• Посилання скопійовано

Імпортний ПК за безкоштовними зразкам

Наше підприємство імпортувало зразки. Митна вартість становить 1430 євро, сума сплаченого ПДВ (8053 грн) була включена до ПК з ПДВ. Чи треба донараховувати ПЗ з ПДВ?

Ні, не треба. Безкоштовна роздача зразків на митній території України є їх постачанням відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, а отже, об'єктом оподаткування ПДВ згідно з п. 185.1 ПКУ. Але оскільки й отримані такі зразки були безкоштовно (ціна придбання товарів дорівнює нулю), донараховувати ПЗ з ПДВ згідно з п. 188.1 ПКУ на різницю між ціною придбання та договірною ціною (обидві з яких в цьому разі дорівнюють нулю) не треба. Хоча скласти ПН з нульовою ціною на операцію з безкоштовної роздачі та зареєструвати її в ЄРПН слід обов'язково.

Умовні ПЗ з ПДВ в межах дії норм п. 198.5 ПКУ передбачають їх нарахування у разі, якщо б зразки використовувалися не в господарській діяльності (ч. «г» п. 198.5 ПКУ). Але господарською діяльністю в межах пп. 14.1.36 ПКУ є діяльність особи, пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу.

Той факт, що зразки безпосередньо не продаються, а роздаються безкоштовно, не свідчить про те, що такі роздачі не спрямовані на отримання доходу. Навпаки, отримання безкоштовного зразка дасть можливість потенційному клієнтові ознайомитися з продукцією, зробити свої висновки і, можливо, укласти договір про співпрацю.

Отже, роздачу зразків слід оформити як рекламну акцію (наказом та звітом про її проведення), і такі роздані зразки вважатимуться використаними в господарській діяльності їх власника. Тож суми ПДВ, сплачені під час імпортування товару (в цьому випадку — безкоштовних зразків), відносяться до ПК такого платника податку, а ПЗ при здійсненні ним операцій з використання зразків у межах господарської діяльності не нараховуються. Цей висновок підтримується і податківцями в листі від 04.03.2016 р. №4765/10/28-10-06-11.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру