• Посилання скопійовано

Замовлення працівника через центр зайнятості

Фізична особа — підприємець виявила бажання прийняти працівника на тимчасові роботи через центр зайнятості. Які є види компенсації? Чи надаватиметься компенсація ЄСВ і протягом якого терміну?

Компенсації не буде.

Відповідно до чинного законодавства маємо кілька видів компенсації ЄСВ:

— компенсація ЄСВ за новостворені робочі місця (п. 3 ст. 24 Закону про зайнятість1);

1 Закон України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення».

— компенсація ЄСВ за працевлаштування безробітних з числа громадян «квотної» категорії (ст. 26 Закону про зайнятість);

— компенсація ЄСВ за працевлаштування суб'єктами малого підприємництва, які здійснюють діяльність у пріоритетних видах економічної діяльності (п. 2 ст. 27 Закону про зайнятість).

За ч. 3 ст. 24 Закону про зайнятість, для отримання компенсації необхідно дотримати певних критеріїв, а саме:

— створити нове робоче місце;

— дотримати строку працевлаштування працівників на новостворені місця;

— нараховувати щомісячну заробітну плата в розмірі, не меншому ніж три мінімальні заробітні плати.

Розгляньмо докладно компенсацію ЄСВ за новостворені робочі місця.

Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою КМУ від 13.03.2013 р. №153 (далі — Порядок №153).

Тепер з'ясуймо, що з погляду Закону про зайнятість є новоствореним робочим місцем. Ним є робоче місце, яке створене у зв'язку зі створенням нового суб'єкта господарювання (крім того, що створений шляхом припинення) або збільшенням штатної чисельності працівників за умови відсутності скорочення (зменшення) середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, а також створене шляхом модернізації або зміни технології виробництва, що потребують нових знань, навичок та вмінь працівника.

У разі дотримання вимог для її отримання компенсація у розмірі 50% нарахованого ЄСВ виплачується протягом наступних 12 місяців (п. 2 Порядку №153).

Згідно з п. 5 Порядку №153, для отримання компенсації роботодавець протягом 12 місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, подає органу ПФУ, в якому він перебуває на обліку як платник ЄСВ, довідку про виконання роботодавцем умов компенсації частини фактичних витрат, пов'язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Довідка має бути встановленої форми відповідно до Порядку №153.

Згідно з Порядком №153, строки прийняття рішення щодо компенсації такі:

— 5 робочих днів з дати отримання довідки на надсилання звернення щодо підтвердження зазначеної у довідці інформації (від органу ПФУ до територіального органу Держпраці);

— місячний строк для підтвердження інформації (від територіального органу Держпраці до органу ПФУ);

— 10 днів для прийняття остаточного рішення ПФУ про виплату компенсації.

Роботодавець утрачає право на отримання компенсації, якщо:

— в організації зменшується штатна чисельність працівників або фонд оплати праці;

— рівень заробітної плати особи, за яку компенсують витрати на сплату ЄСВ, стає нижчим ніж три мінімальні заробітні плати.

Щодо компенсації ЄСВ за працевлаштування суб'єктами малого підприємництва, які здійснюють діяльність у пріоритетних видах економічної діяльності.

Відповідно до п. 3 Порядку №3471, компенсація надається за умови працевлаштування на нове робоче місце за скеруванням центру зайнятості безробітних строком не менше ніж на два роки.

1 Порядок компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 15.04.2013 р. №347.

Суть компенсації полягає в тому, що роботодавцю — суб'єкту малого підприємництва, який здійснює діяльність за пріоритетними видами економічної діяльності, визначеними у Порядку №347, щомісяця (протягом року) здійснюється компенсація фактичних витрат у розмірі ЄСВ за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.

Пріоритетний вид економічної діяльності визначається за основним видом економічної діяльності роботодавця.

Для надання компенсації мають виконуватися такі умови працевлаштування:

— на нове місце;

— строком не менше ніж на два роки;

— за скеруванням центру зайнятості.

Новими робочими місцями вважаються робочі місця, створені у зв'язку з утворенням нового суб'єкта господарювання, протягом 12 місяців з цього моменту (крім СГ, що створені шляхом припинення).

У разі створення нового робочого місця шляхом збільшення штатної чисельності працівників, за умови відсутності зменшення середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, збільшенням штатної чисельності у звітному періоді вважається для фізосіб-підприємців та самозайнятих осіб збільшення чисельності найманих працівників, які працюють на умовах зареєстрованих трудових відносин (за винятком строкових).

У разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, з ініціативи роботодавця або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) до закінчення дворічного строку з дня працевлаштування відповідно до п. 7 та 14 Порядку №347:

— сума виплачених коштів повертається в повному обсязі до бюджету Фонду (або Фонду соціального захисту інвалідів, якщо роботодавець отримує компенсацію за працевлаштування інваліда);

— або на відповідне робоче місце за скеруванням центру зайнятості працевлаштовується інший зареєстрований безробітний (якщо компенсація здійснювалася відповідно до ст. 26 Закону про зайнятість, — безробітний зі «квотної» категорії).

Для уникнення втрати права на компенсацію ЄСВ після звільнення працівника слід звернутися до служби зайнятості за допомогою у доборі працівника на вільне місце. Тривалість виплати компенсації та строк працевлаштування обчислюватимуться сумарно.

Про звільнення працівника, за якого надається компенсація ЄСВ, необхідно повідомити службу зайнятості протягом 5 днів.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру