• Посилання скопійовано

Розрахунок ПЗ — послуги від нерезидента

Якщо покупцем іноземних послуг є український СГ — неплатник ПДВ, у деяких випадках сплатити податок та подати Розрахунок ПЗ має саме український СГ.

Обов'язок сплатити ПДВ виникає, навіть якщо покупець не є платником цього податку, і про це слід пам'ятати. Порядок оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, передбачено ст. 208 ПКУ. У цьому разі отримувач послуг зобов'язаний подати Розрахунок ПЗ. Це окремий додаток до податкової звітності з ПДВ (див. зразок), в якому покупці — неплатники ПДВ відображають нараховану суму ПДВ з отриманих послуг від нерезидента, яка підлягає сплаті саме отримувачем. Сплачується нарахована сума податку протягом 10 к. д., наступних за останнім днем граничного строку подання Розрахунку ПЗ. А граничний строк подання звіту — це 20 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21 затверджено не лише нові форми звітності з ПДВ, а й Розрахунок ПЗ. З появою нової форми розрахунку вимоги щодо порядку звітування та сплати ПДВ не змінилися.

Цей розрахунок подається неплатниками ПДВ у разі отримання послуг від нерезидента (у т. ч. їхніми постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку), якщо місцем постачання послуг вважається митна територія України.

Визначення місця постачання послуг відіграє важливу роль. Адже саме від місця надання послуг залежить наявність чи відсутність об'єкта оподаткування. Відповідно до п. 185.1 ПКУ, постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, є об'єктом оподаткування ПДВ. Місце постачання послуг визначається за ст. 186 ПКУ, при цьому місце постачання окремих видів послуг визначається за місцем, у якому їх отримувач зареєстрований як суб'єкт господарювання.

Розрахунок ПЗ подають, як уточнюється у п. 9 розділу І нового Порядку №21, у податковому періоді, коли такі послуги отримано (аналогічна норма була і раніше).

Ми наголошуємо на цьому свідомо, бо деякі фахівці схиляються до думки, що Розрахунок ПЗ слід подавати за правилом визначення податкових зобов'язань за першою подією. До речі, у рубриці ЗІР, у підкатегорії 101.29.061, податкові органи наголошують саме на даті виникнення ПЗ за першою подією за п. 187.8 ПКУ. Проте, на наш погляд, це не зовсім правильно:

1) так, справді, за п. 187.8 ПКУ датою виникнення ПЗ за отриманими послугами від нерезидента у покупців — платників ПДВ застосовується правило першої події. Проте цей пункт стосується платників ПДВ, а в нашому випадку отримувач послуг не є платником цього податку. Зокрема, за п. 208.5 ПКУ отримувач послуг прирівнюється до платника податку для цілей застосування правил розділу V ПКУ щодо сплати податку, стягнення податкового боргу та притягнення до відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування;

1 Запитання: «Як оподатковується операція з отримання послуг з оренди нерухомості, що розташована на митній території України, власником якої є ФО-нерезидент, у разі якщо послуги надаються через посередника — ФО-громадянина, який є резидентом?».

2) ніхто не заперечує, що сплатити податок треба, проте жоден пункт ст. 208 ПКУ не пояснює коли. А в п. 9 розділу І Порядку №21 таке уточнення є — Розрахунок ПЗ подається особою, не зареєстрованою платником ПДВ, і тільки за той звітний (податковий) період (календарний місяць), в якому такі послуги отримано;

3) додатковий аргумент на підтримку позиції автора — це пп. 4.1.4 ПКУ: презумпція правомірності рішень платника податку, в разі якщо норми закону припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, унаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу.

Обережним покупцям «імпортних послуг» рекомендуємо отримати індивідуальну консультацію за ст. 52 ПКУ.

Щодо способу подання, то такий Розрахунок подається в електронному вигляді (за наявності договору про визнання електронних документів) або особисто чи надсилається поштою1 з повідомленням про вручення та з описом вкладення, якщо договору про визнання електронних документів немає або якщо його розірвано контролюючим органом в односторонньому порядку.

Значення рядка 8 Розрахунку ПЗ, що підлягає сплаті, відображається в обліку з цього податку контролюючим органом в ІКПП отримувача послуг.

А тепер на прикладі розгляньмо, як заповнюється Розрахунок ПЗ.

Приклад Підприємство — неплатник ПДВ у січні 2016 р.:

1) сплатило авансову плату в розмірі 200 євро нерезиденту за рекламні послуги;

2) отримало від резидента Італії право доступу до файлів та консультації з питань інформатизації. Вартість послуг підтверджена актом і становить 300 євро, послуги отримано 21.01.2016 р. (курс НБУ на 21.01.2016 р. — 26,898 грн);

3) отримано послуги оренди нерухомості (офісу), що розташована на митній території України, від постійного представництва резидента Польщі, не зареєстрованого як платник ПДВ. Вартість послуг підтверджена актом на оренду офісу від 31.01.2016 р. і становить 600 євро, орендний платіж нараховується щомісяця на останню дату місяця (курс НБУ на 31.01.2016 р. — 27,4229 грн).

1. Послуги реклами є оподатковуваною операцією, відповідно до пп. «б» п. 186.3 ПКУ, адже місце постачання таких послуг визначається за місцем отримувача. Проте обов'язок нарахування ПЗ з ПДВ, враховуючи позицію редакції з вищенаведеними аргументами, виникає в періоді отримання послуг, що буде підтверджено актом. Як наслідок, сплачена сума авансу до Розрахунку ПЗ за січень не відноситься.

2. Консультаційні послуги також будуть об'єктом оподаткування, відповідно до пп. «в» п. 186.3. Датою виникнення ПЗ з ПДВ є дата отримання послуг — 21.01.2016 р. База оподаткування ПДВ — 300 євро і вартість послуг, перерахована в національну валюту, — (26,898 х 300 євро) = 8069,40 грн. Отже, сума ПДВ становить 1613,88 грн. Розрахунок слід подати до 22.02.2016 р. (20.02.2016 р. вихідний день)2. Сплатити ПЗ з ПДВ — до 01.03.2016 р. включно.

1 У разі надсилання поштою Розрахунок ПЗ слід надіслати не пізніше ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку (п. 3 розділу ІІІ Порядку №21).

2 Відповідно до п. 49.20 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем.

3. Місцем постачання послуг, які пов'язані з нерухомим майном, є фактичне місцезнаходження нерухомого майна (офісу). Тому відповідно до пп. 186.2.2 ПКУ орендар є відповідальним за сплату ПДВ. Датою виникнення ПЗ є дата отримання послуг — 31.01.2016 р. База оподаткування ПДВ — 600 євро, і вартість послуг, перерахована в національну валюту, — (27,4229 х 600 євро) = 16453,74 грн. Отже, сума ПДВ становить 3290,75 грн.

Заповнення Розрахунку ПЗ за отриманими послугами від нерезидента див. у зразку.

Зразок

Фрагмент Розрахунку ПЗ за отриманими послугами від нерезидента

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру