• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Реєстр великих платників податків на 2016 рік

! Великим платникам податків

ДФСУ внесла зміни до Наказу №681 «Про затвердження Реєстру великих платників податку на 2016 рік».

Зокрема, з Реєстру вилучено 24 юрособи. Таким чином, їх кількість становитиме 1727 платників.

Нагадаємо, що, згідно з п. 64.7 ПКУ, після включення платника податків до Реєстру великих платників податків та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, про таке включення платник податків зобов'язаний стати на облік у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр.

Наказ ДФСУ від 14.01.2016 р. №27


Мінфін уніс зміни до бюджетної класифікації доходів

! Платникам податків

Мінфін уніс зміни до бюджетної класифікації, затвердженої Наказом №11. Зокрема, Класифікацію доходів бюджету доповнено такими позиціями:

14060000 — Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування;

14060100 — Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг);

14060200 — Бюджетне відшкодування податку на додану вартість;

14060900 — Податок на додану вартість сільськогосподарських підприємств за операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами (крім операцій із зерновими і технічними культурами та операцій із продукцією тваринництва);

14061000 — Податок на додану вартість сільськогосподарських підприємств за операціями із зерновими і технічними культурами;

14061100 — Податок на додану вартість сільськогосподарських підприємств за операціями з продукцією тваринництва;

14070000 — Податок на додану вартість з ввезених на територію України товарів.

Наказ Міністерства фінансів України від 05.01.2016 р. №2 чинний з 01.01.2016 р.


Нові форми заяв для реєстрації бізнесу

! Юрособам та фізособам-підприємцям

Мін'юст затвердив нові форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, підприємців та громадських формувань. Зокрема:

— про державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру (далі — ЄДР) юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;

— про включення відомостей про фізичну особу — підприємця до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;

— про проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, що містяться в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;

— про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця;

— про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;

— про державну реєстрацію символіки;

— про державну реєстрацію змін до відомостей про символіку, що містяться в ЄДР;

— про створення відокремленого підрозділу юридичної особи;

— про державну реєстрацію створення юридичної особи;

— про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця;

— про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її реорганізації.

Відповідно втрачають чинність реєстраційні картки, затверджені наказом Мін'юсту від 02.11.2015 р. №2140/5.

Наказ Мін'юсту від 06.01.2016 р. №15/5 чинний з 13.01.2016 р.


Інформація про зайнятість та працевлаштування: порядок заповнення

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадує, що не пізніше 1 лютого після звітного року роботодавці повинні подати територіальному органу Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Роботодавцям рекомендується заповнювати Інформацію таким чином (на прикладі звітування за 2015 рік):

— у рядку 01 зазначається середньооблікова чисельність штатних працівників за календарний рік, що передує звітному (2014 рік);

— у рядку 02 — середньооблікова чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню відповідно до статті 14 Закону про зайнятість населення та працювали на умовах повної зайнятості у звітному році (2015 рік);

— у рядку 03 — розрахункова чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік (2014 рік);

— у рядку 04 — чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти (2016 рік).

Оскільки в наступному звітному році (2016 рік) 2015 рік буде базовим для встановлення квоти, то чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік розраховується від середньооблікової чисельності штатних працівників цього самого календарного року (2015 рік). Отже, у рядку 04 Інформації зазначається чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти, зокрема різниця між отриманим показником та рядком 02 Інформації.

Лист Мінсоцполітики від 05.11.2015 р. №430/021/106-15


Оподаткування дивідендів у 2016 році — за ставками 5% або 18%

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ нагадує, що доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм п. 170.5 Податкового кодексу.

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, хто сплачує податок на прибуток у спосіб, відмінний від загального (є суб'єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів.

Для оподаткування дивідендів у 2016 році передбачено такі ставки ПДФО:

18% — для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування (у 2015 році було 20%);

5% — для доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, які виплачуються інститутами спільного інвестування);

Отже, доходи, отримані платником податків у вигляді дивідендів, крім випадків, зазначених у пп. 165.1.18 ПКУ, оподатковуються на загальних підставах за ставками 5% або 18%.

Лист ДФСУ від 05.01.2016 р. №113/6/99-99-17-03-03-15


ДФС про розірвання договору про визнання електронних документів

! Платникам ПДВ

Як відомо, платник податків здійснює формування та подання податкових документів в електронному вигляді на підставі укладеного з контролюючим органом договору.

Податківці нагадують, що контролюючий орган має право розірвати договір в односторонньому порядку в разі ненадання платником податків нового посиленого сертифіката (сертифікатів) відкритого ключа замість скасованих або в разі зміни платником місця реєстрації.

Інших підстав для розірвання договору в односторонньому порядку з боку контролюючих органів не передбачено.

Лист ДФСУ від 06.01.2016 р. №168/6/99-99-11-02-02-15


Закупівля товарів сільгосппродукції: оподаткування ПДФО та військовим збором

! Закупівельникам товарів сільгосппродукції

ДФСУ роз'яснила: підприємства, що займаються закупівлею товарів сільськогосподарської продукції, проведення розрахунків за які не врегульовано законодавством України, можуть видавати готівку здавальникам такої сільськогосподарської продукції за відомостями. У відомостях зазначаються прізвища та адреси здавальників, обсяги зданої продукції та сума виплаченої готівки, що засвідчуються підписом здавальника.

При продажу сільськогосподарської продукції її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок за формою №3ДФ.

Надання фізособою — платником податку податковому агенту копії довідки є підставою для невключення доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника.

Разом із тим, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню ПДФО на загальних підставах.

Отже, при нарахуванні доходу фізичній особі за придбану у неї сільськогосподарську продукцію слід виконати всі функції податкового агента, зокрема, щодо утримання та перерахування ПДФО та військового збору.

Лист ДФСУ від 13.01.2016 р. №421/6/99-99-19-01-03-15


Як відобразити у звітності від'ємне значення від патентованої діяльності?

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ розглянула питання врахування та відображення від'ємного значення від патентованої діяльності минулих періодів та повідомила.

Законом №71-VIII розділ ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ викладено в новій редакції, якою не передбачено окремого порядку списання збитків від патентованої діяльності.

Відповідно до пп. 140.4.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових років.

Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій, зокрема сума від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових років, відображаються у р. 3.2.4 додатка РІ.

Отже, від'ємне значення об'єкта оподаткування від патентованої діяльності, що виникло у попередніх звітних періодах, враховується у складі загального від'ємного значення об'єкта оподаткування, що зменшує фінансовий результат до оподаткування відповідно до положень пп. 140.4.2 ПКУ, у вигляді різниці.

Лист ДФСУ від 15.12.2015 р. №27128/10/28-10-06-11


Нульова ставка ПДВ: особливості застосування при отриманні пільг

! Платникам ПДВ

ДФСУ зазначає, що Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджено Наказом ДПАУ №167.

У розділі ІІ Порядку викладено механізм визначення пільг з ПДВ залежно від особливостей оподаткування.

При розрахунку показника V прид. (для розрахунку не внесених до державного бюджету сум податку на додану вартість через застосування нульової ставки) враховуються обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Лист ДФСУ від 29.12.2015 р. №27756/10/28-10-06-11


Відображаємо у декларації з прибутку витрати на оплату відпусток

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ зазначила, що до складу витрат включаються витрати на оплату відпусток працівникам та інші виплати, пов'язані з оплатою праці, які відшкодовані після 1 січня 2015 року за рахунок резервів та забезпечень, сформованих до 1 січня 2015 року відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, якщо такі витрати не були враховані при визначенні об'єкта оподаткування до 1 січня 2015 року.

Відображення різниці, на яку зменшується фінансовий результат до оподаткування, щодо витрат на оплату відпусток працівникам та інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, які відшкодовані після 1 січня 2015 року за рахунок резервів та забезпечень, сформованих до 1 січня 2015 року, здійснюється у рядку 4.2.12 додатка РI «Різниці» до рядка 03 РІ декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Мінфіну №897.

Лист ДФСУ від 22.12.2015 р. №27433/6/99-99-19-02-02-15


Продаж неприбутковою організацією власної нерухомості не оподатковується

! Неприбутковим організаціям

ДФСУ роз'яснила, що сума коштів, отримана громадською неприбутковою організацією від продажу власних об'єктів нерухомості, не є об'єктом оподаткування податком на прибуток за умови, що такі кошти спрямовуються виключно на ведення її статутної діяльності.

Встановлення контролюючим органом факту використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) з метою іншою, ніж передбачено установчими документами, є підставою для вилучення такої організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій та нарахування податкового зобов'язання з податку на прибуток, штрафних санкцій і пені.

Податкові зобов'язання, штрафні санкції та пеня нараховуються починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Лист ДФСУ від 14.01.2016 р. №517/6/99-95-42-03-15


Нюанси заповнення заяви про повернення коштів з електронного ПДВ-рахунку

! Спецрежимникам

Податківці розглянули питання щодо повернення сільгосппідприємствам коштів з електронного ПДВ-рахунку, а також щодо особливостей заповнення відповідної заяви та повідомили.

Незалежно від напряму повернення коштів графа 4 та графа 5 повинні бути заповненими!

Заявлена сума коштів на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ, яка підлягає перерахуванню до бюджету, не повинна перевищувати суму в графі 4 заяви (таблиця 2 додатка 4 до декларації з ПДВ).

Сума, зазначена у графі 1 таблиці 2 додатка 4 до декларації з ПДВ, не повинна перевищувати суму ліміту на момент подання декларації з ПДВ.

Сума узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ поточного звітного періоду, зазначена в графі 2 таблиці 2 додатка 4 до декларації з ПДВ, повинна дорівнювати рядку 25.1 декларації з ПДВ (0110 загальна) поточного звітного періоду.

Сума податкового боргу з податку на додану вартість, яка зазначена в графі 3 таблиці 2 додатка 4 до декларації з ПДВ, повинна дорівнювати загальній сумі податкового боргу в ІКПП з ПДВ на момент подання податкової звітності з ПДВ.

На момент подання декларації з ПДВ (0110 загальна) із додатком 4 декларація з ПДВ спеціального режиму (0121, 0122, 0123, 0130) повинна бути прийнята та зареєстрована в органах ДФС.

Лист ДФСУ від 30.11.2015 р. №44142/7/99-99-15-01-04-17


Річна сума постачань більша 1 млн грн? Реєструйтеся платником ПДВ

! Постачальникам товарів і послуг

ДФСУ розглянула питання щодо визначення операцій з постачання товарів/послуг, які вважаються оподатковуваними з метою реєстрації платником ПДВ, та повідомила.

Якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з р. V ПКУ, у т. ч. з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 к. м., сукупно перевищує 1 млн грн (без ПДВ), така особа має зареєструватись як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання). Це не стосується платників єдиного податку І — ІІІ груп.

Якщо особа, яка не є платником податку у зв'язку з тим, що обсягів оподатковуваних операцій немає або вони є меншими, хоче добровільно зареєструватися платником податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

При цьому податківці стверджують, що до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від ПДВ.

Лист ДФСУ від 28.12.2015 р. №27865/6/99-95-42-01-16-01

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру