• Посилання скопійовано

Неприбуткові організації-2015

Відомо, що до 01.01.2015 р. неприбуткові організації користувалися спеціальними правилами щодо сплати податку на прибуток і в більшості випадків не сплачували цього податку. Нова редакція розділу ІІІ ПКУ спричинила багато запитань, одне з яких стосується правил оподаткування в 2015 році доходів неприбуткових організацій.

Як і раніше, те, що таке неприбуткові підприємства, установи й організації (далі — неприбуткові організації), визначає тільки ПКУ. Так, за пп. 14.1.121 ПКУ, неприбуткові підприємства, установи та організації — це підприємства, установи й організації, основною метою діяльності яких є не одержання прибутку, а провадження благодійної діяльності та меценатства та іншої діяльності, передбаченої законодавством. У 2015 році все ще діє Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затверджене наказом Мінфіну України від 24.01.2013 р. №37 (далі — Наказ №37), згідно з яким податківці надають та анулюють зазначений статус.

Це все — правила, які діяли і торік. А що ж змінилося?

До 01.01.2015 р. діяли норми:

— пп. «в» пп. 136.1.8 ПКУ, які позбавляли від оподаткування податком на прибуток суми коштів у вигляді внесків, що надходять до неприбуткових організацій згідно з вимогами ст. 157 ПКУ;

— ст. 157 ПКУ, яка не тільки встановлювала правила оподаткування доходів неприбуткових організацій, а й наводила перелік організацій, що користуються цими спеціальними правилами.

З 01.01.2015 р. ці норми вже не діють. Натомість у пп. 133.1.1 ПКУ зазначається, що не є платниками податку на прибуток:

— бюджетні установи;

— громадські об'єднання;

— політичні партії;

— релігійні організації;

— благодійні організації;

— пенсійні фонди,

метою яких не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов'язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.

Раніше деякі з вищезазначених осіб були перелічені у п. 157.1 ПКУ й оподаткування їхніх доходів мало свої особливості. Нова норма пп. 133.1.1 ПКУ вже не встановлює спеціальних правил оподаткування цих осіб, вона просто виводить їх із кола платників податку на прибуток. А отже, більше немає жодних умов отримання доходів та напрямів їх використання! Доки зберігається статус особи, зазначеної в пп. 133.1.1 ПКУ, відповідно до чинного законодавства і засновницьких документів, податок на прибуток можна не сплачувати.

А як же зі статусом неприбуткової організації? Чи потрібен він для користування такою пільгою? Відповідно до пп. 133.1.1 ПКУ, податківці у роз'ясненні від 06.03.2015 р. зазначають щодо цього: такі установи та організації не є платниками податку на прибуток лише після їх внесення до Реєстру неприбуткових організацій та установ контролюючими органами в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Тобто немає статусу неприбутковості — немає і звільнення від оподаткування.

Наступне запитання: перелік, наведений раніше в п. 157.1 ПКУ, не повністю збігається із зазначеним у пп. 133.1.1 ПКУ, тож які, раніше неприбуткові, організації не мають пільги в оподаткуванні податком на прибуток у 2015 році? А ось які:

— кредитні спілки;

— інші юрособи, діяльність яких не передбачає отримання прибутку згідно з нормами відповідних законів.

Що ж стосується таких осіб, як:

— спілки, асоціації та інші об'єднання юросіб, створені для представлення інтересів засновників (членів, учасників), що утримуються лише за рахунок внесків таких засновників (членів, учасників) та не провадять господарську діяльність, за винятком отримання пасивних доходів;

— житлово-будівельні кооперативи та об'єднання співвласників багатоквартирного будинку;

— професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок;

— організації роботодавців та їх об'єднання;

— садівничі та гаражні кооперативи або товариства,

то вони, на нашу думку, відповідають визначенню громадських об'єднань, наведеному у ч. 1 ст. 1 Закону про ГО1, а тому потрапляють під пільгу, встановлену пп. 133.1.1 ПКУ. Нагадаємо, що громадські об'єднання — це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку (ч. 5 ст. 1 Закону про ГО).

1 Закон України від 22.03.2012 р. №4572-VI «Про громадські об'єднання».

Проте, як відомо, часто в практиці оподаткування головне не те, що прописано в законі, а те, як розуміють цей закон контролюючі органи, адже саме вони складають підзаконні нормативні акти, на підставі яких виконуються норми законів. І, як зазначено вище, ДФСУ вважає, що насправді правила оподаткування неприбуткових організацій з 01.01.2015 р. не надто і змінилися. Так, статус неприбуткових організацій зможуть отримати всі, хто відповідає головній умові пп. 14.1.121 ПКУ, тобто не ставить за мету отримання прибутку. І саме статус неприбуткової організації дає право скористатися цією пільгою.

Остаточну крапку в цьому питанні поставить нова редакція Наказу №37, яка чітко визначить, хто матиме право на статус неприбуткової організації, а хто ні в 2015 році. А що ж наразі? Як бути тим, хто отримав цей статус до 01.01.2015 р.? ДФСУ в роз'ясненні від 06.03.2015 р. говорить: до внесення змін до Наказу №37 юрособи, які станом на 31.12.2014 р. внесені до Реєстру та відповідають умовам, визначеним пп. 133.1.1 ПКУ (метою яких не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов'язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій), продовжують використовувати статус неприбутковості та не є платниками податку на прибуток.

Останнє запитання — стосовно податкової звітності неприбуткових організацій. Хоча неприбуткові організації, які відповідають умовам, визначеним пп. 133.1.1 ПКУ, і виведені з кола платників податку на прибуток за п. 57.1 ПКУ, вони, як і раніше, «сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючих органів за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків». Тож, найімовірніше, обов'язку подавати податкову звітність з податку на прибуток неприбутковим організаціям не уникнути, хоча ми вважаємо, що в цій ситуації є неузгодженість між нормами ПКУ, яку законодавцям варто усунути.

Якою буде ця звітність за 2015 рік, наразі невідомо. Єдина звітність, про обов'язок подання якої згадує ДФСУ у роз'ясненні від 06.03.2015 р., це податковий звіт за 2014 рік за чинними формами в установлений для річного звітного періоду термін — протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року, тобто не пізніше 2 березня 2015 року, який на момент написання статті вже мав бути поданий неприбутковими організаціями до ДПІ.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру