• Посилання скопійовано

Стаття 199 ПКУ з 1 липня 2015 року

З 1 липня 2015 року на зміну механізму розподілу вхідного ПК з ПДВ прийде нарахування ПЗ з ПДВ. Проаналізуємо новий алгоритм у дії.

Як і раніше, за нормами ст. 199 ПКУ працюватимуть платники ПДВ, які мають придбання товарів, послуг та необоротних активів та їх одночасне використання в оподатковуваних (за різними ставками ПДВ, у т. ч. і за 0%) операціях та звільнених від оподаткування (або які не є об'єктом оподаткування). Як і раніше, треба визначити коефіцієнт (частку) використання товарів, послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях. Але якщо раніше нам слід було коригувати (мінусувати) ПК, то з 1 липня доведеться донараховувати ПЗ з ПДВ у тій частині, що припадає на неоподатковувані операції.

Коефіцієнт, розрахований за підсумками минулого року, використовується протягом усього наступного року (якщо в такому наступному році платник податку здійснює розподіл ПК). Якщо ж минулого року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій не було і потреба розподілу ПК з ПДВ з'явилася вперше (також це стосується новостворених платників ПДВ), то орієнтиром будуть показники фактично здійснених операцій з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовано такі операції. У такому разі кожного місяця частка використання в оподатковуваних операціях не змінюватиметься, вона дорівнюватиме частці, обчисленій за наслідками такого першого звітного періоду, а за підсумками року така частка підлягає перерахунку вже виходячи з фактичних річних обсягів проведених операцій.

Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (форма Д7) у такому разі відображають у таблиці 1. Результати річного перерахунку сум ПК показують у податковій декларації за останній податковий період року (грудень) — таблиця 2 форми Д7.

Що зміниться з 01.07.2015 р. у процедурі розподілу ПК? З 01.07.2015 р. в такому разі підприємство датою виникнення права на ПК з ПДВ відображає в обліку всю суму ПДВ у складі ПК, а за підсумками місяця, коли вперше мають місце оподатковувані та неоподатковувані операції, донараховує собі ПЗ з ПДВ. База для донарахування ПЗ з ПДВ визначається на підставі п. 189.1 ПКУ.

Приклад Підприємство має як оподатковувані операції, так і такі, що не є об'єктом оподаткування. Отже, на частину вхідного ПК з ПДВ підприємство не має права (при придбанні послуг, які одночасно використовуються як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях). Припустімо, в липні 2015 року підприємство надало послуг на 1 млн грн без урахування ПДВ, із них 730 тис. грн — послуги за межами митної території України (за п. 186.2 ПКУ не є об'єктом оподаткування). Частка вхідного ПК в оподатковуваних операціях становить: (1 млн грн - 730 тис. грн) : 1 млн грн = 0,27, отже, частка неоподатковуваних операцій становить: 1 - 0,27 =0,73.

У липні платник ПДВ придбав послуги на 180 тис. грн (у т. ч. ПДВ — 30 тис. грн), які одночасно використовуються як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях. За такими операціями датою придбання (за умови своєчасної, в межах 15 днів, реєстрації ПН) відображаємо в обліку ПК з ПДВ на 30 тис. грн. Датою 31.07.2015 р., коли вже підбито підсумки роботи за липень, донараховуємо собі ПЗ у частці використання послуг в неоподатковуваних операціях: 30 тис. грн х 0,73 = 21,9 тис. грн. Виписуємо самі на себе ПН та реєструємо протягом 15 к. д. Окремого типу причини у ПН у такому разі Порядок №957 наразі не регламентує, але, на нашу думку, скористатися можна типом причини 08 або 10 (так, це не анулювання, але вибору особливого немає). У декларації з ПДВ таке донарахування ПДВ відобразиться в загальному порядку в ряд. 1.1 (до 01.07.2015 р. розподіл ПК з ПДВ мав би відобразитися в ряд. 15).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру