• Посилання скопійовано

Суть справи

Питання ПДВ — погляд податкової
У листі від 09.06.2015 р. №11999/6/99-99-19-01-01-15 (див. «ДК» №27/2015) ДФСУ надала роз'яснення до низки проблемних питань, що виникають у процесі практичного застосування податкового законодавства. Проаналізуймо погляд головного податкового органу щодо ПДВ.

Проблемні питання очима податківців
Податківці підготували досить змістовний та об'ємний лист на злободенні бухгалтерські питання — лист ДФСУ від 09.06.2015 р. №11999/6/99-99-19-01-01-15 (див. «ДК» №27/2015). Проаналізуймо надані відповіді щодо податку на прибуток, податку з нерухомості та щодо обліку підприємців-«загальносистемників».

Блокування звітності: стан 9
Одна з найпоширеніших причин блокування можливості подати податкову звітність і зареєструвати податкові накладні в електронному вигляді — присвоєння платникові податків так званого стану 9. Що це таке, за що його присвоюють підприємствам і чи правомірні дії податківців, які відмовляють у прийманні податкової звітності в такій ситуації, поговоримо далі.

Давальницька сировина: оподаткування-2015
Яким чином оподатковуються операції з давальницькою сировиною, здійснені на території України у 2015 році? Якими можуть бути податкові наслідки у разі недотримання межі в 20% сировини у загальній вартості продукції?

Оренда комунального майна за 1 гривню
Як правило, неприбуткові організації, навіть з великим бюджетом, прагнуть зменшити свої витрати. Одним із видів витрат є орендна плата. Чи можна укласти договір на оренду комунального майна в Києві за 1 гривню, і якщо так, то як це зробити?

ПН за щоденними підсумками операцій
Податкова накладна за щоденними підсумками операцій складається в окремих випадках, а її виписування має певні особливості. Розгляньмо ці особливості докладніше.

Повідомлення про прийняття на роботу
Редакцією ст. 24 КЗпП, що діє з 01.01.2015 р., встановлено новий порядок приймання працівника на роботу для всіх категорій працедавців. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, і повідомлення органу ДФСУ про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ. Такий порядок затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413 (див. «ДК» №27/2015).

Переплата ПДВ на 1 липня 2015
Питання переплат ПДВ в умовах необхідності депонування оборотних коштів на електронних рахунках постає більш ніж гостро. Поговоримо про те, що чекає такі бюджетні переплати з 1 липня 2015 року.

Блокування подання звітності
Сьогодні зателефонували з податкової — заблоковано електронне подання звітів нашого підприємства (загальна система, ПДВ). Причина: у 2012 році директор подав дані про директора (форма №1-ОПП) і помилково вписав туди бухгалтера Іванову як головного бухгалтера, хоча Іванова ніколи не була головним бухгалтером, а просто бухгалтером. Тепер виходить, що звіти здані, а підпису головного бухгалтера на них немає. Як нам виправити цю помилку? Податкова говорить, що треба зараз подати форму №1-ОПП, а що з тим періодом робити, не знає. Як бути?

Стаття 199 ПКУ з 1 липня 2015 року
З 1 липня 2015 року на зміну механізму розподілу вхідного ПК з ПДВ прийде нарахування ПЗ з ПДВ. Проаналізуємо новий алгоритм у дії.

Принцип обачності вибору контрагента
Під час перевірок питанню вибору надійного контрагента приділяється надто багато уваги. Причому якщо сам акт перевірки не містить посилань на правила належної обачності платника при виборі контрагента, то у разі адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення відповідний текст обов'язково зазначається у рішенні про результати розгляду первинної та повторної скарг. Чи має це наслідки для платника податків, що перевіряється? Спинимося на цьому докладніше.

До змісту номеру