• Посилання скопійовано

Суть справи

Імпорт послуг
Діяльність з надання послуг іноземними контрагентами українським підприємствам є одним із видів зовнішньоекономічної діяльності (далі — ЗЕД). До таких послуг належать: виробничі, транспортно-експедиційні, страхові, консультаційні, маркетингові, експортні, управлінські, облікові, аудиторські, юридичні та інші, не заборонені законами України. Про особливості обліку таких послуг піде мова у статті.

Імпортні операції за нестабільного курсу
Зовнішньоекономічна діяльність з купівлі-продажу товарів, надання послуг та виконання робіт — це завжди добре для всіх сторін ЗЕД-операцій, але за умови стабільного курсу валют. Якщо ж курс національної валюти до іноземних валют є нестабільним, у ЗЕД-операціях з'являються деякі особливості.

Чи переплачено за товар — визначають не фіскали
Сторони при укладенні договору домовилися про розрахунки у гривнях із прив'язкою до офіційного курсу валюти (долара США). Розрахунки відбувалися у кілька етапів. Податкова інспекція прийшла на перевірку та склала акт, яким визнала, що курс, за яким здійснювався розрахунок, був значно завищений. Чи можемо ми витребувати ці кошти в контрагента (різницю) як безпідставно отримані? Наш договір містить податкове застереження про відповідальність контрагента, у разі якщо актом перевірки будуть визнані порушення, що призведуть до сплати додаткових податків та штрафів.

Декларація про валютні цінності
Згідно з ч. 1 ст. 9 Декрету №15-93, валютні цінності та інше майно резидентів, що перебувають за межами України, підлягають обов'язковому декларуванню у НБУ. Нацбанк має затверджувати і форму та порядок такого декларування. А як це відбувається на практиці, розглянемо в статті.

Що винен — віддати повинен
Останнім часом набирає актуальності тема несвоєчасного погашення кредитів, особливо в іноземній валюті. Розгляньмо облік операцій, пов'язаних із несвоєчасним погашенням кредиту в іноземній валюті, наданого банком-резидентом.

Валютні обмеження в дії
Постановою №124 (див. «ДК» №16/2015) з 24.02.2015 р. безстроково було запроваджено низку нових валютних обмежень для бізнесу та фізичних осіб. А Постановою №160 (див. «ДК» №16/2015) фінансовий регулятор подовжив дію обмежень, що були раніше, до 3 червня 2015 р. включно. Поговоримо про найбільш значущі та актуальні валютні обмеження.

Курсові різниці в обліку комісіонера
Договори комісії часто застосовуються резидентами в зовнішньоекономічній діяльності (далі — ЗЕД). Але операції за ними, як правило, здійснюють в іноземній валюті, що призводить до виникнення курсових різниць. Тож чи повинен комісіонер-резидент враховувати такі курсові різниці у власному податковому та бухгалтерському обліку і як це зробити, розповімо далі.

Експортні операції: валютні питання
Про експортні операції ми вже писали неодноразово. Але життя часто підкидає різноманітні ситуації, в яких доводиться приймати нестандартні рішення. То курс національної валюти різко змінюється, то регулятори щось підрегулюють у черговий раз... У цій статті поговоримо про особливості експортних операцій в умовах сьогодення.

Валютні операції у підприємців
Розгляньмо деякі ситуації, пов'язані з валютними операціями у підприємців на ЄП та загальній системі оподаткування.

Відрядження за кордон: валютні питання
Закордонні відрядження — це ще одна сфера господарських операцій, у яких активно використовується іноземна валюта, зокрема і в готівковій формі. Тому запитань у роботодавця, який оформлює та відображає в обліку такі відрядження, виникає дуже багато. Спробуємо відповісти на найпоширеніші з них.

Маркетинг VS реклама в ЗЕД
Поняття «послуги реклами» та «послуги маркетингу» часто плутають, адже такого роду послуги нерідко супроводжують одні одних та мають схожу мету. Якщо розглядати такі послуги в межах митної території України — облік з метою оподаткування ПДВ таких операцій є ідентичним. Інше питання — зовнішньоекономічна діяльність (далі — ЗЕД). Тут важливо розрізняти їх і, залежно від характеру послуг, правильно документально оформляти такі операції. Подробиці — далі.

Списання заборгованості перед нерезидентом
У квітні 2015 року минула позовна давність за отриманим від нерезидента товаром (кредиторська заборгованість не погашена). За яким курсом слід визнавати доходи: на дату отримання товару чи на дату списання заборгованості? Чи треба коригувати ПК з ПДВ?

Нормативна база

До змісту номеру