• Посилання скопійовано

Повідомлення про прийняття на роботу

Редакцією ст. 24 КЗпП, що діє з 01.01.2015 р., встановлено новий порядок приймання працівника на роботу для всіх категорій працедавців. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, і повідомлення органу ДФСУ про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ. Такий порядок затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413 (див. «ДК» №27/2015).

Нагадаємо, що до затвердження КМУ порядку повідомлення органи ДФСУ про прийняття на роботу працівника дізнавалися з інформації, яку працедавець надавав у таблиці 5 Звіту з ЄСВ. Тобто практично через місяць, а то і більше, після фактичного допуску працівника до роботи. А тепер норму ст. 24 КЗпП треба буде виконувати беззастережно: працівника не можна буде допустити до роботи без попереднього повідомлення податківців про укладення трудового договору, про що зазначається в колонці 9 повідомлення.

За порушення цієї вимоги працедавцю загрожує штраф за ст. 265 КЗпП — у розмірі мінімальної зарплати (на сьогодні — 1218 грн, з 1 грудня 2015 р. — 1378 грн). А відповідальним посадовим особам працедавця та підприємцям-працедавцям — ще й адмінштраф за ст. 41 КпАП у розмірі від 30 до 100 н. м. д. г. (510 — 1700 грн), а якщо фізособа вже підлягала такому штрафу протягом року, то розмір адмінштрафу зростає від 100 н. м. д. г. до 300 н. м. д. г. (1700 — 5100 грн). Штрафи на працедавців накладає не ДПІ, а орган Держпраці (ч. 4 ст. 265 КЗпП), а адмінштрафи накладаються судом на підставі складених посадовими особами Держпраці протоколів (ст. 221, 255 КпАП).

Форма повідомлення затверджена як додаток до Постанови №413. Зверніть увагу, що вона передбачає можливість подання щодо декількох новоприйнятих працівників одночасно.

Подати повідомлення до органів ДФСУ можна буде як у паперовому (якщо новоприйнятих працівників більше ніж 5 осіб, то до паперового примірника повідомлення додається його електронна копія, ось тільки наразі незрозуміло, в якому форматі), так і в електронному вигляді (звичайно, у форматі XML, з накладеними на нього цифровими підписами і печаткою за наявності, але треба врахувати, що шаблону електронної форми такого повідомлення наразі немає).

Постановою. №413 не передбачено подання повідомлення поштою, але водночас і не заборонено. А тому, якщо повідомлення складається тільки в паперовому вигляді, з погляду автора, його можна надіслати рекомендованим листом (звичайно, з описом вкладеного).

Як видно з форми повідомлення, воно має два види — «початковий» та «видаляючий». Хоча роз'яснень щодо заповнення повідомлення наразі немає жодних, практика заповнення податкових звітів підказує, що повідомлення з відміткою в другій комірці реквізиту 2 «Тип» подається для скасування раніше поданих до органу ДФСУ даних, а з відміткою в першій комірці — для первинного повідомлення та додавання раніше не зазначених даних.

Дані про новоприйнятих працівників відображають у повідомленні персоніфіковано, в розрізі їх:

— П. І. Б.;

— ІПН (або серії і номера паспорта);

— категорії працівника (1 — з трудовою книжкою, 2 — без трудової книжки);

— номера і дати наказу про прийняття на роботу та запланованої дати фактичного початку роботи (допуску до неї), яка має бути ніяк не раніше дати подання повідомлення, зазначеної наприкінці такого документа. Очевидно, тепер така дата стане новим додатковим реквізитом усіх наказів про прийняття працівників на роботу.

Підписує повідомлення керівник підприємства (або сама фізособа-роботодавець), а також головний бухгалтер (за наявності), завіряється воно печаткою (також за наявності).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру