• Посилання скопійовано

Податок на прибуток: зміни-2016

Наприкінці 2015 року бухгалтерів цікавило, з чим бізнес входить у новий 2016 рік. Оскільки інтрига щодо нововведень зберігалася, допоки Закон №9091 не був підписаний Президентом, розгляньмо, які з наших надій справдилися і до чого слід бути готовими у 2016 році.

Звітні періоди

Відповідно до оновленої редакції п. 137.4 ПКУ, податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків із п. 137.5 ПКУ, є календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. Нормами п. 137.5 ПКУ річний податковий (звітний) період встановлюється для:

— платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

1 Закон України від 24.12.2015 р. №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

— виробників сільськогосподарської продукції;

— платників податку, в яких річний дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків) за правилами бухобліку за попередній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 мільйонів гривень.

Отже, всі платники податку, у кого дохід за 2015 рік, визначений за правилами бухобліку, становить менш ніж 20 млн грн, у 2016 році звітуватимуть лише за підсумками року.

Авансові внески

Відповідно до норм п. 9 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, з 01.01.2016 р. авансові внески у розмірі 1/12 від суми податку за попередній рік скасовуються.

На 2016 рік запроваджується перехідний період: за приписами п. 38 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року. Це нагадує вже добре забутий звітний період 11 місяців звітного року. Виходячи з такого формулювання, можливо, всі платники податку на прибуток змушені будуть подати декларацію за три квартали і на її підставі сплатити авансовий внесок. Щоправда, чи стосується це конкретно платників із річним звітним періодом, Законом №909 прямо не визначено.

А от при виплаті дивідендів доведеться сплачувати авансові внески: це передбачено пунктом 57.1-1 ПКУ (в цій частині Законом №909 нічого не змінено).

Податок на нерухомість

У 2015 році була проблема обліку витрат щодо нарахування (сплати) податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. З одного боку, в бухобліку податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі відносять до адміністративних витрат згідно з п. 18 П(С)БО 161. Нормами п. 137.5 ПКУ передбачалося зменшення податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, на суму нарахованого та сплаченого податку на майно (у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) щодо об'єктів нежитлової нерухомості. Враховуючи, що ключовий фактор у цьому питанні — сплата таких податкових зобов'язань у межах передбачених законодавством строків, авансовий внесок з податку на майно, сплачений за IV квартал 2015 року до 30 січня 2016 року, мав би зменшити податок на прибуток, нарахований за 2015 рік.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. №318.

Окремих коригувань фінансового результату за даними бухобліку на суму податку на майно (у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) розділом III ПКУ не було передбачено. Зверніть увагу, що в декларації з податку на прибуток, затвердженій наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897, таке зменшення вже є — ряд. 16.2 додатка ЗП до декларації.

Отже, по суті, ми мали задвоєння: спочатку податок на майно відображався у складі адміністративних витрат і тим самим брав участь в обчисленні фінансового результату до оподаткування, а потім уже обчислений податок на прибуток зменшувався на суму такого нарахованого та сплаченого податку на майно.

Тепер ця сама норма міститься в п. 137.6 ПКУ. Але є певні процедурні зміни. Якщо раніше йшлося про зменшення на суму нарахованого та сплаченого податку, то тепер — про зменшення податку на прибуток за звітний період на суму нарахованого за звітний період податку на нерухомість. Отже, якщо податок на прибуток є меншим, зазначається, що суми податку на нерухомість не переносяться на наступні звітні періоди. Проблема із задвоєнням залишилася і на 2016 рік.

Нові різниці

За приписами нового п. 40 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, фінансовий результат до оподаткування у 2015 році зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку четвертої групи та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Аналогічна норма (пп. 140.4.1 ПКУ) діятиме з 01.01.2016 р. і для наступних звітних періодів. На нашу думку, тут може бути одночасна робота двох норм (пп. 140.4.1 ПКУ та п. 40 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ) в частині визначення об'єкта оподаткування за 2015 рік.

Пунктом 39 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ передбачено нові різниці, що діятимуть у разі прийняття Закону щодо фінансової реструктуризації та спрямовані на нівелювання в податковому обліку впливу доходів від реструктуризації (списання, розстрочення, відстрочення) боргу боржника. Наразі урядовий законопроект про фінансову реструктуризацію №3355 не прийняли — його розгляд відкладено.

Пунктом 37 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ передбачено також порядок виконання контролюючими органами плану реструктуризації, погодженого згідно із законом щодо фінансової реструктуризації (далі — план реструктуризації), або плану санації, затвердженого згідно зі статтею 6 Закону України від 14.05.92 р. №2343-XII «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Як закриваємо 2015 рік

Законопроектом №3688 передбачалося встановити «заднім числом» спеціальні правила визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток за 2015 рік. Це поставило б з ніг на голову весь облік за 2015 рік, який уже був напрацьований та відображений у регістрах обліку даних. У Законі №909 цих змін немає. Отже, закриваємо 2015 рік за вже знайомими правилами, що їх встигли вивчити у редакції ПКУ, яка була чинною до 01.01.2016 р.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру