобто як вивести собівартість? Як заповнювати графи 5 та 6 Книги, якщо товарів багато та є оплачені й неоплачені?

Коригування зарплати на коефіцієнт
Останнім часом від бухгалтерів надходить багато запитань про застосування коефіцієнта підвищення заробітної плати під час нарахування відпусткових, а також середнього заробітку мобілізованим працівникам та в інших випадках. Що це за коефіцієнт та як правильно його застосовувати?

Рішення суду є — відшкодування ПДВ немає
ТОВ отримало рішення суду, яким скасоване податкове повідомлення-рішення. Через місяць до ДПI передано всі необхідні документи. Минуло ще три місяці — жодних рухів з боку фіскалів. Чи існують строки виконання такого судового рішення? Чи потрібно було складати вимогу про відшкодування ПДВ ще в суді?

Передоручення на продаж товару
Підприємство під час участі у виставці здійснюватиме реалізацію власної продукції. Як уникнути готівкових розрахунків? Чи може підприємство укласти договір з надання послуг реалізації з фізособою-непідприємцем? Які документи потрібні для оформлення такої операції? Які податки слід сплатити?

Реальне блокування ПН та РК все ближче
«Скрутки ПДВ», «фіктивний ПДВ», «вкид ПДВ із реєстрацією в системі» — це все ті речі, з якими не впоралася СЕА ПДВ. На допомогу їй спішить система блокування ПН та РК. У червні блокування працює ще в тестовому режимі, але вже на сьогодні очевидно, що недоопрацьованість цієї ідеї позбавлятиме можливості нормально працювати навіть найсумлінніших платників ПДВ.

Волонтер — високе звання чи госпдіяльність?
Неприбуткова громадська спілка уклала договір про волонтерську діяльність на виконання робіт. Чи є волонтер працівником? Який треба укласти договір — трудовий чи ЦПХ? Як відшкодувати волонтеру витрати на поїздку (відрядні)? Фіскали наполягають на оподаткуванні відшкодування витрат волонтера як додаткового блага.

Облік витрат на участь у тендері
Підприємство бере участь у тендері на продаж власної продукції — будівельних конструкцій. Для цього були понесені такі витрати:
— сплачено юрфірмі за послуги з отримання довідки про несудимість директора — 300 грн;
— сплачено банку за видачу довідки про наявність відкритих рахунків — 100 грн;
— оплачено банківську гарантію — 5300 грн;
— сплачено за участь у тендері організатору тендера — 6600 грн, у т. ч. ПДВ — 1100 грн.
Як обліковувати всі ці витрати? Чи є плата за послуги з отримання довідки про несудимість додатковим благом директора?

Учасник ТОВ відмовляється внести додатковий вклад...
Засновники ТОВ прийняли рішення поповнити статутний капітал у строк 1 місяць від дня реєстрації змін у статуті. Два засновники вчасно зробили внески у повному обсязі, а третій відмовляється. Хоча на зборах голосував «за» і зміни до статуту у нотаріуса підписав. Які наші дії у подальшому? Чи можна притягнути до відповідальності третього засновника?

Код послуги в ПН експедитора
Платник ПДВ — експедитор залучає до співпраці перевізника. Перевізник у своїх ПН проставляє код послуги згідно з ДКПП 49.20 «Перевезення вантажів залізничним транспортом». Який код послуги в ПН зазначати експедитору, якщо в актах, які видає експедитор замовникам, окремо наведено суму винагороди за транспортно-експедиторські послуги та суму послуг перевезень?

Уточнення звітності з ПДВ-3
У попередніх номерах «ДК» ми вже розглянули ключові аспекти внесення уточнень до вже поданої звітності з ПДВ щодо збільшення та зменшення податкового зобов'язання, а також виправлення помилок щодо від'ємного значення. Предметом цього матеріалу стало внесення уточнень у частині бюджетного відшкодування.

До змісту номеру