• Посилання скопійовано

Нова декларація з прибутку — роз'яснення

Декларація не така вже й нова, адже затверджено її ще у 2015 році. Але вперше більшість платників податку на прибуток складатимуть її тепер, за звітний 2015 рік. Тому роз'яснення від податківців, особливо враховуючи відсутність порядку складання цієї декларації, є дуже своєчасним і корисним. Дивимося й аналізуємо лист ДФСУ від 04.01.2016 р. №102/7/99-99-19-02-01-17 (див. «ДК» №04/2016).

За який період декларацію подавати вперше?

Тут — жодних сюрпризів. У коментованому листі ДФСУ пояснює, що з 1 січня 2015 року підходи до визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток кардинально змінилися і старі форми декларацій з податку на прибуток не дають можливості визначити такий об'єкт.

Тому, навіть не згадуючи про норми п. 46.6 ПКУ, податківці стверджують: уперше звітність за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897, подається за результатами діяльності за 2015 рік.

Коли подавати декларацію?

У 2015 році абзац 11 п. 57.1 ПКУ зазначав: декларація за базовий звітний (податковий) рік подається до 1 червня року, наступного за звітним (податковим) роком. Але з 01.01.2016 р. цієї норми у ПКУ вже немає1. Однак немає і спеціальних норм, які б встановлювали граничний термін подання декларації з податку на прибуток підприємств саме за 2015 рік. Тож до якого числа повинні подати декларацію за рік ті, у кого звітним періодом є рік?

1 Хоча пункт 22 підр. 4 р. ХХ ПКУ, в якому йдеться про застосування норм щодо строків подання декларації, раніше прописаних у п. 57.1 ПКУ, у ПКУ залишено, проте самих строків у п. 57.1 ПКУ з 01.01.2016 р. немає. Отже, на думку автора, цей пункт теж не можна застосовувати для визначення граничного строку подання декларації за 2015 рік.

На думку автора, за відсутності спеціально встановлених строків слід користуватися загальними, встановленими пп. 49.18.3 ПКУ, — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тобто до 29.02.2016 р. включно.

Для окремих платників, у яких, залежно від результатів діяльності, базовим звітним (податковим) періодом є календарний квартал, подання декларації за відповідні звітні (податкові) періоди: квартал, півріччя, три квартали та рік здійснюється протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного податкового кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ). Тобто податкова декларація за 2015 рік подається платниками, що використовують базовий звітний (податковий) період квартал, до 09.02.2016 р. включно.

Форма декларації

Нова форма декларації є уніфікованою і подається майже всіма платниками податку на прибуток. Крім, як зазначає ДФСУ у коментованому листі:

— неприбуткових установ і організацій, яким за 2015 рік доведеться подавати Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форму якого затверджено наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. №85;

— постійних представництв нерезидента, яким за 2015 рік доведеться подавати Розрахунок податкових зобов'язань з податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво, за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 25.06.2013 р. №610;

— платників податку на прибуток, які користувалися у 2015 році нульовою ставкою податку на прибуток, відповідно до п. 16 підр. 4 р. ХХ ПКУ, які подаватимуть за 2015 рік форму спрощеної податкової декларації, яку затверджено постановою КМУ від 15.02.2012 р. №98.

Інформацію про заповнення декларації і додатків до неї ви знайдете і в самому коментованому листі. Але зверніть увагу принаймні на три моменти, які обов'язково слід зазначити наприкінці самої декларації:

1) інформація про наявність додатків до декларації відображається у відповідній таблиці «Наявність додатків» — у відповідних клітинках таблиці проставляється позначка «+», крім клітинки під літерами «ПН», у якій проставляється кількість поданих додатків «ПН» до декларації;

2) відомості про одночасне подання разом з декларацією форм фінансової звітності — у відповідних клітинках таблиці проставляється позначка «+». Адже, відповідно до п. 46.2 ПКУ, платник податку на прибуток подає разом із відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації;

3) інформація про наявність прийнятого рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці заповнюється у разі використання права на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років) відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ. Отже, за бажанням та за наявності права не коригувати фінрезультат ви маєте обов'язково зазначити про це наприкінці декларації. Щоправда, таблиця для цього в декларації є, а як саме зазначити про прийняте рішення — навіть у коментованому листі нічого не сказано. Тож чекатимемо на подальші роз'яснення від податківців.

Авансові внески у декларації

Відомо, що авансові внески з податку на прибуток в 2015 році були двох видів:

1) у розмірі 1/12 минулорічного податку на прибуток, що їх сплачували платники податку, які мали дохід понад 10 млн грн;

2) у розмірі 18% від суми дивідендів, яка перевищувала об'єкт оподаткування за період, за який платник податку виплачував дивіденди, грошове зобов'язання щодо якого погашене1.

1 За наявності непогашеного грошового зобов'язання авансовий внесок розраховується з усієї суми дивідендів, що підлягають виплаті.

Обидва ці види авансових внесків відображаються у додатку ЗП до декларації і зменшують суму податку до сплати. Нічого нового тут немає, проте є два моменти, які є перехідними і дуже цікавлять платників податку.

З 01.01.2016 р. авансові внески з податку на прибуток у розмірі 1/12 скасовуються (див. п. 9 підр. 4 р. ХХ ПКУ). Залишаються лише авансові внески під час виплати дивідендів (у попередній редакції) і один, тимчасовий, який розраховувати в декларації за 2015 рік не потрібно. Йдеться про норму нового п. 38 підр. 4 р. ХХ ПКУ: «Платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року. Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року».

Зауважимо, що ця норма не конкретизує, які платники податку на прибуток повинні сплачувати цей авансовий внесок. Однак оскільки задекларувати обов'язок зі сплати цього авансового внеску потрібно у декларації за 9 місяців 2016 р., то, на думку автора, сплачувати його мають лише ті платники податку, які подаватимуть таку декларацію, тобто ті, які зобов'язані подавати декларацію щокварталу. Так це чи ні, і як саме в декларації відобразити розрахунок такого авансового внеску, побачимо протягом 2016 року у роз'ясненнях від податківців.

Але, коли готували чинну нову форму декларації, скасування щомісячних авансових внесків навіть не планували. І відповідні рядки в цій декларації є. То чи потрібно їх заповнювати?

І як бути з переплатами авансових внесків, які виникли у попередніх звітних періодах? Чи можна їх відобразити в декларації за 2015 рік?

Щодо першого запитання ДФСУ поки що нічого не каже. На думку автора, такий розрахунок, а отже, узгодження авансових внесків у розмірі 1/12, за наслідками звітного 2015 року робити не потрібно. Оскільки вони у 2016 році не сплачуватимуться.

Що ж до переплат з авансових внесків, то ДФСУ у коментованому листі зазначає таке. Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік. Тобто новими правилами не передбачено перенесення на наступні звітні (податкові) роки залишку суми авансових внесків при виплаті дивідендів, не зарахованих у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік.

Тепер щодо переплат авансових внесків у розмірі 1/12, які виникли у минулих роках. Сплата таких авансових внесків відображається у рядку 16 декларації та в додатку ЗП того періоду, коли їх фактично було сплачено. Якщо внаслідок такого відображення утворюється переплата, вона відображається зі знаком «-» у рядку 19 декларації. Але цей показник також не переноситься до декларації наступного звітного періоду.

Проте чи означає це, що такі переплати, не використані у зменшення податку до сплати в декларації, «згорають»? Звісно, ні — вони обліковуються на інтегрованій картці платника податків як переплата з податку на прибуток, і, незважаючи на те що не відображаються в декларації надалі, фактично вони можуть використовуватися як джерело погашення грошового зобов'язання наступних звітних періодів, без заяви платника податку (див. оновлену редакцію п. 87.1 ПКУ)1.

1 Додатково див. роз'яснення податківців стосовно переплат у 2015 році https://news.dtkt.ua/ua/taxation/profits-tax/36987.

Виправлення помилок

Свого часу ми вже аналізували цю форму декларації, зокрема щодо виправлення помилок минулих звітних періодів у 2015 році.

Як і раніше, виправляти помилки можна як у звітній формі декларації (шляхом заповнення додатка ВП), так і в уточнюючій (без заповнення такого додатка). Але для платників податку залишалося загадкою, як виправити у новій формі декларації помилки, яких припустилися у декларації за попередніми формами?

ДФСУ у коментованому листі зазначає:

1. У разі самостійного виправлення помилок у декларації за звітний 2015 рік за звітні (податкові) періоди до 1 січня 2015 року у додатку ВП заповнюються показники таблиці 2, а у рядках таблиці 1 проставляються прочерки.

Тобто можна не розшифровувати, що саме виправляється у витратах і доходах за минулі періоди, а відобразити в декларації лише результат коригування (у відповідних рядках для виправлень). Але за бажанням можна подати разом із декларацією пояснення у довільній формі.

2. У разі самостійного виправлення помилок в уточнюючій декларації за звітні (податкові) періоди до 1 січня 2015 року платники заповнюють рядки 27 — 28, 30 — 31, 32, 34 — 35, 36 та 38 — 39 декларації, що відображають результат уточнення податкових зобов'язань.

3. Оскільки основні показники, що обраховуються для визначення об'єкта оподаткування за новими правилами, суттєво змінилися, то для самостійного виправлення помилок за новою формою за звітні (податкові) періоди до 1 січня 2015 року платники мають право скористатися нормами п. 46.4 ПКУ щодо подання доповнення до декларації, яке може бути складено за довільною формою та буде використано контролюючим органом під час аналізу показників такої декларації. У такому разі платник зазначає про цей факт у спеціально відведеному місці в декларації, а доповнення до декларації вважатиметься її невід'ємною частиною.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру