• Посилання скопійовано

Суть справи

Бухдовідка в дії
Зазвичай бухгалтерська довідка асоціюється з виправленням помилок, проте сфера застосування цього первинного документа є куди ширшою.

Зміна системи оподаткування
Якщо суб'єкт господарювання вирішив з 1 жовтня перейти на сплату єдиного податку (далі — ЄП), подбати про це слід заздалегідь. Тож з'ясуймо, який порядок переходу на спрощену систему оподаткування із загальної.

Як контролюватиметься дохід платників ЄП
Однією з причин появи Закону №569 був намір зняти обов'язок застосовувати РРО з малого бізнесу з обсягом доходу до 1 млн грн. Кабміну було доручено до 1 вересня 2015 року затвердити порядок здійснення податківцями контролю за досягненням платниками ЄП другої, третьої груп (фізособи) обсягу такого доходу. 1 вересня настало, а маємо лише проект такого порядку: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/63903.html. Проаналізуймо його.

Платежі за використання комп'ютерної програми
Для правильного оподаткування платежу за надання права на використання комп'ютерної програми важливо правильно його кваліфікувати. Адже такі платежі можуть надходити як роялті або як оплата за постачання програмної продукції.

Резерв на оплату відпусток
Право на 24 календарні дні щорічної основної відпустки за кожен відпрацьований робочий рік є мінімальним правом більшості категорій працівників. Якщо для працівника відпустка — це право, то для працедавця — обов'язок. Обов'язок надати таку відпустку, а також здійснити певну виплату за не відпрацьований працівником час, який буде використано ним у майбутньому як відпустка.

Рядок 9.1 у декларації з ПДВ
Один із рядків декларації з ПДВ, значення якого не бере участі у визначенні суми, яку платник зобов'язаний сплатити до бюджету, або від'ємного значення цього податку і тому заповнюється не всіма платниками податку, — це рядок 9.1. Проте значення цього рядка, як роз'яснює ДФСУ в листі від 10.07.2015 р. №1402/99-99-19-03-01-18 (див. «ДК» №36/2015), безпосередньо впливає на суму ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі (далі — ліміт реєстрації). Які наслідки незаповнення цього рядка, розглянемо далі.

Автоматична передача даних: плюси і мінуси
Розгляньмо один з аспектів застосування РРО, який буде цікавий як новачкам, так і досвідченим користувачам РРО: подання звітності (інформації) до ДПІ, роль посередників у цьому процесі та порядок звіряння даних з ДФСУ.

Плата за навчання у ВНЗ
На початку нового навчального року нові студенти підуть на навчання, а в тих підприємств, що уклали договори про їх навчання в ВНЗ, з'являться запитання, як обліковувати відповідні витрати. Про особливості обліку витрат на оплату навчання на підприємствах поговоримо в цій статті. Спинимося також на питанні оплати навчання фізособою за себе або за близьких родичів.

Помилка у додатку 5
У декларації з ПДВ за травень 2015 р. було допущено помилку у додатку 5: неправильно зазначено період виписування ПН, що складала ПК травня 2015 р. — замість березня 2015 р. (період виписування) було зазначено травень 2015 р. (період реєстрації). Чи можна подати уточнюючий розрахунок для зміни помилково зазначеного показника, не змінюючи значень раніше поданої декларації?

Зміни до нацстандартів у державному секторі
З 1 січня 2015 року НП(С)БО у держсекторі зазнали істотних змін — і ось маємо нові правки до системи нацстандартів. Поговоримо про їх основну суть.

Продаж ввезеного товару за різними цінами
Підприємство імпортувало товар у лютому 2015 р. Реалізація ввезеного товару відбувається у вересні 2015 р. за різними договорами: за першим вартість одиниці товару — 1000 грн, а за другим — 600 грн. Чи треба звертати увагу на звичайну ціну товару (за ст. 39 ПКУ)? Яка база оподаткування ПДВ у продавця за такими договорами?

До змісту номеру