• Посилання скопійовано

Витрати на відрядження

Витрати працівника на господарські потреби
Кому можна відшкодувати витрати, які було понесено особою для господарських потреб? Коли таке відшкодування буде додатковим благом для працівника? Які підтвердні документи має надати працівник разом з авансовим звітом?

Питання відряджень
Хоча тема відряджень розглядається досить часто, зокрема й нами, вона залишається актуальною, і запитання щодо нюансів обліку витрат на відрядження продовжують надходити. Розгляньмо докладно деякі з них.

Питання відряджень-2 (закордон)
Ми вже розглянули окремі запитання, що виникають під час обліку витрат, пов'язаних із відрядженнями працівників, але є низка важливих моментів, які слід враховувати для закордонних відряджень. Розглянемо деякі з них на конкретному прикладі.

Службові поїздки працівників у межах міста
Двадцять перше століття — продовжувач століття двадцятого, століття швидкостей, як його називали від самого початку. Справді, ми пересуваємося планетою дедалі швидше і за день непомітно долаємо величезні відстані. Часто навіть у межах одного міста. I хоч друга назва нашого століття — це «століття інформації», і дедалі частіше вирішити купу питань можна не полишаючи робочого місця, все ж таки подеколи працівникам доводиться здійснювати службові поїздки. Службові поїздки до іншого населеного пункту називаються відрядженнями. Але в цій статті ми поговоримо про службові поїздки в межах одного міста.

У відрядження власним коштом
Часто з тих чи інших причин працівникам доводиться їхати у відрядження власним коштом із подальшим відшкодуванням їм понесених витрат. Поговоримо про нюанси таких операцій.

Мотиваційні виплати
Крім оплати праці за фактично відпрацьований час або за фактично виконаний обсяг робіт, працедавець і працівники можуть установити надбавки та доплати, покликані посилити мотивацію працівників до продуктивної та якісної праці. Розповімо, в якій формі можуть надаватися працівникам такі виплати, якими документами встановлюються, а також як вони оподатковуються.

Роз'їзний характер роботи
Сучасні засоби комунікацій дозволяють багато питань вирішувати віддалено, без скерування своїх представників на об'єкти, розміщені на значній відстані від місця розташування організації. Проте залишається значна кількість сфер, що потребують постійних робочих поїздок. У таких випадках працівники виїжджають у відрядження. А в разі якщо відрядження — це їхній «спосіб життя», для деяких із них може встановлюватися особливий режим роботи — роз'їзний, із виплатою відповідної надбавки.

До змісту номеру