• Посилання скопійовано

Що нового

З 1 січня 2016 року скасовано додатковий імпортний збір

! Імпортерам

Президент підписав Закон №912-VІІІ «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності».

Законом з 1 січня 2016 року скасовується додатковий імпортний збір, що був запроваджений у 2015 році тимчасово строком на 12 місяців.

Нагадуємо, що додатковим імпортним збором у розмірі 10% обкладалися, зокрема, готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн та його замінники; оцет і живі тварини.

Закон України від 24.12.2015 р. №912-VIII чинний з 01.01.2016 р.


Внесено зміни до порядку реєстрації безробітних

! Безробітним

Кабмін уніс зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу.

Змінами, зокрема, передбачено, що внутрішньо переміщені особи подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та її копію.

У разі відсутності документів, що підтверджують факт звільнення, внутрішньо переміщені особи також подають:

1) заяву про припинення трудових відносин, справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, або документ, що підтверджує факт припинення зайнятості (цивільно-правовий договір, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців), або відповідне рішення суду — у разі припинення трудових відносин (припинення зайнятості) у судовому порядку;

2) розрахунковий документ (квитанцію), що підтверджує надсилання зазначеної заяви роботодавцю рекомендованим листом з описом вкладення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.12.2015 р. №1100
набере чинності з дня опублікування
(станом на 05.01.2016 р. не опублікована)


Нові зразки посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї

! Багатодітним сім'ям

Кабмін затвердив нові зразки посвідчень батьків багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї.

Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад одному з батьків відповідно до місця реєстрації, протягом 10 робочих днів після подання:

— заяви одного з батьків про видачу посвідчень;

— копій свідоцтв про народження дітей;

— копії свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі);

— копій сторінок паспорта громадянина України батьків із даними про прізвище, ім'я, по батькові, дату видачі та місце реєстрації;

— фотокарток (батьків і дітей) розміром 30 х 40 міліметрів;

— довідки із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання);

— довідки про реєстрацію місця проживання або перебування особи під час навчання (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання);

— копії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб із відміткою територіального підрозділу ДМС про реєстрацію їхнього місця проживання.

Строк дії посвідчень, виданих внутрішньо переміщеним особам, не повинен перевищувати строку дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.12.2015 р. №1099
набере чинності з дня опублікування
(станом на 05.01.2016 р. не опублікована)


Унесено зміни до декларування безпеки об'єкта підвищеної небезпеки

! СГД

КМУ вніс зміни до ідентифікації та декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки та до Положення про Державну службу України з питань праці.

Зокрема, встановлено, що територіальний орган Держпраці не пізніше ніж через 10 робочих днів після реєстрації об'єкта підвищеної небезпеки письмово повідомляє суб'єкта господарювання про включення такого об'єкта до Державного реєстру об'єктів підвищеної небезпеки.

Суб'єкт господарювання письмово повідомляє про включення об'єкта підвищеної небезпеки до Державного реєстру об'єктів підвищеної небезпеки інші уповноважені органи.

Порядок декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки замість Держгірпромнагляду покладено на територіальні органи Держпраці.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.12.2015 р. №1097
набере чинності з дня опублікування
(станом на 05.01.2016 р. не опублікована)


Затверджено порядок розгляду скарг у сфері державної реєстрації

! Держреєстраторам

Кабмін затвердив Порядок розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Згідно з Порядком, під час розгляду скарги по суті комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення скаржника, зазначені у скарзі, та інші обставини, які мають значення для об'єктивного розгляду скарги, у тому числі шляхом перевірки відомостей, що містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно чи Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — реєстри), та у разі необхідності витребування документів, пояснень тощо у суб'єкта оскарження.

Під час розгляду скарги по суті обов'язково запрошують скаржника та/або його представника (за умови якщо він зазначив про це у скарзі), суб'єкта оскарження та інших заінтересованих осіб, зазначених у скарзі або встановлених відповідно до відомостей реєстрів. Неприбуття таких осіб, яких було належним чином повідомлено про розгляд скарги, а також неотримання такими особами повідомлень про час та місце розгляду скарги з причин, що не залежать від суб'єкта розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 р. №1128 чинна з 01.01.2016 р.


Унесено зміни до Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі ЄСВ

! Роботодавцям

Кабмін уніс зміни до Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зокрема, уточнено, що право на компенсацію має роботодавець, який працевлаштовує на нове робоче місце строком не менше ніж на два роки за скеруванням центру зайнятості громадян такої категорії, як «один із батьків або особа, яка їх замінює, і має на утриманні дитину (дітей) віком до 6 років».

Крім того, тепер розмір компенсації витрат у розмірі ЄСВ визначатиметься на підставі даних Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування про суму єдиного внеску, сплаченого роботодавцем за працівника. Відповідно з Порядку вилучено формулу, за якою раніше розраховувався розмір компенсації.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.12.2015 р. №1096 чинна з 31.12.2015 р.


Держреєстрація змін до відомостей про юросіб можлива у скорочені строки

! Фізособам та юрособам-підприємцям

Кабмін установив розмір плати за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, крім унесення змін до інформації про здійснення зв'язку з юридичною особою; змін до відомостей про прізвище, ім'я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи — підприємця:

протягом шести годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації, крім вихідних та святкових днів, — у подвійному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію;

протягом двох годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації, крім вихідних та святкових днів, — у п'ятикратному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію.

Плата за проведення державної реєстрації у скорочені строки справляється у відповідному розрахунку від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому проводиться державна реєстрація, та округлюється до найближчих 10 гривень.

Державна реєстрація у скорочені строки проводиться виключно за бажанням заявника у разі внесення ним додатково до адміністративного збору відповідної плати.

Плата за проведення державної реєстрації у скорочені строки повертається заявникові виключно у разі ненадання послуг з державної реєстрації у вищезазначені строки з вини суб'єкта державної реєстрації, нотаріуса.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 р. №1133 чинна з 01.01.2016 р.


Неприбуткова організація може зареєструватися платником ПДВ

! Неприбутковим організаціям

ДФСУ зазначила, що положення п. 133.4 ст. 133 ПКУ не містять застережень щодо перебування у Реєстрі платників податку на додану вартість неприбуткових організацій.

Таким чином, якщо господарська діяльність громадської організації потребує реєстрації платником податку на додану вартість, то вона може це зробити, що ніяк не впливає на перебування цієї громадської організації в Реєстрі неприбуткових установ та організацій.

Лист ДФСУ від 11.12.2015 р. №26444/6/99-99-19-02-02-15


Підприємство реорганізують: що з ПДВ?

! Платникам ПДВ

ДФС роз'яснила, що при реорганізації платника ПДВ шляхом приєднання його до іншого платника податку на додану вартість:

— платник, що реорганізовується, підлягає вилученню з Реєстру платників ПДВ на дату оформлення передавального акта;

— у платника, що реорганізовується, не відбувається нарахування ПДВ та коригування податкового кредиту;

— сума від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, яка обліковується в декларації з ПДВ особи, що реорганізовується шляхом приєднання, до податкової звітності новоутвореної особи не переноситься;

— сума надміру сплачених грошових зобов'язань або невідшкодованих податків та зборів платника податків у частині, що перевищує суму грошових зобов'язань або податкового боргу з інших податків, перераховується в розпорядження правонаступників такого платника податків пропорційно до його частки в майні, що розподіляється, згідно з розподільним балансом або передавальним актом.

Перерахування коштів з електронних рахунків платників податку, які реорганізовуються шляхом злиття, на електронний рахунок платника податку — правонаступника не передбачено ПКУ.

Лист ДФСУ від 04.12.2015 р. №26060/6/99-99-19-03-02-15


Відображаємо у декларації з прибутку авансові внески за відокремлені підрозділи

! Платникам податку на прибуток

ДФС нагадує, що редакція розділу III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ не містить положень щодо окремого обліку і подання декларації з податку на прибуток відокремленим підрозділом, що був самостійним платником податку на прибуток у 2014 році.

Загальна сума щомісячних авансових внесків визначається загалом щодо платника — юридичної особи в декларації з податку на прибуток.

Загальна сума щомісячних авансових внесків з податку на прибуток (у тому числі за відокремлені підрозділи), які підлягали сплаті починаючи з березня 2015 року за місцем реєстрації юридичної особи, відображається у рядку 16.1 додатка ЗП до рядка 16 «Зменшення нарахованої суми податку» декларації за 2015 рік такої особи.

Лист ДФСУ від 17.12.2015 р. №27019/6/99-99-19-02-02-15


Пасивні доходи «неприбутківців» у вигляді відсотків від депозиту не оподатковуються

! Неприбутковим організаціям

ДФС у м. Києві роз'яснила, що пасивні доходи у вигляді відсотків від депозитного вкладу, отримані житлово-будівельними кооперативами, які перебувають у Реєстрі «неприбутківців», не є об'єктом оподаткування податком на прибуток за умови, що ці доходи (прибутки) використовуються такими підприємствами виключно для фінансування видатків на їхнє утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених їхніми установчими документами.

Факт використання неприбутковою організацією доходів з метою іншою, ніж передбачено установчими документами, є підставою для вилучення такої організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій та нарахування податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені. Податкові зобов'язання, штрафні санкції та пеня нараховуються починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Лист ДФС у м. Києві від 25.12.2015 р. №19645/10/26-15-15-03-11


За яких обставин платіж за використання торгової марки вважати роялті?

! СГД

ДФСУ роз'яснила: платіж, що сплачується нерезиденту згідно з ліцензійними договорами на використання торговельних марок та корисної моделі для товарів та послуг на підставі виключної ліцензії, з метою застосування положень ПКУ вважається роялті. І це не залежить від способу передачі об'єкта ліцензії (на матеріальних носіях чи в електронному вигляді через Інтернет). Не вважаються роялті платежі, отримані за передання прав на об'єкти права інтелектуальної власності, якщо умови передання прав на об'єкт права інтелектуальної власності надають право особі, яка отримує такі права:

— продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності,

— або оприлюднити (розголосити) секретні креслення, моделі, формули, процеси, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау), за винятком випадків, коли таке оприлюднення (розголошення) є обов'язковим згідно із законодавством України.

Лист ДФСУ від 17.12.2015 р. №27015/6/99-99-19-02-02-15


Форма розрахунку частки сільгосптоваровиробництва — у новій редакції

! Сільгосптоваровиробникам

Мінагрополітики виклало у новій редакції форму Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, затверджену Наказом №772.

Змінами, зокрема, передбачена можливість зменшення загальної суми доходу сільськогосподарського товаровиробника на суму доходу від курсової різниці за зобов'язаннями за кредитами, відсотками в іноземній валюті.

Наказ Мінагрополітики від 02.12.2015 р. №461
набере чинності з дня опублікування
(станом на 05.01.2016 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру