• Посилання скопійовано

Декретні працюючій підприємниці

Як виплачується допомога по вагітності та пологах фізособі-підприємцю (жінка) (далі — ФОП), якщо вона одночасно перебуває в трудових відносинах із підприємством-резидентом? Як така виплата розраховується, оподатковується і відображається в обліку та звітності у такого підприємства та підприємця?

Платіж з ЄСВ (за ставкою 34,7%), що його ФОП зобов'язана платити до бюджету, містить у собі внески тільки до двох фондів — ПФУ та Фонду безробіття. А допомогу по вагітності та пологах на сьогодні виплачує ФСС з ТВП, до якого внесок підприємець-жінка може сплачувати лише на добровільних засадах (при ставках ЄСВ 36,6% або 38,11% — див. ч. 11 ст. 8 Закону про ЄСВ1).

Але ФОП, яка водночас є і найманим працівником, уже застрахована у ФСС з ТВП і не може застрахуватися там ще раз, на добровільних засадах (див. ч. 1 ст. 10 Закону про ЄСВ). А тому підвищені ставки ЄСВ — не для неї. Якщо навіть така ФОП раніше, до укладення трудового договору, уклала договір про добровільне страхування у ФСС з ТВП, такий договір буде розірвано за ініціативою органу ДФСУ після укладення зазначеного трудового договору (див. ч. 8 ст. 10 Закону про ЄСВ).

Отже, нараховуватиметься допомога тільки за місцем роботи. Для цього слід дотримати такого алгоритму дій:

1. Працівниця надає на підприємство оригінал лікарняного листка з діагнозом «вагітність і пологи», а також заяву з проханням надати їй на період дії цього лікарняного листка відпустку по вагітності та пологах (і виплатити відповідну допомогу).

2. Ця заява та лікарняний листок розглядаються комісією (уповноваженим) зі соцстрахування на підприємстві в порядку, встановленому постановою ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. №25. Якщо ухвалено рішення оплатити цей лікарняний листок, то він разом із протоколом зборів передається до бухгалтерії.

3. Заява після його розгляду комісією передається керівникові підприємства. Оскільки комісія (уповноважений), розглянувши лікарняний листок, не знайшли в ньому недоліків, то працівниця має право на відпустку по вагітності та пологах, про що складається наказ керівника.

4. Бухгалтер, отримавши лікарняний листок, разом із працівником відділу кадрів (табельником) заповнює його зворотний бік, розраховує середню зарплату працівниці згідно з Порядком №12662 та нараховує суму допомоги проведенням Д-т 652 К-т 663. При цьому в розрахунку середньої зарплати доходи ФОП від підприємницької діяльності, звичайно, участі не беруть.

1 Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

5. Сума допомоги по вагітності та пологах оподатковується ЄСВ (за ставками 33,2% і 2%). ПДФО та військовим збором вона не оподатковується.

6. Фінансування ФСС з ТВП зазначеної допомоги відбувається згідно з Порядком, затвердженим постановою Фонду від 22.12.2010 р. №26.

7. У кварталі, в якому підприємство отримало, а також виплатило таку допомогу, воно зобов'язане подати до ФСС з ТВП звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП, правила заповнення якого затверджені постановою Фонду від 18.01.2011 р. №4. А в кварталі не лише виплати, а й нарахування — відобразити таку допомогу у звіті за формою №1ДФ у розділі І, з ознакою доходу «128». У щомісячному звіті з ЄСВ (додаток 4) суму допомоги по вагітності та пологах показують у таблиці 1 в рядках 2.4 і 4.4, а суми нарахованого й утриманого з неї ЄСВ фіксують, відповідно, в рядках 3.4 і 5.6. У таблиці 6 цього звіту суму допомоги по вагітності та пологах відображають окремими рядками в розрізі місяців, за які вона нарахована у звітному місяці. Крім того, дані про надання у звітному місяці працівниці відпустки по вагітності та пологах слід зазначити в таблиці 5 звіту.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру