• Посилання скопійовано

Заповнюємо додаток ПН

Крім суми податку, яку платники повинні розрахувати та сплатити із заробленого ними прибутку, на їхні плечі лягає також обов'язок утримати і сплатити до українського бюджету податки своїх партнерів-нерезидентів у разі здійснення резидентами виплат доходів (прибутків) таким нерезидентам із джерелом походження з території України. Загальна сума податків відображається в рядку 23 декларації про прибуток1, а за розшифрування показника цього рядка відповідає додаток ПН.

Особа, яка сплачує доходи нерезиденту з джерелом їх походження з України (об'єкт оподаткування, згідно з пп. 134.1.3 ПКУ), зобов'язана подавати контролюючому органу звіт про виплачені доходи й утримані та перераховані до бюджету податки з таких доходів у строки і за формою, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну податкову та митну політику (п. 103.9 ПКУ). Саме додаток ПН і є таким звітом, і строки його подання відповідають строкам подання декларації про прибуток, оскільки подається він у її складі, а саме: для «квартальників» — до 9 лютого 2016 р. включно (пп. 49.18.2 ПКУ), для платників із річним звітним періодом — до 29 лютого 2016 р. включно (пп. 49.18.3 ПКУ).

Резиденти — податкові агенти

Пункт 133.2 ПКУ містить перелік осіб-нерезидентів, які належать до категорії платників податку на прибуток, джерело походження якого розташоване на території України:

— юридичні особи, утворені в будь-якій організаційно-правовій формі2 (пп. 133.2.1 ПКУ). Зверніть увагу: до такої категорії належать також юрособи-нерезиденти з Криму;

Нерезиденти з Криму

Відповідно до п. 5.3 Закону №1636*, юридична особа (відокремлений підрозділ), що має податкову адресу (місцезнаходження) на території СЕЗ «Крим», прирівнюється з метою оподаткування до нерезидента.

* Закон України від 12.08.2014 р. №1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».

— постійні представництва нерезидентів, які, зокрема, виконують і агентські (представницькі) та інші функції щодо таких нерезидентів або їх засновників (пп. 133.2.2 ПКУ).

Порядок оподаткування доходів нерезидентів у 2015 році істотно не змінився, незважаючи на те що посилатися тепер треба на інші пункти ПКУ: раніше особливості оподаткування нерезидентів установлювалися ст. 160 ПКУ, а з 01.01.2015 р. на зміну вищезгаданій статті прийшов п. 141.4 ПКУ.

Отже, згідно з пп. 141.4.2 ПКУ, обов'язок виконати функцію податкового агента3 щодо нерезидентів або щодо уповноважених нерезидентами осіб (крім постійних представництв нерезидента на території України) покладено на резидентів або постійні представництва нерезидентів (далі — податкові агенти — резиденти). Податок сплачується до українського бюджету за рахунок нерезидентів (крім винятку, про який ітиметься далі) під час такої виплати (зверніть увагу: під час нарахування доходів нерезидентам податок до бюджету не перераховується), якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати.

Отже, саме на платників податку на прибуток на підставі п. 137.3 ПКУ покладено відповідальність за утримання і перерахування податку до бюджету. На фізосіб або ж юросіб-«єдинників» цей обов'язок не поширюється4. Незважаючи на те що в пп. 141.4.2 ПКУ йдеться про будь-яких резидентів, що виплачують дохід нерезидентам, п. 137.3 ПКУ обмежує сферу відповідальності за неперерахування податків за партнерів-нерезидентів колом платників податку на прибуток. Виняток для «єдинників» — виплата фрахту. Згідно з пп. 141.4.4 ПКУ, особою, уповноваженою стягувати податок і вносити його до бюджету з виплат фрахту нерезидентам, є резидент, що сплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб'єктом спрощеного оподаткування.

1 Податкова декларація з податку на прибуток за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897.

2 За винятком установ і організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України.

3 Про статус податкового агента для резидента в ПКУ не згадується, але функції з утримання податків і перерахування до бюджету, а також відображення утриманого податку в податковій звітності, по суті, відповідають зазначеному визначенню, тому автор надалі використовує цей термін умовно.

4 Треба, однак, звернути увагу на лист ДФСУ від 13.10.2014 р. №7984/6/99-99-19-02-02-15. У цьому листі ДФСУ наполягає на необхідності надання юрособами-єдиноподатниками додатка ПН до декларації з податку на прибуток.

Розшифрування суми податку, утриманого з доходів нерезидентів, треба робити за кожним контрагентом-партнером окремо, тобто декларація про прибуток може містити не один додаток ПН, а кілька, залежно від кількості юросіб-нерезидентів, яким були проведені виплати й утримано податок. У відповідній комірці декларації з податку на прибуток аналогічно до старих правил заповнення під літерами «ПН» треба буде поставити кількість поданих додатків «ПН» (замість відмітки «+»). У шапці кожного додатка ПН — зазначити повне найменування контрагента, місцезнаходження нерезидента, код нерезидента в країні резиденції, назву і код країни резиденції, а також робиться спеціальна відмітка у разі відповідності зазначеної території переліку офшорних юрисдикцій1. Остання відмітка має інформаційний характер, на ставку податку з доходів походженням із території України вона не вплине. Загальна сума податку, зазначена в усіх додатках ПН (у цьому разі значення графи 6 рядка 22 таблиці 1), переноситься до р. 23 декларації.

1 Перелік офшорних зон визначено розпорядженням КМУ від 23.02.2011 р. №143-р. (див. лист ДФСУ від 24.06.2015 р. №13196/6/99-99-19-02-02-15).

Перелік доходів

Перелік доходів нерезидентів, що підлягають оподаткуванню на території України, визначено пп. 141.4.1 ПКУ. Цей перелік доходів досить великий.

Додаток ПН налічує 21 вид доходів, кожному з яких відведено окремий рядок таблиці 1 «Розрахунок (звіт) податкових зобов'язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України».

Не потрапляють під оподаткування (пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ) доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резидентові від такого нерезидента (постійного представництва), у тому числі вартості послуг з міжнародного зв'язку або міжнародного інформаційного забезпечення.

Проте й тут треба бути уважним: послуги з інжинірингу з джерелом їх походження з території України (пп. «г» пп. 141.4.1 ПКУ) окремо виділено у переліку доходів, що підлягають оподаткуванню, а тому пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ до них не належить. Цьому виду доходів відводиться окремий рядок 5 таблиці 1 додатка ПН.

Окремої уваги заслуговують і рекламні послуги (пп. 141.4.6 ПКУ). Такі послуги з джерелом їх походження з території України не тільки підлягають оподаткуванню, а й передбачають особливий алгоритм розрахунку податку до сплати до бюджету (про що мова далі). Цьому виду доходів відводиться рядок 21 таблиці 1 додатка ПН.

Ставки податку

При виплаті доходу нерезидентам, як правило, податок розраховується за базовою ставкою 15%, хоча згідно з п. 136.3 ПКУ можуть застосовуватися також ставки 0, 4, 6, 12, 15 і 20%. Наприклад, фрахт оподатковується за ставкою 6%, при цьому базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту (пп. 141.4.4 ПКУ), доходи від безпроцентних (дисконтних) облігацій або казначейських зобов'язань — за ставкою 18% (пп. 141.4.3 ПКУ), страхові виплати — за ставками 0%, 4% або 12% (пп. 141.4.5 ПКУ). У графі 4 таблиці 1 додатка ПН за рядками зазначено ставку податку, встановлену ПКУ, яка відповідає виду доходу нерезидента.

Максимальну ставку встановлено для виплат доходів нерезидентам за виробництво і (або) розповсюдження реклами. Під час такої виплати податкові агенти — резиденти повинні сплатити податок за ставкою 20% (пп. 141.4.6 ПКУ). Цей вид виплат заслуговує окремої уваги, оскільки відрізняється не тільки найвищою ставкою, а й «найлояльнішим» порядком виплати: зробити таку виплату необхідно не за рахунок нерезидента, а за свій рахунок! Також за свій рахунок сплачують до бюджету податок для страхових виплат нерезидентам.

Є спосіб звільнення або зменшення ставки податку для виплат нерезидентам із джерелом їх походження на території України. Це можливо у разі, якщо з країною нерезидента Україною підписано договір про уникнення подвійного оподаткування. Застосування правил міжнародних договорів дає змогу або повністю чи частково зменшити ставку податку, або повернути різницю між сплаченою сумою податку і сумою, яку нерезиденту необхідно сплатити відповідно до міжнародного договору України (п. 103.1 ПКУ).

Пільги для Криму

Скористатися якимись пільгами для пом'якшення оподаткування доходів із джерелом походження з України кримським підприємствам, прирівняним до нерезидентів, не вдасться, оскільки п. 5.4 Закону №1636 виключає можливість використовувати правила міжнародних договорів України про усунення подвійного оподаткування.

У додатку ПН за рядками графи 5 таблиці 1 слід зазначити ставку податку, встановлену міжнародним договором.

Реалізувати право на пільгову ставку податковий агент — резидент може за умови, що нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу (п. 103.3 ПКУ) і резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. При цьому нерезидент повинен надати документ, що підтверджує статус його резидентності з метою оподаткування (пункти 103.2, 103.4 — 103.6 ПКУ).

Штрафні санкції

Ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків тягнуть за собою штрафні санкції, і треба сказати — доволі жорсткі: 25% суми податку, за повторне порушення протягом 1095 днів — 50%, а за всі подальші порушення, допущені протягом 1095 днів, — 75% (п. 127.1 ПКУ).

Приклад 1 Підприємство 05.10.2015 р. отримало позику від юрособи-нерезидента з Люксембургу в розмірі 100000 дол. США строком на три роки. Відсоткова ставка за договором — 14% річних. Згідно з угодою відсотки за користування кредитом нараховуються і сплачуються щокварталу, останнього робочого дня кварталу. Сума відсотків за IV квартал становила 3375,34 дол. США (100000 дол. США х 14% : 365 х 88 днів). Курс НБУ на 31.12.2015 р. — 24,00.

Сума доходів, з якої утримується і сплачується податок, визначається виходячи з офіційного курсу НБУ на дату виплати таких доходів. Хоча прямої норми в ПКУ щодо цього немає, про це, зокрема, повідомляється на сайті ДФСУ1.

Відображення в обліку нарахованих і сплачених відсотків нерезиденту наводиться в таблиці.

Таблиця

Відображення в обліку нарахованих і сплачених відсотків нерезиденту

Дата
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн; USD/грн
Коригування фінрезультату до оподаткування
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення`
31.12.2015 Нараховано відсотки за IV кв. 2015 р.
3375,34 дол. США х курс НБУ 24,00
951
6852
3375,34
81008,16
31.12.2015 Нараховано податок на доходи нерезидента 15% = 12151,22 грн (3375,34 дол. США х 15% х курс НБУ 24,00)
6852
641
12151,22
   
31.12.2015 Перераховано податок на доходи нерезидента
641
311
12151,22
   
31.12.2015 Перераховано відсотки (за вирахуванням податку на доходи)
6852
312
2869,04
68856,96
31.12.2015 Списано на фінансовий результат нараховані відсотки за I квартал
792
951
81008,16

Наводиться зразок заповнення додатка ПН (див. зразок 1).

Зразок 1

Зразок заповнення додатка ПН для прикладу 1 (фрагмент)

Сума 12151,22 грн додається до аналогічних даних, зазначених у графі 6 у всіх рядках таблиці 1 додатка ПН, і отримане значення відображається у графі 6 рядка 22, а також переноситься до р. 23 декларації про прибуток.

Приклад 2 Підприємство 20.11.2015 р. сплатило дивіденди нерезиденту-засновникові (є підтвердження статусу резидента Великобританії) у розмірі 250000 дол. США. Курс НБУ на 20.11.2015 р. — 23,84.

Оскільки з Великобританією Україною підписано договір про уникнення подвійного оподаткування (Конвенція від 10.02.93 р.2), яким установлено ставку для дивідендів, зокрема, 5% (припустімо, що всіх критеріїв дотримано), то платник податку може використовувати в розрахунку ставку 5% (її слід зазначити у графі 5 рядка 2 таблиці 1 додатка ПН). Для розрахунку суми в гривнях треба застосувати курс НБУ на дату виплати таких доходів (на 20.11.2015 р.). Сума виплаченого доходу — 5960000 грн (250000 дол. США х 23,84), сума податку на доходи нерезидента — 298000 грн (250000 дол. США х 23,84 х 5%).

1 http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/199179.html.

2 Конвенція між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії про уникнення подвійного оподаткування і запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід та на приріст вартості майна.

Наводиться зразок заповнення додатка ПН (див. зразок 2).

Зразок 2

Зразок заповнення додатка ПН для прикладу 2 (фрагмент)

Сума 298000 грн додається до аналогічних даних, зазначених у графі 6 у всіх рядках таблиці 1 додатка ПН, і отримане значення відображається у графі 6 рядка 22, а також переноситься до р. 23 декларації про прибуток.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру