• Посилання скопійовано

Суть справи

Моніторинг ТЦ
На сайті ДФСУ з'явилася перша інформація щодо накладення штрафів у межах трансфертного ціноутворення. Велика частина цих рішень податкової оскаржуватиметься податниками податків. Хоча податковий орган уже має у своєму розпорядженні звітність та документацію за 2013 та 2014 роки, проте досі не було відпрацьовано алгоритму моніторингу контрольованих операцій. Натомість Мінфін наказом від 03.09.2015 р. №706 затвердив порядок проведення моніторингу контрольованих операцій та порядок опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення.

Умовні поставки
Умовні поставки завжди були каменем спотикання під час податкових перевірок: бухгалтери не завжди чітко розуміють суть таких компенсаційних механізмів, а податківці ними марять у кожній другій операції. З 1 липня 2015 р. завдяки змінам до статті 198 ПКУ, яка зробила з податкового кредиту не право, а вже обов'язок платника ПДВ, центр уваги і бухгалтерів, і податківців знову змістився до операцій умовних поставок. З'ясуймо, в чому їхня суть та як працюють їхні основні механізми виходячи з норм п. 198.5 ПКУ.

Збільшення соцстандартів
З 01.09.2015 р. (тобто заднім числом) в Україні підвищуються мінімальна заробітна плата і прожиткові мінімуми для всіх верств населення. Чим зумовлені такі зміни, на що вони вплинуть, а також як із цим боротися, читайте далі.

Торговий знак: роялті у підприємця
Особливий статус фізосіб-підприємців зумовлений тим, що їхні права й обов'язки як фізосіб і як підприємців у багатьох аспектах розмежовуються. Розгляньмо, як цей особливий статус впливає на використання підприємцями знаків для товарів та послуг.

Додаткове благо фізособі
Додатковим благом, згідно з пп. 14.1.47 ПКУ, визнаються кошти, матеріальні або нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, які виплачуються (надаються) фізособі податковим агентом, якщо такий дохід не є зарплатою та не пов'язаний із виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за договорами ЦПХ. Визначення виглядає просто, але на практиці у бухгалтерів виникає чимало запитань щодо обліку й оподаткування додаткових благ. Спробуємо відповісти на частину з них.

ДФС — про прийняття на роботу
Мінсоцполітики і Держпраці видали два листи (від 19.08.2015 р. №1069/13/84-15 та від 03.08.2015 р. №1364/24/21/01/2298-15 відповідно, див. «ДК» №40/2015), присвячені питанню подання повідомлення про прийняття на роботу працівника та відповідальності за нього. Деякі положення цих листів є дискусійними. Розгляньмо їх докладно в цій статті.

Податковий кредит учорашнього дня
На перший погляд, проблем з відображенням сум ПДВ у складі податкового кредиту не має виникати. Є дві умови, які дають право на податковий кредит: наявність податкової накладної та реєстрація її в Єдиному реєстрі. Проте, як свідчить практика, виникають і ребуси, особливо коли це податковий кредит з ПДВ за операціями з минулого періоду. Деякі з них спробуємо розв'язати.

Собівартість в обліку
Кожен товар, робота чи послуга, що виробляється будь-яким підприємством, має собівартість, тобто виражену грошовою сумою вартість ресурсів, використаних при його виробництвіі. Визначення такої собівартості є чи не найскладнішим питанням бухгалтерського обліку — воно стосується як фінансових результатів, так і рівня ліквідності балансу підприємства. Порядок бухобліку собівартості розглянемо в цій статті.

Про невиїзну перевірку мають повідомити завчасу
Верховний суд став на бік платників податків у питанні попереднього повідомлення про невиїзну перевірку.

Торгівля в інтернет-магазині
Електронна комерція почала розвиватися в нашій країні давно, але законодавчого акта, який би регулював правові відносини під час здійснення електронних операцій, не було. Прийнятий 3 вересня Закон про електронну комерцію став основою не лише для подальшого розвитку такої комерції, а й для вирішення багатьох питань, що накопичилися в податковому полі, пов'язаних із роботою, зокрема, інтернет-магазинів. Розгляньмо нюанси обліку та застосування РРО у світлі нового Закону про електронну комерцію.

Загальні збори — через суд?
Фізособа подала заяву про вихід із ТОВ. За приписами статуту має бути скликано загальні збори. Фізособа, яка подала заяву про вихід із ТОВ, має 6% у СК. Статут дає право вимагати позачергових загальних зборів лише особам, які мають не менше 10% голосів. Минув час, а загальні збори не скликаються, учасника, який бажає вийти із ТОВ, не повідомляють про дату їх скликання. Чи можна через суд змусити скликати загальні збори?

До змісту номеру