• Посилання скопійовано

Суть справи

Нова декларація з прибутку — роз'яснення
Декларація не така вже й нова, адже затверджено її ще у 2015 році. Але вперше більшість платників податку на прибуток складатимуть її тепер, за звітний 2015 рік. Тому роз'яснення від податківців, особливо враховуючи відсутність порядку складання цієї декларації, є дуже своєчасним і корисним. Дивимося й аналізуємо лист ДФСУ від 04.01.2016 р. №102/7/99-99-19-02-01-17 (див. «ДК» №04/2016).

Контрольовані операції: ТЦ та РІ
Незважаючи на ідентичність у формах, звітування за контрольованими операціями за 2015 рік має істотні відмінності від аналогічних звітів за попередні роки. Поговоримо про додаток ТЦ до декларації з податку на прибуток, але спершу коротко пригадаємо основні положення трансфертного цінноутворення, які слід тримати в полі зору, готуючи звітність.

Додатки ЗП та АВ до декларації
Додаток ЗП до декларації за 2015 рік складається до рядка 16 декларації і містить усього три показники, які мають зменшувати кінцеву суму податку на прибуток до сплати (або навіть декларувати переплату з цього податку). Додаток АВ призначено для декларування сум авансових внесків, які платник податку мав сплатити у зв'язку із виплатою у звітному році дивідендів. Про те, що це за показники і яка доля кожного з них під час складання декларації і після її подання, читайте далі.

Заповнення додатка АМ
Додаток АМ передбачався і минулими формами декларацій. Так, у старому додатку АМ (за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №872) був показник суми нарахованої амортизації за звітний період, що відображав амортизацію, розраховану за правилами податкового обліку. Проте він подавався у формі загальної суми щодо всіх основних засобів та загальної суми щодо всіх нематеріальних активів (таблиця 1 старого додатка АМ). Новий додаток АМ є значно детальнішим.

Різниці за необоротними активами
Закінчився 2015 рік, готуємося до здавання річного звіту з податку на прибуток. Ще раз пройдемо шляхом визначення прибутку з урахуванням різниць, які виникають при здійсненні операцій з необоротними матеріальними активами.

Додаток ПЗ
Розгляньмо, які платники податку на прибуток звільняються від оподаткування у 2015 році і як у такому випадку потрібно заповнювати додаток ПЗ до рядка 05 декларації з прибутку.

Ціннопаперові операції: звітуємо
Ціннопаперовий облік завжди мав власні алгоритми та нюанси застосування. Але у 2015 році було докорінно змінено алгоритм обчислення об'єкта оподаткування податком на прибуток. Зазнав змін і механізм ціннопаперового обліку. У чому полягають основні нюанси звітування за 2015 рік?

Заповнюємо додаток ПН
Крім суми податку, яку платники повинні розрахувати та сплатити із заробленого ними прибутку, на їхні плечі лягає також обов'язок утримати і сплатити до українського бюджету податки своїх партнерів-нерезидентів у разі здійснення резидентами виплат доходів (прибутків) таким нерезидентам із джерелом походження з території України. Загальна сума податків відображається в рядку 23 декларації про прибуток, а за розшифрування показника цього рядка відповідає додаток ПН.

Виправлення помилок у декларації
Із запровадженням нової форми декларації з податку на прибуток платники податку запитують, чи можна її застосовувати для виправлення помилок минулих звітних періодів. Так, можна. Розгляньмо, як це зробити, на практичному прикладі.

«Податкові канікули» закінчуються
Платник податку на прибуток зобов'язаний за кожен звітний період, у якому виникають об'єкти оподаткування, або за наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкову декларацію. Розгляньмо, які особливості у платників податку на прибуток, що застосовують ставку 0%.

До змісту номеру