• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Реєстр великих платників податків на 2016 рік

! Великим платникам податків

ДФСУ внесла зміни до Наказу ДФС від 08.09.2015 р. №681 «Про затвердження Реєстру великих платників податків на 2016 рік».

Зокрема, з Реєстру виключено 2-х юросіб. Таким чином, їхня кількість становитиме 1725 платників.

Нагадаємо, що, згідно з п. 64.7 ПКУ, після включення платника податків до Реєстру великих платників податків та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, про таке включення платник податків зобов'язаний стати на облік у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр.

Наказ ДФСУ від 13.04.2016 р. №312


Мінфін уніс зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ

! Платникам ПДВ

Мінфін затвердив зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Зокрема, уточнено норми щодо подання реєстраційної заяви.

Як відомо, якщо в заяві про реєстрацію не зазначені обов'язкові реквізити, надані недостовірні або неповні дані, її не скріплено печаткою заявника (за наявності), не підписано заявником (для фізосіб), відповідальною особою заявника (для юросіб), то протягом 3 робочих днів з дня її отримання контролюючий орган звертається до особи з письмовою пропозицією подати нову заяву.

При цьому нова заява може бути подана з бажаною датою реєстрації, що була зазначена у попередній — неприйнятій — заяві, якщо особа, яка добровільно реєструється платником ПДВ, ліквідувала недоліки та нову заяву подала не пізніше ніж за 3 робочі дні до початку податкового періоду, з якого особа вважатиметься платником ПДВ та матиме право на податковий кредит і виписування податкових накладних.

Якщо реєстраційна заява подана в електронній формі, відмова в реєстрації або пропозиція подати нову заяву про реєстрацію викладається контролюючим органом в електронній формі та надсилається на адресу електронної пошти, з якої надійшла заява. Це саме стосується і заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ.

Наказ Мінфіну від 18.03.2016 р. №373
набере чинності з дня опублікування
(станом на 19.04.2016 р. не опублікований)


ПДВ-відшкодування за рішенням суду: взаємодія ДФСУ та Держказначейства

! Платникам ПДВ

У разі надходження до Казначейства оригіналу виконавчого документа суду його копія не пізніше наступного робочого дня передається до ДФС. Податківці, своєю чергою, протягом 5 робочих днів після одержання цієї копії надсилають органу Казначейства довідку про суму залишку невідшкодованого ПДВ за звітний період.

У разі неузгодження платником суми залишку невідшкодованого ПДВ орган ДФС протягом 3 робочих днів після закінчення строку узгодження подає до суду заяву про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню повністю або частково.

Орган ДФС не пізніше наступного робочого дня повідомляє орган Казначейства про прийняття судом до розгляду заяви для вирішення питання зупинення безспірного списання коштів.

Держказначейство на підставі оригіналу виконавчого документа протягом 5-ти робочих днів перераховує кошти на рахунок платника у сумі, визначеній виконавчим документом, або зазначеній платником у його заяві, або узгодженій платником з органом ДФС у довідці.

Наказ Мінфіну від 09.03.2016 р. №343
набере чинності з дня опублікування
(станом на 19.04.2016 р. не опублікований)


Оподаткування страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами страхування

! Роботодавцям

ДФСУ роз'яснила: сума страхового внеску, перерахована роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за працівника, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника та оподатковується ПДФО за ставкою 18%. Крім того, зі сум таких внесків утримується військовий збір за ставкою 1,5%.

Також суми страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за працівника, є базою нарахування ЄСВ.

Щодо податку на прибуток, то розділом ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на витрати, які виникають у разі оплати послуг довгострокового накопичувального пенсійного та медичного страхування життя працівника підприємства, отже, такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Лист ДФСУ від 21.03.2016 р. №6049/6/99-99-19-02-02-15


Після ліквідації підприємства дебіторська заборгованість підлягає списанню

! Підприємствам-боржникам

Столичні податківці нагадують, що безнадійною заборгованістю є заборгованість, що відповідає одній з ознак пп. 14.1.11 ПКУ.

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(С)БО 10.

Перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку.

Після переривання перебіг позовної давності починається заново.

Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

Отже, якщо дебітор вчиняє дії, що свідчать про визнання свого боргу (підписання акта звіряння взаємних розрахунків), перебіг позовної давності переривається.

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у 3 роки.

Таким чином, якщо за підприємством значиться дебіторська заборгованість, то після закінчення терміну позовної давності або після банкрутства чи ліквідації боржника така заборгованість вважається безнадійною та підлягає списанню.

Лист ДФС у м. Києві від 08.04.2016 р. №8482/10/26-15-12-05-11


ДФС про податок на прибуток, сплачений за кордоном

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ розглянула питання щодо розміру зарахування сум податку з іноземних джерел при обчисленні податку на прибуток.

Так, податківці рекомендують платникам збільшити показник рядка 16 додатка ЗП до декларації на суми податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб'єктами господарювання за кордоном, які зараховуються під час сплати ними податку в Україні.

При поданні декларації платниками податку на прибуток підприємств, які розраховуватимуть зменшення нарахованої суми податку у додатку ЗП з урахуванням сум податку на прибуток, що сплачені за кордоном, ДФС рекомендує подати доповнення до декларації, передбачене пунктом 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням та проставлянням сум, зазначивши про цей факт у спеціально відведеному місці в декларації.

При цьому розмір суми податку, отриманої з іноземних джерел, на який можна зменшити суму податку, що підлягає сплаті в Україні, розраховується з урахуванням формули: (не більше додатного значення ((рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 декларації) - (рядок 16.1 + рядок 16.2 + рядок 16.3.1 додатка ЗП)).

Чинною редакцією ПКУ не передбачено зарахування перевищення суми податку, сплаченої за кордоном, на зменшення податкових зобов'язань з податку на прибуток у наступних звітних періодах.

Лист ДФСУ від 01.04.2016 р. №7148/6/99-99-19-02-01


Недопуск податківців до перевірки: в якому випадку можливий?

! Платникам податків

ДФС нагадує, що посадові особи контролюючого органу мають право приступити до документальної виїзної перевірки, фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення та за умови пред'явлення або надіслання таких документів:

— направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються: дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб'єкта або об'єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид, підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку.

Направлення на перевірку в такому разі є дійсним за наявності підпису керівника контролюючого органу або його заступника, що скріплений печаткою;

— копії наказу про проведення перевірки.

Наказ про проведення перевірки є дійсним за наявності підпису керівника контролюючого органу або його заступника та скріплення печаткою;

— службового посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки.

Непред'явлення або ненадіслання платнику податків цих документів або пред'явлення документів, що оформлені з порушенням, є підставою для недопущення посадових осіб контролюючого органу до проведення документальної виїзної або фактичної перевірки.

Відмова платника податків та/або посадових осіб платника податків від допуску до перевірки на інших підставах, ніж вищезазначені, не дозволяється.

Лист ДФСУ від 11.04.2016 р. №8040/6/99-99-22-04-02-15


Інвентаризація залишків пального: роз'яснює ДФСУ

! Реалізаторам пального

ДФСУ нагадала, що протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 березня 2016 року, платник податку зобов'язаний подати контролюючому органу акт проведення інвентаризації обсягів залишку пального станом на початок дня 1 березня 2016 року.

Зазначені у такому акті інвентаризації обсяги залишку пального контролюючий орган враховує у формулі, визначеній п. 232.3 ПКУ, як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування в системі електронного адміністрування реалізації пального.

Перелік пального встановлено у пп. 215.3.4 ПКУ згідно з кодами УКТ ЗЕД. В акті інвентаризації має бути відображено лише пальне, визначене у цій статті.

Дані акта проведення інвентаризації обсягів залишку пального можуть бути перевірені контролюючим органом протягом 6 календарних місяців з дня його подання.

При встановленні за результатами перевірки невідповідності обсягів пального, зазначених у акті інвентаризації, фактичним даним та/або даним бухобліку підприємства контролюючий орган здійснює відповідні коригування в ЄРАН на підставі даних акта перевірки.

Лист ДФСУ від 08.04.2016 р. №7889/6/99-99-21-05-15


За умови сплати страхових внесків до ФСС з ТВП підприємець має право на соцпослуги

! СПД-ФО

Минсоцполитики зазначила, що відповідно до Закону №1105 за умови сплати страхових внесків до ФСС з ТВП особи, які займаються підприємницькою діяльністю, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду.

У разі настання страхового випадку слід звертатися до робочих органів виконавчої дирекції ФСС з ТВП.

Щодо сплати єдиного внеску за договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, то, як зазначено у листі ДФС №5556/7/99-99-17-03-01-17, органи доходів і зборів зобов'язані в односторонньому порядку достроково розірвати укладені з фізичними особами — підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, договори, строк дії яких закінчується у 2016 році, з обов'язковим повідомленням платника єдиного внеску про підстави дострокового розірвання такого договору.

Лист Мінсоцполітики від 15.03.2016 р. №374/18/93-16


Вимоги щодо підтвердження факту здійснення госпоперацій

! Платникам податків

ДФС нагадує, що з метою оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених цими документами.

Крім того, Вищим адміністративним судом (лист від 02.06.2011 р. №742/11/13-11) установлено, що будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами з метою ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

Отже, для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, які складені в разі фактичного здійснення господарської операції.

Лист ДФСУ від 08.04.2016 р. №7862/6/99-99-19-02-02-15


Як здійснюються виплати вкладникам із Криму?

! Фізособам, зареєстрованим у Криму

Фонд гарантування вкладів фізосіб роз'яснив, що виплати коштів вкладникам — громадянам України, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, здійснюються після взяття таких вкладників на облік як внутрішньо переміщених осіб та за умови дотримання таких вимог:

— наявність у вкладника громадянства України та одночасна відсутність громадянства держави-окупанта, на підтвердження чого він повинен пред'явити дійсний паспорт громадянина України і подати особисту декларацію про відсутність громадянства держави-окупанта;

— наявність у вкладника документа контролюючого органу про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або відмітки у паспорті громадянина України про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

— наявність у вкладника чинної довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

У разі звернення за отриманням коштів уповноваженого представника вкладника він подає заповнену особисто вкладником декларацію про відсутність громадянства держави-окупанта у вкладника та належним чином засвідчену копію довідки про взяття на облік вкладника як внутрішньо переміщеної особи.

Лист Фонду гарантування вкладів фізосіб від 04.04.2016 р. №27-18211/16


Спадок, отриманий не від родичів, оподатковується ПДФО та військовим збором

! Фізособам

ДФСУ повідомила, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий платником податку (спадкоємцем), який не є членом сім'ї спадкодавця I ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5%. Крім того, такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

У разі несплати податку (збору) до нотаріального оформлення об'єкта спадщини така особа зобов'язана подати річну податкову декларацію до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

Лист ДФСУ від 06.04.2016 р. №3530/З/99-99-17-03-03-14

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру