• Посилання скопійовано

Зовнішньоекономічна діяльність

Послуги від нерезидента, в т. ч. безоплатні
Підприємство отримало послуги нерезидента, ПЗ було нараховано і віднесено до складу ПК. Постачальник пробачив борг за такими послугами. Чи залишиться в одержувача право на ПК за такими послугами?

«Iмпортні» витрати
Не зайвим буде нагадати, як мають формуватися та відображатися в обліку витрати на придбання імпортних товарів.

Придбання та продаж валюти
Придбання валюти — це окрема господарська операція суб'єкта ЗЕД, яка потребує певного оформлення і відповідного обліку.

Безоплатний імпорт
Підприємство отримує імпортний товар на безоплатній основі в межах укладеного договору постачання. Товар використовуватимуть як демонстраційні виставкові зразки, а також безкоштовно роздаватимуть на виставці. Під час митного оформлення підприємство сплатило ПДВ виходячи з митної вартості товарів. Яка доля «імпортного» податкового кредиту за такими операціями?

Купівля з посередником: особливості ЗЕД
Часто, щоб укласти угоду, зокрема з іноземними партерами, з найбільшою для себе вигодою, суб'єкти господарювання вдаються до послуг посередників. При цьому швидкість та економічна корисність укладених угод зазвичай компенсують витрати на комісійну винагороду. Розгляньмо посередницький договір комісії на придбання майна (товарів) для резидента-комітента (юрособа, платник ПДВ), якому послуги посередника-комісіонера надає нерезидент.

Заміна сторони в ЗЕД-договорі
Чи можна замінити сторону в ЗЕД-договорі, що підпадає під контроль за строками здійснення розрахунків? Ситуація: відбувається заміна боржника-нерезидента іншим нерезидентом, — яким є облік у такому разі, чи виникають нюанси з валютою, які документи подати до банку?

Продаж ввезеного товару за різними цінами
Підприємство імпортувало товар у лютому 2016 р. Реалізація ввезеного товару відбувається у вересні 2016 р. за різними договорами: за першим вартість одиниці товару — 1000 грн, а за другим — 600 грн. Чи треба звертати увагу на звичайну ціну товару (за ст. 39 ПКУ)? Яка база оподаткування ПДВ у продавця за такими договорами?

До змісту номеру