• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові форми ПН та РК
Наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. №276 затверджено, зокрема, нову форму ПН та РК до неї. Наказ набрав чинності з 1 березня 2017 р., проте податківці дозволили застосування нових форм з 16 березня, бо на переналаштування програмного забезпечення потрібен реальний час. Тож із вивченням основних новацій зволікати не слід.

Перевезення товарів до/із зони АТО
Напружена ситуація навколо торгівлі з тимчасово окупованими територіями мала своїм наслідком розроблення урядом Порядку №99. Цей порядок мав би зняти напруження в суспільстві й організувати торгівлю з окупованим Донбасом у цивілізований спосіб. Але навіть поверхового погляду достатньо, аби зрозуміти, що документ є сирим і зі своєю функцією не впорається.

Витрати у відрядженнях та їх оформлення
Працівники мають право на відшкодування витрат і одержання інших компенсацій у зв'язку зі службовими відрядженнями. Здавалося б, усе зрозуміло. I однаково під час проведення таких операцій в обліку виникають запитання. Розглянемо порядок документального оформлення та наслідки в оподаткуванні щодо кожного виду витрат, пов'язаних із відрядженням.

Видача авансу на відрядження
Відрядження та аванс — взаємопов'язані речі. Що слід розуміти під словом «аванс», чи роботодавець обов'язково мусить його видавати, якщо так, то як його розрахувати, як, у якій валюті і коли видавати. Які особливості видачі авансу на закордонне відрядження? На усі ці та багато інших запитань відповімо далі.

Проблемні аспекти амортизації у ФОП
З 1 січня 2017 року підприємцям на загальній системі надано право за дотримання певних умов включати до складу витрат нараховану амортизацію основних засобів та нематеріальних активів. Розгляньмо, які саме об'єкти ОЗ можуть потрапити до витрат, а які — ні, а також з'ясуймо долю тих ОЗ, які були придбані до 2017 року.

Оцінка землі — без індексації
Орган ДФС повідомив платника податку, що з 01.01.2017 р. набрав чинності новий Порядок нормативної грошової оцінки землі та внесено зміни до рішення міськради щодо визначення нормативної грошової оцінки. Нам пропонувалось отримувати нову довідку (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки землі та надавати її разом із податковою декларацією на 2017 рік. За отриманим нами витягом оцінка однієї ділянки зросла майже втричі, а другої — зменшилась. При цьому застосовано вибірково коефіцієнти індексу інфляції за попередні роки, хоча земля оцінена станом на 01.01.2017 р. Чи правомірна така оцінка?

ТЦУ — штрафні санкції
У листі від 10.02.2017 р. №3282/7/99-99-14-01-02-17 (див. «ДК» №11/2017) головний податковий регулятор роз'яснив новації 2017 року щодо штрафних санкцій у межах трансфертного ціноутворення.

Помилка у сплаті ЄСВ — без права на оскарження
ЄСВ сплачено на бюджетний рахунок за прибутком. Ми писали листа про перезарахування коштів на рахунок ЄСВ. Проте орган ДФС виніс вимогу. Як повернути кошти з одного рахунку на інший, якщо вже надіслали постанову про відкриття виконавчого провадження?

Наслідки помилки у коді УКТ ЗЕД у ПН
З 1 січня 2017 року код УКТ ЗЕД став обов'язковим реквізитом ПН на постачання товарів. Тому помилки у ньому тягнуть за собою негативні наслідки — насамперед для покупців, але й для постачальників теж.

Ще раз про перехідну оплату
У листі ДФСУ від 20.02.2017 р. №3452/6/99-99-15-02-02-15 (див. «ДК» №11/2017) повідомляється, що з 01.01.2017 р. фінансовий результат звітного періоду платника податку на прибуток збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (виконані, надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, згідно з пп. 140.5.12 ПКУ.

До змісту номеру