• Посилання скопійовано

Загальні збори — через суд?

Фізособа подала заяву про вихід із ТОВ. За приписами статуту має бути скликано загальні збори. Фізособа, яка подала заяву про вихід із ТОВ, має 6% у СК. Статут дає право вимагати позачергових загальних зборів лише особам, які мають не менше 10% голосів. Минув час, а загальні збори не скликаються, учасника, який бажає вийти із ТОВ, не повідомляють про дату їх скликання. Чи можна через суд змусити скликати загальні збори?

Зміна у складі засновників ТОВ пов'язана із внесенням змін до статуту та підлягає державній реєстрації у порядку, визначеному Законом про держреєстрацію.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 29 Закону про держреєстрацію, у разі внесення змін до установчих документів, пов'язаних зі зміною складу засновників (учасників) юрособи через вихід фізособи зі складу засновників (учасників), держреєстратору для проведення держреєстрації змін до них подаються такі документи:

1) реєстраційна картка на проведення держреєстрації змін до установчих документів юрособи;

2) примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів;

3) оригінали установчих документів юрособи з відміткою про їх держреєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подання документів, або інформація про оприлюднення повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

4) два примірники змін до установчих документів юрособи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

5) документ, що підтверджує внесення адміністративного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів, якщо інше не встановлене цим Законом;

6) примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) заяви фізособи про вихід зі складу засновників (учасників). Зауважимо, що держреєстратори переважно вимагають нотаріально засвідченої заяви фізособи.

По-друге, важливо встановити дату виходу фізособи з ТОВ. Чи це є дата:

1) надсилання заяви про вихід з ТОВ;

2) прийняття рішення загальними зборами;

3) держреєстрації нової редакції статуту чи окремого додатка до статуту про внесення змін до складу засновників?

Щодо цього судова практика й досі має неоднозначну позицію.

Так, ВГСУ1 вважає, що подання заяви про вихід із товариства є дією, спрямованою на припинення корпоративних прав та обов'язків учасника товариства. Право учасника товариства на вихід із товариства не залежить від згоди товариства чи інших його учасників. Враховуючи викладене, учасник вважається таким, що вийшов із ТОВ, з моменту прийняття загальними зборами рішення про виключення учасника з товариства на підставі його заяви про вихід, а за відсутності такого рішення — з дати закінчення строку, встановленого законом або статутом товариства для повідомлення про вихід з товариства.

Натомість, на думку ВСУ2, при вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до ЦКУ та Закону про госптовариства учасник ТОВ чи ТДВ матиме право у будь-який час вийти із товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні із внесенням змін до установчих документів. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подання ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку.

1 Пункт 3.5 Рекомендацій Президії ВГСУ від 28.12.2007 р. №04-5/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин».

2 Пункт 28 Постанови пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 р. №13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів».

Що про це каже ЦКУ? Відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦКУ, учасник ТОВ має право вийти із товариства, повідомивши його про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлено статутом.

Свого часу Держкомпідприємництва1 звернув увагу на цей момент та зазначив, що «...реєстрація змін до установчих документів у зв'язку з виходом учасника до закінчення тримісячного строку з моменту здійснення повідомлення про вихід не буде правомірною...».

1 Лист Держкомпідприємництва від 09.04.2004 р. №2334 «Про застосування норм Цивільного та Господарського кодексів України».

Тобто якщо у статуті не встановлено іншого строку, то держреєстратор мав би подбати про дотримання вимог закону та не реєструвати зміни до статуту щодо складу засновників.

Проте вже згодом стало зрозуміло, що держреєстратори не уповноважені контролювати дотримання таких строків. Тож у роз'ясненні від 15.01.2013 р. ДРСУ зазначила, що головне — це заява про вихід зі складу засновників (учасників) чи документ про перехід частки учасника у статутному капіталі товариства, зокрема договір купівлі-продажу, міни, дарування частки у статутному капіталі товариства. А підстави для відмови у проведенні реєстраційних дій за таких обставин установлено ч. 1 ст. 27 Закону про держреєстрацію, якою не передбачено такої підстави для відмови, як внесення змін до статуту у частині зміни у складі засновників до закінчення 3-місячного строку з моменту отримання юрособою повідомлення про вихід.

Тому, з огляду на наведене вище, на нашу думку, у цьому питанні правильною є позиція ВСУ. Адже право учасника на вихід із ТОВ не може бути обмежене чи заборонене установчими документами. Відтак особа, яка скористалася таким правом, може розраховувати лише на приймання її заяви загальними зборами з однією метою — здійснити держреєстрацію змін до установчих документів та офіційно зафіксувати цей факт.

Отже, всі наступні дії ТОВ після отримання заяви фізособи про вихід зі складу засновників є похідними і стосуються лише процедурного оформлення отриманої заяви самим ТОВ у порядку, встановленому статутом та законом. Тож порушення 3-місячного строку повідомлення не впливає на порядок скликання загальних зборів та подання документів на проведення держреєстрації змін у статуті у частині змін у складі засновників, а самі ці дії жодним чином не впливають на реалізацію права на вихід зі складу засновників ТОВ такою фізособою.

Відповідно, подальші дії фізособи у разі, якщо ТОВ не скликає загальних зборів, — це звернення до суду загальної юрисдикції (оскільки йдеться про фізособу) з позовом про зобов'язання ТОВ здійснити держреєстрацію змін в установчих документах у зв'язку зі зміною у складі учасників на підставі ст. 7 Закону про госптовариства.

У такому разі судове рішення фактично вимагає від засновників скликати загальні збори та виконати судове рішення: внесення змін до складу засновників у зв'язку з поданням одним із учасників (засновників) ТОВ заяви про вихід з товариства та здійснення держреєстрації змін до статуту. Іншого порядку ст. 29 Закону про держреєстрацію не передбачає — не можна здійснити держреєстрацію змін до статуту у частині змін у складі засновників за судовим рішенням. Це виключна прерогатива самого товариства.

Важливим є ще один момент, який не обумовлений наведеною вище позицією судів, — звернутися до суду з таким позовом можна із дотриманням загальних строків звернення (3 роки). Проте, на нашу думку, все ж таки слід враховувати 3-місячний строк повідомлення про вихід (установлений статутом або законом) та порядок і строки скликання загальних зборів, передбачені у статуті. Звернення до суду до закінчення такого строку суд може визнати передчасним.

Нормативна база

  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон про госптовариства — Закон України від 19.09.91 р. №1576-XII «Про господарські товариства».
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру