• Посилання скопійовано

Рядок 9.1 у декларації з ПДВ

Один із рядків декларації з ПДВ, значення якого не бере участі у визначенні суми, яку платник зобов'язаний сплатити до бюджету, або від'ємного значення цього податку і тому заповнюється не всіма платниками податку, — це рядок 9.1. Проте значення цього рядка, як роз'яснює ДФСУ в листі від 10.07.2015 р. №1402/99-99-19-03-01-18 (див. «ДК» №36/2015), безпосередньо впливає на суму ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі (далі — ліміт реєстрації). Які наслідки незаповнення цього рядка, розглянемо далі.

Одним із показників, що формують суму ліміту реєстрації ПН і РК, згідно з п. 200-1.3 ПКУ, є ∑ Перевищ — загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних і розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі. Зверніть увагу: цей показник зменшує суму ліміту реєстрації.

Опис цього показника в ПКУ вельми докладний, але з яких конкретно даних він формується на практиці, більшості платників податку до роз'яснень ДФСУ було незрозуміло.

У коментованому листі ДФСУ пояснює, що показник ∑ Перевищ формується податківцями наростаючим підсумком як різниця між сумами ПДВ:

(рядок 9.1 декларацій з ПДВ + графа 6 рядка 9.1 уточнюючих розрахунків (+/-) до таких декларацій з ПДВ);

— і (графа 13 розділу ІІІ складених платником і зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних + графи 10 — 11 рядків «Сума коригування податкового зобов'язання та податкового кредиту» (+/-) зареєстрованих в ЄРПН розрахунків коригування до таких податкових накладних).

Хто зобов'язаний заповнювати рядок 9.1 декларації з ПДВ? Звернімося до опису цього рядка у формі декларації: «Сума по операціях, дата виникнення податкових зобов'язань по яких припадає на період після 01 лютого 2015 року (рядок 1.1 + рядок 1.2 + рядок 7 + рядок 8.2.1 + рядок 8.2.2 + рядок 8.3 + рядок 8.4.2)». Отже, заповнювати цей рядок зобов'язані під час складання декларацій з ПДВ починаючи зі звітного періоду лютий 2015 р.:

— особи, які здійснювали оподатковувані ПДВ (за ставкою 20% і 7%) операції;

— особи, які отримали послуги від нерезидента на митній території України;

— особи, які складали розрахунки коригування до податкових накладних, податкове зобов'язання за якими виникло після 01.02.2015 р.

Що відображається в графі 13 розділу ІІІ податкової накладної та у графах 10 — 11 розрахунку коригування? Сума податкового зобов'язання з ПДВ і його коригування у більший чи менший бік.

Таким чином, показник ∑ Перевищ формується як різниця між задекларованим податковим зобов'язанням з ПДВ (саме податковим зобов'язанням, а не сумою податку до сплати, яка відображається в рядку 25.1 декларації) та податковим зобов'язанням, на яке складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкові накладні та розрахунки коригування після 01.02.2015 р. І додатне значення він може мати лише в тому разі, якщо в декларації з ПДВ платник податку визнає податкове зобов'язання, за яким він не зареєстрував у звітному місяці податкову накладну або розрахунок коригування.

І незаповнення рядка 9.1 призведе не тільки до зауважень з боку податківців про неправильно складену декларацію з ПДВ, а й до можливого заниження показника ∑ Перевищ і, як наслідок, до завищення ліміту реєстрації. Відповідно, виправлення цієї помилки через уточнюючий розрахунок до декларації матиме наслідком зменшення ліміту реєстрації аж до його від'ємного значення.

Щоправда, зі свого боку податківці «перестрахувалися» від помилок платників податку: як зазначає в коментованому листі ДФСУ, розрахований податківцями показник ∑ Перевищ може мати тільки додатне значення. При від'ємному значенні показника вважається, що такий показник дорівнює нулю. Таким чином, за наявності зареєстрованих у звітному місяці податкових накладних та/або розрахунків коригування і незаповненого рядка 9.1 вважатиметься, що показник ∑ Перевищ дорівнює нулю.

Наприкінці наголосимо на двох нюансах, які важливі для з'ясування впливу показника ІПеревищ на суму ліміту реєстрації.

По-перше, у декларації з ПДВ може бути відображена сума податкового зобов'язання за накладними/розрахунками коригування, які були зареєстровані наступного місяця (як з порушенням термінів, так і без нього). Таким чином, якщо брати дані тільки одного звітного періоду, наприклад місяця, можливе виникнення показника ∑ Перевищ з природних причин, з огляду на встановлені ПКУ строки реєстрації зазначених документів в Єдиному реєстрі. Як враховується цей чинник податківцями?

ДФСУ в коментованому листі відповідає, що в разі реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних/розрахунків коригування здійснюється перерахунок показника ∑ Перевищ на дату такої реєстрації. Це саме стосується і податкових накладних/розрахунків коригування, датованих попередніми місяцями, тобто перерахунок робиться не «заднім числом», а наростаючим підсумком, але на дату реєстрації.

Аналогічно, саме на дату подання уточнюючого розрахунку, в якому виправляється значення рядка 9.1 декларації з ПДВ минулого звітного періоду, робиться перерахунок значення показника ∑ Перевищ.

По-друге, слід пам'ятати, що, згідно з п. 34 підр. 2 р. ХХ ПКУ, станом на 03.08.2015 р. відбулося обнулення ліміту реєстрації та деяких його складових, у тому числі і показника ∑ Перевищ, накопиченого до 03.08.2015 р. Тому ті платники податку, які помилково не заповнювали рядок 9.1 у деклараціях за лютий — червень 2015 р., за бажання можуть не виправляти цієї помилки — наразі вона не впливає ні на суму ПДВ до сплати до бюджету, ні на від'ємне значення цього податку, ні на ліміт реєстрації. А от якщо її виправити і збільшити таким чином значення показника ∑ Перевищ на дату подання уточнюючого розрахунку, то, з огляду на відповідь ДФСУ на попереднє запитання, відбудеться зменшення ліміту реєстрації.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру