• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість і транспортний податок

Відповідно до ст. 265 ПКУ, податок на майно складається з: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю. Закон №9091 уніс зміни до порядку оподаткування кожним із них. Поговоримо про зміни щодо податку на нерухомість і транспортного податку.

Податок на нерухомість

Вилучено абз. 6 пп. 266.4.1 ПКУ, згідно з яким місцеві ради мали право збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування податком на нерухомість. Водночас норма пп. 266.4.2 ПКУ, яку викладено у новій редакції, зазнала редакційних змін у зв'язку з адмінреформою. Як і раніше, вона дозволяє місцевим радам установлювати пільги з податку на нерухомість.

1 Закон України від 24.12.2015 р. №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

Водночас пп. 12.3.7 ПКУ, який також зазнав редакційних змін, забороняє місцевим радам встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків для окремих фізичних і юридичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків.

Щоправда, сума пільг з податку вилучена з формули його обчислення, передбаченої в пп. 266.7.1 ПКУ. Звичайно, що за наявності пільг, установлених у законному порядку, вони будуть застосовуватися і зменшувати суму податку.

Також пп. 266.7.1 ПКУ доповнено новим підпунктом «ґ», згідно з яким за наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у т. ч. його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), розрахована згідно з установленим порядком, сума податку збільшується на 25000 грн на рік на кожен такий об'єкт або його частку.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 266.3.1 ПКУ базою оподаткування податком є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Змінами, внесеними до пп. 266.5.1 ПКУ, збільшено з 2% до 3% мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року, максимальну ставку податку на нерухомість, яка може бути встановлена місцевою радою. Тобто у 2016 році максимальна ставка податку за 1 кв. м дорівнюватиме 41,34 грн (1378 грн х 3%).

Як сплачується податок

Механізм сплати податку не змінився. Юрособи обчислюють його самостійно, подаючи декларацію. До 20 лютого 2016 р. юрособи повинні подати декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2016 рік (тобто наперед), згідно з пп. 266.7.5 ПКУ.

Для фізосіб декларації з податку немає. Суму податку обчислює контролюючий орган, відповідне податкове повідомлення-рішення (ППР) надсилається платнику до 1 липня року, що настає за звітним (пп. 266.7.2 ПКУ).

Зменшення податку на прибуток

Як і раніше, сума податку на прибуток, яка підлягає сплаті до бюджету, зменшуватиметься на суму податку на нерухомість щодо об'єктів нежитлової нерухомості. Раніше це було передбачено п. 137.5 ПКУ, а тепер — п. 137.6 ПКУ. Крім того, дещо змінилася процедура. Якщо раніше йшлося про зменшення на суму нарахованого та сплаченого податку, то тепер — про зменшення податку на прибуток за звітний період на суму нарахованого за звітний період податку на нерухомість. Крім того, якщо податок на прибуток є меншим, суми податку на нерухомість не переносяться на наступні звітні періоди.

Транспортний податок

Змінено об'єкт оподаткування транспортним податком. Якщо раніше йшлося про легкові авто, які використовувалися до 5 років, об'ємом циліндрів двигуна понад 3000 куб. см, то тепер замість об'єму двигуна використовуватиметься показник середньоринкової вартості.

Отже, оподатковуватимуться транспортним податком за ставкою у розмірі 25000 грн на рік (ця ставка не змінилася, вона визначена п. 267.4 ПКУ) автомобілі, які одночасно відповідають двом критеріям:

1) з часу їх випуску минуло не більше 5 років (включно);

2) їхня середньоринкова вартість — понад 750 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року (для 2016 року — 1,0335 млн грн).

Середньоринкова вартість

Важливо, що середньоринкова вартість визначатиметься Мінекономіки за методикою, що має бути затверджена Кабміном, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, його об'єму, типу коробки передач та пробігу. Відповідна вартість розміщуватиметься на сайті Мінекономіки. На сьогодні методика або середньоринкова вартість не визначені.

Порядок сплати податку

Механізм сплати податку не змінився. Згідно з пп. 267.6.4 ПКУ, платники транспортного податку — юридичні особи зобов'язані подати декларацію з цього податку до 20 лютого звітного року на поточний рік. Чи встигнуть доти Кабмін і Мінекономіки розробити вищезазначені нормативні документи, — невідомо. Але і перехідних положень для юросіб для 2016 р. наразі не передбачено. У разі появи роз'яснень з цього питання або іншої інформації ми обов'язково негайно інформуватимемо читачів на сторінках «ДК», а також на нашому сайті www.dtkt.ua.

Згідно з пп. 267.6.2 ПКУ суму податку для фізосіб визначає контролюючий орган. Він же надсилає платнику податку ППР про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити за місцем його реєстрації до 1 липня звітного року.

Врахування пробігу і дати виготовлення

Звернімо увагу, що наразі не визначено, як контролюючі органи повинні враховувати такий критерій, що неодмінно впливає на вартість авто, як його пробіг. Його врахування передбачено законом, однак порядку фіксування пробігу при обчисленні суми податку в законі немає. Водночас у новому пп. 267.6.10 ПКУ передбачено право (а не обов'язок) фізособи звернутися до контролюючого органу з письмовою заявою для проведення звірки даних щодо об'єктів оподаткування, розміру ставки та нарахованої суми податку. У разі виявлення розбіжностей, зокрема щодо середньоринкової вартості, платнику надсилається (вручається) нове ППР.

Незрозумілим є і порядок визначення конкретної дати виготовлення авто (адже в свідоцтвах про реєстрацію цієї інформації немає). Натомість згідно з положеннями нового п. 267.6.7 ПКУ, у разі досягнення 5-річного віку авто податок цього року сплачується за період з 1 січня до початку місяця, в якому вік досягає 5 років. У таких випадках, на нашу думку, доведеться користуватися даними бухобліку або документами на придбання авто, тим же свідоцтвом про реєстрацію (техпаспортом). Якщо особа є першим власником, то, звичайно, дата реєстрації або дата розмитнення (вантажної митної декларації) автомобіля, яка може бути зазначена в примітках техпаспорта, — це та дата, на яку автомобіль вже існував.

Приклад Якщо авто 2011 року виготовлення придбане в червні 2011 р., то це означає, що воно було виготовлене не пізніше червня, а тому податок у 2016 р. належить сплачувати за період січень — травень. Якби в техпаспорті було зазначено дату ВМД, наприклад березень 2011 р., то податок у 2016 р. належало би сплачувати за період січень — лютий.

Якщо авто викрадено

Статтю 267 ПКУ доповнено новими пп. 267.6.8, 267.6.9, згідно з якими в разі незаконного заволодіння автомобілем, який є об'єктом оподаткування транспортним податком, третьою особою податок не сплачується з місяця, наступного за місяцем викрадення. У разі повернення сплата податку відновлюється з місяця, в якому авто повернено. Юрособа в разі викрадення авто або його повернення подає уточнюючу декларацію з податку протягом 30 днів.

Факт викрадення авто підтверджується документом про внесення інформації про це до єдиного реєстру досудових розслідувань.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру