• Посилання скопійовано

Наслідки помилки у коді УКТ ЗЕД у ПН

З 1 січня 2017 року код УКТ ЗЕД став обов'язковим реквізитом ПН на постачання товарів. Тому помилки у ньому тягнуть за собою негативні наслідки — насамперед для покупців, але й для постачальників теж.

Наголосимо, що помилки у коді УКТ ЗЕД можуть бути різними. Так, зазначення коду УКТ ЗЕД підакцизного товару або імпортного товару не повністю (10 знаків), його незазначення або неправильне його визначення є помилкою.

За ПН без коду УКТ ЗЕД або з помилкою у ньому не може формуватися податковий кредит, оскільки помилка у коді УКТ ЗЕД не дає права на формування податкового кредиту за такими ПН. Це підтверджують і податківці у нещодавньому листі від 20.02.2017 р. №621/10/25-01-12-01-09.

Якщо покупець зміг переконати свого постачальника і той виправив цю помилку шляхом складання РК до відповідної ПН, то податковий кредит виникне за датою складання РК після його реєстрації в ЄРПН постачальником відповідно до п. 192.1 ПКУ.

Якщо постачальник відмовляється від виправлення помилки або від зазначення коду УКТ ЗЕД у ПН, то покупець має право подати скаргу на такого постачальника шляхом додання до декларації за звітний період заяви зі скаргою на такого продавця/покупця.

До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що засвідчують факт сплати ПДВ і підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Актуальним таке подання буде для всіх покупців товарів, які мають намір постачати далі придбаний товар. Адже код УКТ ЗЕД має бути зазначено на всіх етапах його подальшого постачання.

Таке право зберігається за покупцем протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за період допущення помилки в УКТ ЗЕД.

ДФС зобов'язана провести документальну перевірку зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією протягом 90 календарних днів з дня надходження заяви зі скаргою з урахуванням вимог, установлених пп. 78.1.9 ПКУ. А це вже є негативним наслідком для постачальника.

Постачальників до кінця 2017 року звільнено від відповідальності за помилки у кодах УКТ ЗЕД. Це встановлено п. 35-1 підр. 2 р. ХХ ПКУ. Згідно з цим пунктом, до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120-1.3 ПКУ, за помилки, допущені у податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Але постачальників може бути притягнуто до адміністративного штрафу за порушення ведення податкового обліку. Наразі частиною 1 статті 163-1 КУпАП установлено, що порушення посадовими особами підприємств порядку ведення податкового обліку тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 грн до 170 грн). Повторні такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 10 до 15 н. м. д. г. (від 170 до 255 грн).

Для тих постачальників, які не можуть знайти потрібний код УКТ ЗЕД у Законі про митний тариф, є вихід.

Відповідно до нової редакції п. 16 Порядку №1307, на ДФС покладено повноваження з визначення умовних кодів товарів, яких немає в УКТ ЗЕД, та забезпечення їх оприлюднення на її власному офіційному веб-порталі. Поки що таких кодів немає. Тож для тих товарів, яких немає в УКТ ЗЕД, коди мають визначити податківці. Податківці до цих змін також наводили ще один спосіб отримання коду УКТ ЗЕД. Так, Торгово-промислова палата в Україні надає послугу з визначення таких кодів для суб'єктів ЗЕД. Тож щоб не чекати на податківців, можна звернутися до ТПП. Але ця послуга надається на платній основі.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру