• Посилання скопійовано

Акцизний податок при імпорті

Наше підприємство займається оптовим продажем присадок до палива (код у переліку підакцизних товарів — 3811900000). При розмитненні товару ми сплачуємо акциз, при реалізації на території України роздрібного акцизу не сплачуємо, адже займаємося оптовим продажем. Як нам заповнити декларацію з акцизного податку?

За приписами пп. 212.1.2 ПКУ, особа — суб'єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України, є платником акцизного податку, а отже, має подавати декларацію з акцизного податку (п. 2 р. І Порядку №141).

1 Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14.

За умовами запитання мають місце імпорт та оптова реалізації присадок до палива (код 3811900000). Відповідно до пп. 215.3.4 ПКУ, ставка акцизу за позицією 3811 90 00 00 становить 245 євро з 1000 літрів, приведених до t 15° C, реалізованого товару (продукції).

Пунктом 213.1 ПКУ визначено, які саме операції належать до об'єктів оподаткування акцизним податком. Зокрема, такими операціями є операції з:

— ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України (пп. 213.1.3 ПКУ);

— з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

— отримані від інших платників акцизного податку та підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

ввезені (імпортовані) на митну територію України та засвідчені належно оформленою митною декларацією;

— вироблені в Україні, реалізація яких є об'єктом оподаткування відповідно до підпункту 213.1.1 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (пп. 213.1.12 ПКУ).

У разі коли обсяги реалізації зазначених видів підакцизних товарів не перевищують обсягів ввезення (імпортування) ним на митну територію України таких товарів, тобто немає об'єкта оподаткування акцизним податком у розумінні пп. 213.1.12 ПКУ, декларація з акцизного податку не подається.

Причому незалежно від того, якою є реалізація імпортованого підакцизного товару на території України (оптовий чи роздрібний продаж, безготівкова форма розрахунки чи з використанням РРО), допоки обсяги реалізації не перевищать обсяги імпортованого підакцизного товару, об'єкта оподаткування та обов'язку подання декларації з акцизного податку немає. Цей висновок підтверджується податківцями в листі від 17.03.2016 р. №5880/6/99-99-21-05-15.

У разі коли має місце перевищення обсягу реалізації над обсягом імпортованих присадок, слід заповнити декларацію з акцизного податку. Але для випадку, коли треба нарахувати податкове зобов'язання з перевищення обсягу реалізованого товару над імпортованим, чинна форма декларації з акцизного податку1 не призначена: у розділі В немає відповідного рядка.

1 Форма затверджена наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14.

Разом з тим є додаток 9 «Зразок доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу». Він подається у разі, коли платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов'язання всупереч нормам ПКУ. У рядку 1 зазначається зміст доповнення до декларації, яке складене за довільною формою, з поясненням мотивів його подання.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру