• Посилання скопійовано

Суть справи

Оновлений Д2: механізм заповнення
Від'ємне значення з ПДВ за останній рік додало бухгалтерам чимало клопоту: спочатку накопичений «мінус» потрібно було «втягнути» до тестового режиму СЕА, а після 1 липня 2015 року — до повнофункціонального режиму адміністрування ПДВ.

БВ: змінюємо напрям
На яку частку від'ємного значення з ПДВ може розраховувати платник ПДВ для включення його до бюджетного відшкодування? Як змінити напрям бюджетного відшкодування, який уже задекларовано, і коли це може бути потрібно? Ці та інші питання, пов'язані з декларуванням бюджетного відшкодування, розглянемо далі.

ПДВ з орендної плати
ДФСУ в листі від 19.01.2016 р. №919/6/99-99-19-03-02-15 (див. «ДК» №8/2016) виклала свою позицію щодо справляння ПДВ з операцій оренди нерухомого майна.

Заява про відмову від пільги з ПДВ
Порядок надання податкових пільг з податку на додану вартість визначено розділом V «Податок на додану вартість» та підрозділом 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Докладно податкові пільги з ПДВ ми розглянули в «ДК» №5/2016. З 01.01.2016 р. діє податкова пільга на підставі п. 45 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, від якої можна відмовитися або зупинити її використання на певний час.

Представницькі витрати
Витрати, про які піде мова далі, непокоять представників податкових служб не лише у нашій країні. «Витрати на розваги», спрямовані на збільшення прибутку сторони — організатора таких розваг, завжди викликали запитання у контролерів, оскільки зв'язок таких витрат із господарською діяльністю є надто непевним і ненадійним, а от докази отримання вигоди і задоволення від таких заходів обома сторонами є. Йдеться про представницькі витрати.

Додаток Д5 до декларації з ПДВ
За січень платники ПДВ уперше звітуватимуть за новою формою декларації, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21. Яких змін зазнав додаток 5 до декларації?

Порядок оскарження донарахувань ЄСВ
Як відомо, ЄСВ є специфічним обов'язковим небюджетним платежем, який не входить до системи оподаткування (ч. 2 ст. 8 Закону про ЄСВ). Незважаючи на це, порядок адміністрування ЄСВ визначається Податковим кодексом (ч. 4 ст. 8 Закону про ЄСВ), а контроль за сплатою здійснюється податковими органами — Державною фіскальною службою. Проте процедура донарахування ЄСВ та застосування санкцій з ЄСВ відрізняється від аналогічних процедур за податками, дещо відрізняється й процедура оскарження. Наказом Мінфіну від 09.12.2015 р. №1124 затверджено порядок розгляду скарг (див. «ДК» №8/2016).

Подарунки та свята для партнерів
Деякі підприємства бажають виявити увагу до своїх клієнтів та партнерів у вигляді подарунків на визначні свята або організації зустрічей, офіційних прийомів (сніданок, обід, вечеря), замовлення культурної програми тощо. Але як відобразити ці витрати в бухгалтерському та податковому обліку? Погляньмо, що матимуть такі підприємства на додаток у вигляді оподаткування.

ПЗ при безоплатних роздачах
На практиці платники ПДВ іноді безоплатно роздають придбані товари, матеріали іншим особам. Проаналізуймо податкові наслідки з ПДВ таких операцій і їх документальне оформлення. Адже, як свідчить практика, це викликає велику дискусію.

Нецільове використання об'єкта нерухомості
ТОВ купило приміщення нежитлового фонду у селі (у договорі написано — «корівник»). Земля, на якій він побудований, — сільськогосподарського призначення (її передано ТОВ у користування згідно з договором оренди). Власними силами корівник переробили під промислову будівлю. Завезли устаткування і хочемо у новому році випускати продукцію — кахлі. Постає низка запитань. Як і коли слід сплачувати податок на нерухомість? Чи потрібно корівник оформляти як промислову будівлю? Чи можна списувати матеріали, що їх отримують для трансформації корівника у міні-підприємство, на будівництво останнього? Чи можна випускати продукцію, не змінивши призначення землі?

Розрахунок ПЗ — послуги від нерезидента
Якщо покупцем іноземних послуг є український СГ — неплатник ПДВ, у деяких випадках сплатити податок та подати Розрахунок ПЗ має саме український СГ.

До змісту номеру