• Посилання скопійовано

Суть справи

Податок на прибуток: зміни-2016
Наприкінці 2015 року бухгалтерів цікавило, з чим бізнес входить у новий 2016 рік. Оскільки інтрига щодо нововведень зберігалася, допоки Закон №909 не був підписаний Президентом, розгляньмо, які з наших надій справдилися і до чого слід бути готовими у 2016 році.

ПДВ-новації
Уже стає досить поганою традицією приймати закон про Держбюджет на наступний рік уночі. А під цей закон — змінювати низку основоположних законів, що регламентують податкові правила ведення бізнесу для всієї країни. Не витримує жодної критики масовість проголосованих правок «з голосу», коли, по суті, ніхто із законодавців не має навіть перед очима остаточного тексту, за який відбувається голосування. А на завершення — тиждень підчисток та внесення правок до вже проголосованого закону перед його підписанням Президентом. Новації істотні та численні. Зараз поговоримо про ключові з них у розрізі ПДВ.

Зміни у ПКУ щодо перевірок
Законом №909 внесено зміни до підстав позапланових документальних перевірок, передбачених ст. 78 ПКУ, та деякі інші зміни щодо призначення і проведення перевірок та реалізації їх результатів. Переважно це редакційні зміни, однак з'явилася і нова підстава для позапланової перевірки за скаргою щодо акцизної накладної. Розгляньмо внесені до ПКУ зміни у частині перевірок.

Скарга щодо ПН з ПДВ і нові штрафи
Законом №909 внесено зміни та доповнення до ПКУ, якими змінено підстави подання скарги на постачальника або покупця щодо податкової накладної (далі — ПН) або розрахунку коригування (далі — РК). Кодекс доповнено штрафом за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних у відповідному реєстрі, а також запроваджено новий штраф — за помилки в ПН.

Порядок індексації доходів змінено
КМУ розробив зміни до наявного Порядку індексації доходів населення (далі — Порядок №1078), в яких, зокрема, актуалізував приклади, як таку індексацію розраховувати. Проаналізуймо, що саме зміниться для роботодавців та працівників. Зміни затверджено постановою КМУ від 09.12.2015 р. №1013 (далі — Постанова №1013) і застосовуються з 01.12.2015 р.!

Податок на нерухомість і транспортний податок
Відповідно до ст. 265 ПКУ, податок на майно складається з: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю. Закон №909 уніс зміни до порядку оподаткування кожним із них. Поговоримо про зміни щодо податку на нерухомість і транспортного податку.

Держреєстрація по-новому
Починаючи коментувати новий закон про державну реєстрацію, слід сказати, що, по-перше, завдяки його прийняттю ми відходимо від монополізації реєстраційних послуг, які тепер мають надавати як органи Мін'юсту, так і інші особи (від органів місцевого самоврядування, нотаріусів до акредитованих публічних юросіб), по-друге, оплата за реєстраційні дії значно зросте (крім державної реєстрації), по-третє, ЄДР міститиме відомості фактично про всіх юросіб, СПДФО, громадські формування, крім представництв іноземних госпсуб'єктів. І головне — сам порядок та перелік документів, по суті, не змінився. Тож проблеми, як і раніше, ще очікують багатьох із нас.

Мінімальна база нарахування ПДВ
З 1 січня 2015 року встановлено мінімальну базу для нарахування ПДВ для всіх операцій. Але є особливості застосування такої бази для низки операцій господарської діяльності, які ми розглянемо далі у статті.

Фіндопомога засновнику
Чи можна перерахувати за кордон безповоротну фінансову допомогу в національній валюті на поточний рахунок юрособи-нерезидента, яка є засновником товариства резидента? Чи треба робити перерахування в іноземній валюті лише за рахунок власних коштів, чи є можливість придбати валюту? Як відобразити в обліку резидента відповідні операції, які мають місце у грудні 2015 року, і які тонкощі оподаткування і перерахунку такої безповоротної фінансової допомоги?

Здавання звітності з ПДВ із порушенням термінів
Платник ПДВ подає із запізненням 2 грудня 2015 р. декларацію за лютий 2015 р., в якій визначає до сплати 5000 гривень. Які особливості заповнення звітності і сплати ПДВ до бюджету?

До змісту номеру