• Посилання скопійовано

Облікові нюанси формування витрат

Собівартість в обліку
Кожен товар, робота чи послуга, що виробляється будь-яким підприємством, має собівартість, тобто виражену грошовою сумою вартість ресурсів, використаних при його виробництвіі. Визначення такої собівартості є чи не найскладнішим питанням бухгалтерського обліку — воно стосується як фінансових результатів, так і рівня ліквідності балансу підприємства. Порядок бухобліку собівартості розглянемо в цій статті.

Облік загальновиробничих витрат
У статті «Собівартість в обліку» ми розглянули організацію обліку собівартості, однією з основних ланок якого є облік загальновиробничих витрат. Нижче розглянемо питання організації їх обліку.

Основи обліку собівартості послуг і робіт
Наші передплатники й учасники інтернет-форуму «Дебету-Кредиту» часто запитують, як правильно організувати облік собівартості послуг, чи може підприємство здійснювати облік витрат на надання послуг узагальнено, а також цікавляться іншими важливими питаннями, пов'язаними з організацією обліку в сфері обслуговування. Відповіді надамо у статті.

Собівартість робіт і послуг: накладні витрати
У статті «Основи обліку собівартості послуг і робіт» ми розглянули основи організації обліку собівартості послуг і робіт. На продовження теми поговоримо про випадки, коли у виробництві послуг і робіт можуть виникати залишки незавершеного виробництва, про порядок обліку і розподілу загальновиробничих (накладних) витрат, а також про первинні документи, якими оформлюється облік собівартості.

Брак у виробництві
Майже на кожному виробничому підприємстві трапляються випадки випуску бракованої продукції. Як класифікується брак та яким чином він відображається в бухгалтерському обліку — розглянемо в статті.

Облік ТЗВ: практичні питання
Транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ) є частиною собівартості запасів. З огляду на низку особливостей, під час визначення розмірів, накопичення та списання ТЗР у читачів виникають запитання, відповісти на які спробуємо в статті.

Самостійно виготовлені товари: база для ПДВ
При реалізації самостійно виготовленої продукції перед платниками ПДВ нерідко постає запитання: як визначити ПЗ з ПДВ, якщо собівартість перевищує договірну вартість готової продукції? Адже база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів не може бути нижчою від звичайних цін.

До змісту номеру