• Посилання скопійовано

Суть справи

Старі-нові валютні обмеження
Традиційно що три місяці Нацбанк видає чергові постанови стосовно врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України. Ознайомимося з постановами НБУ від 03.09.2015 р. №581 (див. «ДК» №37/2015) та №582 (див. «ДК» №37/2015), які діють з 4 вересня 2015 року.

Харчування працівників
Харчування працівників на підприємстві може бути організовано як шляхом безкоштовної роздачі, так і продажу працівникам (у т. ч. шляхом вирахування вартості харчування з їхньої зарплати). Звичайно, від обраного варіанта безпосередньо залежать облік та оподаткування.

Безнадійна дебіторка в податковому обліку
Дебіторська заборгованість, якщо звернутися до теорії обліку, — це актив. Проте розраховувати на нього повною мірою досить важко, адже нині істотною є частка сумнівних та безнадійних боргів. На додачу з початку 2015 року відбулися зміни в оподаткуванні, які фактично не передбачають можливості відображення в податковому обліку всієї суми списання безнадійних боргів.

Осінній розпродаж
Розпродаж — один з етапів життєвого циклу товарів. У центрі будь-якого розпродажу — знижки, що дозволяють покупцям заощаджувати, а отже, зацікавлювати їх, заманювати в ту чи іншу крамницю. Видів знижок є досить багато, але ми розглянемо особливості обліку розпродажів на прикладі сезонних акцій.

Товар продано без чека
Законом №569 були внесені зміни, зокрема, до ст. 17 Закону про РРО, у т. ч. скасовано штрафну санкцію у п'ятикратному розмірі вартості проданих товарів (послуг) за проведення розрахункових операцій із використанням РРО (РК) на неповну суму їх вартості, без їх використання чи нероздрукування відповідного розрахункового документа. Проте 5-кратний штраф за Указом №436 залишився. Судова практика засвідчує різні підходи до розуміння цих окремих порушень.

Недостача товару з вини перевізника
У платника ПДВ — покупця виникла недостача товару з вини перевізника. Обмін претензіями та судовий розгляд триватимуть не один місяць. Що протягом цього періоду відбувається з ПДВ, сплаченим під час придбання товару? Чи треба виписувати і реєструвати в ЄРПН ПН на недостачу? І якщо так, то як її оформити?

Помилка в ПН при брокерських послугах
20.08.2015 р. підприємство отримало оплату від нерезидента у розмірі 2000 дол. за брокерським договором від 21.07.2015 р. Було виписано та зареєстровано в ЄРПН податкову накладну на суму отриманої передоплати, після чого з'ясувалося, що акт наданих послуг із контрагентом підписали 10.08.2015 р., а отже, неправильно була зазначена дата виписування ПН. Також перерахунок у національну валюту провели з помилкою. Як виправити ситуацію?

Декларація незрозумілої форми
ДПІ наклала на підприємство штраф за несвоєчасну сплату податку на прибуток за 2014 рік. Проблема в тому, що в шапці річної декларації з податку на прибуток за 2014 р. передбачено дві різні позначки залежно від базового податкового (звітного) періоду: навпроти поля «Рік-1» або «Рік-2». Вибравши помилково «Рік-2», підприємство нібито обрало квартальний податковий період. Отже, сплативши податок у строк для річного періоду, воно нібито порушило строк сплати податку. Чи правомірні дії ДПІ і як підприємству обстояти свою правоту?

Контроль за побутовими відходами
Шини, акумулятори, мастила, люмінесцентні лампи — це лише частина відходів, з якими має справу кожен із нас — громадяни та госпсуб'єкти. На «гарячу лінію» «ДК» часто звертаються із запитаннями, хто контролює та перевіряє правильність поводження з таким відходами на підприємстві чи в магазині (на складі тощо) та яка відповідальність за неутилізацію таких відходів. Спробуємо відповісти у цій статті.

Декретні працюючій підприємниці
Як виплачується допомога по вагітності та пологах фізособі-підприємцю (жінка) (далі — ФОП), якщо вона одночасно перебуває в трудових відносинах із підприємством-резидентом? Як така виплата розраховується, оподатковується і відображається в обліку та звітності у такого підприємства та підприємця?

До змісту номеру