• Посилання скопійовано

Суть справи

ПДВ з мінусом: а податківці проти
Оновлена форма декларації, попри прогнозованість нововведень, виявилася заскладною для заповнення платниками податків, особливо на початках. Та й самі податківці не демонструють розуміння начебто прозорих та чітких алгоритмів її заповнення. Не обійшлося й без «авторської фантазії» з боку податкового держрегулятора. Наразі маємо лист ДФСУ від 06.03.2015 р. №7796/7/99-99-19-03-02-17 (див. «ДК» №12/2015), де податківці роблять спробу істотно обмежити механізм подальшого використання від'ємного залишку з ПДВ, сформованого в обліку платників податків на 1 лютого 2015 року.

Дивіденди-2015
Метою будь-якого інвестора є отримання прибутку від інвестицій. Як правило, прибуток отримується через виплату підприємством дивідендів. Проте створені за останні роки умови для нарахування та виплати дивідендів змушують виводити кошти як завгодно, тільки не через дивіденди. Поговоримо про основні податкові аспекти нарахування та виплати дивідендів у 2015 році.

Повторні перевірки — як скористатися забороною
Останнім часом чи не кожна друга позапланова перевірка починається з отримання запиту про надання інформації та її документального підтвердження. Але з внесенням до ПКУ змін, які заборонили повторні перевірки, ситуація з такого роду запитами мала би змінитися. Зазначимо, що судова практика і до цих змін не підтримувала повторних податкових перевірок. З'ясуймо, як правильно реагувати на запити, що стосуються вже проведених перевірок.

Зниження ставки ЄСВ: перспективи роботодавців
Наші можновладці давно занепокоєні станом справ у сфері легалізації трудових відносин та ліквідації зарплат у конвертах. Однією з причин тіньових трудових відносин є високі ставки ЄСВ з роботодавців, але влада ще не готова знизити їх безумовно. Вона пропонує нам уже другий механізм зниження ставки ЄСВ — з різними умовами та застереженнями. Докладніше про ці умови «ДК» писав у №11/2015, а зараз спробуємо знайти вигоди для роботодавців — юридичних та фізичних осіб, які вирішать скористатися понижуючим коефіцієнтом для ставки ЄСВ з заробітної плати.

Надання копій документів податківцям
Випадки щодо надання копій первинних та інших документів господарської діяльності податківцям, можна розподілити на два види: 1) на запит, надісланий у встановлених законом випадках; 2) під час перевірки. Надання та ненадання копій документів у цих випадках тягне за собою різні юридичні наслідки.

Неприбуткові організації-2015
Відомо, що до 01.01.2015 р. неприбуткові організації користувалися спеціальними правилами щодо сплати податку на прибуток і в більшості випадків не сплачували цього податку. Нова редакція розділу ІІІ ПКУ спричинила багато запитань, одне з яких стосується правил оподаткування в 2015 році доходів неприбуткових організацій.

Індексація зарплати: бути чи не бути?
Підприємство не індексувало заробітну плату в 2014 р. і не робить цього в 2015 р. Чи обов'язково індексувати заробітну плату? Хто перевіряє дотримання законодавства щодо індексації та які штрафні санкції за його порушення передбачено? Чи поширюється мораторій на перевірки на індексацію в 2015 — 2016 рр.?

Акт — первинний документ в обліку
Господарські операції відображаються у бухгалтерському обліку на підставі первинних документів. Первинні документи повинні не лише містити повну інформацію про здійснену господарську операцію, а й бути носіями достовірних відомостей про таку операцію та її учасників.

Квартира — юрадреса: перевірка місцезнаходження
Юридична адреса товариства визначена за місцем проживання одного з учасників, кореспонденція отримується вчасно, жоден із листів державних органів не залишається без реагування. Телефонує представник податкової міліції, який каже, що повинен прийти і перевірити місцезнаходження підприємства. Чи правомірні його вимоги та чи слід допускати його в квартиру?

Податковий кредит за 2012 р.
Загублено ПН від постачальника за 2012 рік, яка була включена до ПК та відображена в рядку 10.1 декларації з ПДВ за серпень 2012 р. Помилку виявили в березні 2015 р. Отримати дублікат ПН неможливо, бо підприємство-постачальник на сьогодні ліквідоване. Як вчинити в такій ситуації? Чи подавати УР до декларації за березень?

До змісту номеру