• Посилання скопійовано

Оформлення зведеної ПН «касовиками»

Чи може складати зведену ПН платник ПДВ, який застосовує касовий метод податкового обліку, зокрема за п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ? Як врахувати проплати і знижки?

На сьогодні Порядком №13071 зовсім не враховано нюанси виписування зведених ПН для тих, хто, керуючись приписами п. 187.10 ПКУ та п. 44 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, визначає ПЗ з ПДВ не датою першої події, а датою оплати, тобто за касовим методом.

Є неофіційний текст змін до Порядку №1307 http://www.sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/67658.html.

Передбачається п. 19 доповнити дозволом на складання зведених ПН особам, що здійснюють ритмічні та безперебійні поставки в межах операцій із п. 44 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти (можна буде включати до зведених ПН і суми авансів).

На сьогодні такого права для цих «касовиків» чинне законодавство не передбачає.

А от про «касовиків», які працюють у межах дії п. 187.10 ПКУ, здається, просто забули: ні чинним Порядком №1307, ні проектом змін не передбачено їхнього права на складання зведених ПН.

У контексті запитання слід скласти ПН за датою проплати, де базою оподаткування буде ціна зі знижкою: за приписами п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому база оподаткування не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів (для самостійно виготовлених товарів база оподаткування визначається не нижче від звичайних цін)2.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

2 За винятком товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру