• Посилання скопійовано

Блокування подання звітності

Сьогодні зателефонували з податкової — заблоковано електронне подання звітів нашого підприємства (загальна система, ПДВ). Причина: у 2012 році директор подав дані про директора (форма №1-ОПП) і помилково вписав туди бухгалтера Іванову як головного бухгалтера, хоча Іванова ніколи не була головним бухгалтером, а просто бухгалтером. Тепер виходить, що звіти здані, а підпису головного бухгалтера на них немає. Як нам виправити цю помилку? Податкова говорить, що треба зараз подати форму №1-ОПП, а що з тим періодом робити, не знає. Як бути?

Блокування подання податкової звітності в електронному вигляді — проблема зовсім не нова, і стикаються з нею чимало платників податків. У кожному окремому випадку слід з'ясовувати, чи була така дія податківців законною і що слід зробити, щоб цю проблему вирішити. В описаному випадку ситуація ускладнюється ще й тим, що під сумнів ставиться достовірність податкової звітності, поданої платником податків раніше, а також факт того, що вона є поданою. Це різні проблеми, але, оскільки вони взаємопов'язані, розв'язувати їх доведеться одночасно.

Коротко про правила подання податкової звітності

Згідно з п. 49.3 ПКУ, податкова декларація подається на вибір платника податків одним із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладеного;

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Таким чином, формально у блокуванні одного із способів подання податкової звітності нічого страшного немає, адже у платника податків залишаються дві останні способи її подання.

Винятків, коли податкову звітність подати можна тільки в електронному вигляді, два, й обидва вони прописані в п. 49.4 ПКУ:

— платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (див. щодо цього також лист Міндоходів України від 27.04.2013 р. №1700/6/99-99-18-06-05-15);

— податкова звітність з ПДВ подається в електронній формі до контролюючого органу всіма платниками цього податку з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

І ось останній із винятків, що діє з 01.01.2015 р., може стати серйозною проблемою в цьому разі, адже якщо підприємство є платником ПДВ, подати податкову декларацію з цього податку інакше, ніж в електронному вигляді, воно не зможе.

Що ж зазначається у формі №1-ОПП?

Форма №1-ОПП — це заява, яка подається для взяття на облік юрособами — платниками податків до ДПІ. Сама форма затверджена як додаток 6 до Порядку №1588. У розділі «Адресні дані платника податків» цієї заяви, справді, зазначаються, зокрема, дані про головного бухгалтера підприємства. Але не тільки.

Згідно з ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

— введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

— використання послуг фахівця з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, що здійснює підприємницьку діяльність без утворення юридичної особи;

— ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

— самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

Отже, якщо на підприємстві головного бухгалтера немає, то у формі №1-ОПП зазначаються дані просто бухгалтера або іншої фізособи, на яку покладено обов'язки з ведення бухгалтерського обліку підприємства — платника податків.

Зверніть увагу, що формально ні ПКУ, ні Порядок №1588 не пояснюють, навіщо платник податків подає такі дані до ДПІ, є тільки встановлена вимога щодо зазначення відомостей про такого бухгалтера (дані про директора підприємства наводяться ще й під час держреєстрації підприємства).

Проте деякі податківці вважають, що, зазначаючи у формі №1-ОПП дані фізособи, яка веде на підприємстві бухгалтерський облік, платник податків повідомляє таким чином ДПІ, хто ж підписуватиме податкову звітність, яку він надалі подаватиме. А це означає, що такий платник податків повинен відобразити у формі дані фізособи, яка не просто веде бухоблік на підприємстві, а на яку покладено обов'язки підписувати і подавати податкову та бухгалтерську звітність.

Наприклад, у ЗІР на сайті ДФСУ міститься така консультація: «Відповідно до Порядку №1588, при взятті платника податку на облік в контролюючому органі подається заява за формою №1-ОПП, в якій зазначаються дані про керівників, головного бухгалтера чи іншу особу, на яку покладено обов'язки з ведення бухгалтерського обліку платника податків.

У разі відсутності керівника та головного бухгалтера юридичної особи на роботі з поважних причин податкова декларація може бути підписана іншими особами, які уповноважені виконувати обов'язки керівників на час їх відсутності, за умови що повноваження особи, яка підписала податкову декларацію, підтверджені відповідними документами (установчими, наказами чи розпорядженнями тощо), які подаються разом із податковою декларацією до контролюючого органу».

З чого можна зробити висновок, що під час приймання податкової звітності підписи, накладені на неї, звіряються з даними, поданими платником податків у формі №1-ОПП. І хоча на практиці це не завжди так і не завжди розбіжність між особами, зазначеними у формі №1-ОПП, й особами, які підписали податкову звітність, може бути причиною для категоричної відмови податківців прийняти таку звітність, певний ризик усе ж таки є.

З одного боку, у формі №1-ОПП слід зафіксувати дані про особу, відповідальну за ведення бухобліку. А обов'язковим реквізитом податкової декларації є підпис особи, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку, а також за подання податкових декларацій органам ДФС (див. п. 48.5 ПКУ). На підприємстві може бути бухгалтер, який не займається складанням та поданням податкових декларацій. Дані про нього можна зазначити у формі №1-ОПП, але це не зумовлює автоматичного покладання на таку особу обов'язку підписувати податкову звітність. З іншого боку, ми не рекомендуємо зазначати таких «простих» бухгалтерів (що не мають права підпису в податковій звітності) у формі №1-ОПП, щоб не спричинювати спорів із податківцями щодо того, має чи не має бути підпис такого бухгалтера на податковій декларації.

В описаному випадку такий спір якраз і виникає. І якщо у формі №1-ОПП замість даних про особу, що складає та підписує податкову звітність, були зазначені дані про бухгалтера, який таких функцій не виконує (згідно з наказом про прийняття на роботу і, наприклад, посадовими інструкціями), постає запитання, чому ДПІ не зацікавилася такою відмінністю раніше, три роки приймала податкову звітність без проблем і щойно в 2015 році заблокувала її подання в електронному вигляді? Якщо обов'язки головного бухгалтера виконує сам директор, то саме він і повинен був підписувати податкову звітність, незважаючи на дані, зазначені у формі №1-ОПП (як видно з розглянутого нами вище). Якщо підпису головного бухгалтера на податковій звітності, що подавалася раніше, не було, але ДПІ таку звітність не відхиляла (що підтверджується, наприклад, квитанціями), то, згідно з пп. 49.9.2 ПКУ, така податкова звітність вважається прийнятою.

Як виправити ситуацію?

Насамперед — подати правильні (точніше, в цьому випадку, — такі, яких вимагають податківці) дані за формою №1-ОПП. Для цього слід подати ту ж таки форму №1-ОПП, але з відміткою в графі «Зміни» в шапковій частині, в якій зазначити правильні дані про підприємство та його посадових осіб, що мають право підпису в податковій звітності (ч. 6 п. 1.8 Порядку №1588). Оскільки особа, раніше зазначена у формі №1ІОПП як бухгалтер, не звільнилася, а була зазначена в ній помилково, то до самої форми слід додати пояснення, яка помилка була допущена і тепер виправляється. На нашу думку, цього має бути достатньо для розблокування подання податкової звітності в електронному вигляді, хіба що договір про таке подання з ДПІ, можливо, доведеться укласти заново — якщо податківці наполягатимуть на цьому, посилаючись на те, що особи, що мають право підпису в податковій звітності, змінилися1. І хай формально в цьому випадку вони не мають рації — бухгалтер, зазначений у формі №1-ОПП, не мав права підпису в податковій звітності, але простіше поступитися, ніж сперечатися, і якщо підприємство не має наміру оспорювати дії податківців у суді, йому доведеться виконати таку вимогу.

1 http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/120438.html.

Далі слід вирішити питання з раніше поданою податковою звітністю. Якщо головного бухгалтера на підприємстві не було, то питання про невизнання поданої раніше і прийнятої податківцями звітності можна обстоювати на користь платника податків. Адже формально така звітність мала бути підписана тільки директором, а його підпис на такій звітності стоїть. І зазначення у формі №1-ОПП бухгалтера, до посадових обов'язків якого не входить підписання податкової звітності, не є підставою вважати, що без підпису такого бухгалтера подана і прийнята податкова звітність є недійсною.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру