• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

ПДВ у складі компенсації орендної плати
Наше підприємство орендує земельну ділянку і має сплачувати орендну плату. На орендованій земельній ділянці розташовано об'єкт нерухомості, який належить за правом власності іншому підприємству. Це підприємство компенсує орендарю сплату орендної плати за користування земельною ділянкою з площі, на якій розташовано об'єкт нерухомості, згідно з договором про компенсацію орендної плати. Чи треба включати кошти, які надійшли орендарю у вигляді компенсації зі сплати орендної плати від власника об'єкта нерухомості, до бази оподаткування ПДВ?

Платник податків повинен знати інформацію, яка стала підставою для фактичної перевірки
Податкова прийшла на фактичну перевірку за пп. 80.2.2, 80.2.5 ПКУ. З пояснень перевіряльників ми дізналися, що перевірка призначена через інформацію, яка надійшла до них від якоїсь громадської організації із захисту споживачів щодо нелегальної торгівлі алкоголем. Чи маємо ми право не допустити до перевірки, адже ПКУ вказує на інформацію від державних органів, а не від будь-кого?

Імпортний ПК за безкоштовними зразкам
Наше підприємство імпортувало зразки. Митна вартість становить 1430 євро, сума сплаченого ПДВ (8053 грн) була включена до ПК з ПДВ. Чи треба донараховувати ПЗ з ПДВ?

ЄСВ сплачено на невідповідний рахунок — штрафу не уникнути
Під час звіряння з податковою за 2015 рік було виявлено, що з жовтня 2015 р. платіжні доручення на сплату ЄСВ, нарахованого роботодавцем на зарплату, були перераховані до іншої ДПІ (призначення платежу правильне). Чи може підприємство уникнути сплати штрафу та пені?

Уточнюючий розрахунок ПДВ
У липні 2015 року було подано УР до декларації за грудень 2014 року. Було зменшено суму раніше заявленого від'ємного значення з ПДВ для відшкодування на поточний рахунок (рядок 23.1 декларації з ПДВ). Помилково сума бюджетного відшкодування не була відображена ані в рядку 23.2 декларації з ПДВ, ані в рядку 24 декларації з ПДВ. Тобто була допущена арифметична помилка через заниження перенесеної суми ПДВ попереднього звітного (податкового) періоду. У березні 2016 року платник ПДВ виявив бажання відновити суму ПДВ, помилково не віднесеного до складу ПК, та зарахувати її до складу наступного податкового періоду (рядок 24 декларації з ПДВ). Чи можемо ми подати УР до декларації з ПДВ за грудень 2014 року та відновити ПДВ у 21 рядку «Сума від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду»?

Нарахування та сплата акцизного податку
Підприємство реалізує паливо через АЗС на підставі відомостей. У березні ми оформили видаткову накладну на 1000 л за ціною 9 грн (загальна сума — 9000 грн), за 5 днів надійшла оплата бюджетними коштами. Наше підприємство виписало ПН на суму 7930,56 грн, сума ПДВ — 1321,76 грн (ставка акцизу — 1,069 грн/л). Отже, в березні покупець вибрав 600 л пального, а залишок: 1000 - 600 = 400 л — переніс на квітень. Але з квітня ставка акцизу становить уже 1,27 грн/л. Як бути з акцизом? Чи треба перераховувати ПЗ з ПДВ?

Єдиний податок та утримання при розрахунках
Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, платник єдиного податку (5%), 3-тя група, працює за договором доручення від своїх членів (посередницькі послуги). За договором доручення збирає молоко у виробників (фізосіб), охолоджує його та реалізує переробним підприємствам. З такими фізособами кооператив розраховується готівкою за відомостями коштами довірителів, що були отримані готівкою до каси кооперативу. Переробники розраховуються з кооперативом шляхом перерахунку коштів на поточний рахунок кооперативу. Кооператив готівкою, через касу, розраховується з членами кооперативу — довірителями: передає отриману від переробного підприємства виручку за реалізоване молоко. Своєю чергою, від довірителів кооператив отримує готівкою винагороду за послуги та оприбутковує до каси прибутковими касовими ордерами. Чи можна утримати з виплачуваної виручки за реалізоване молоко винагороду за послуги кооперативу (враховуючи, що надалі плануємо розрахунки проводити на карткові рахунки довірителів)?

ПН за щоденними підсумками
Підприємство надає послуги фітнесу фізособам (середня кількість відвідувачів за день — 200 осіб) та використовує РРО. Чи можливо скласти одну ПН за місяць на суму загальної виручки, керуючись тим, що ми надаємо послуги, що мають ритмічний характер? Або ж необхідно складати ПН лише за даними щоденного Z-звіту? Чи треба у ПН за цими послугами розшифровувати назви послуг, чи достатньо лише загальної суми отриманих коштів?

Акцизний податок при імпорті
Наше підприємство займається оптовим продажем присадок до палива (код у переліку підакцизних товарів — 3811900000). При розмитненні товару ми сплачуємо акциз, при реалізації на території України роздрібного акцизу не сплачуємо, адже займаємося оптовим продажем. Як нам заповнити декларацію з акцизного податку?

Оформлення зведеної ПН «касовиками»
Чи може складати зведену ПН платник ПДВ, який застосовує касовий метод податкового обліку, зокрема за п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ? Як врахувати проплати і знижки?

До змісту номеру