• Посилання скопійовано

Суть справи

Звітність з ЄСВ і ПДФО
За сумами нарахованого (виплаченого) доходу фізосіб подається звітність юридичної особи як страхувальника (звітність з ЄСВ) та як податкового агента (звітність з ПДФО). Розглянемо особливості заповнення такої звітності.

Податкова соціальна пільга
Податкова соціальна пільга дозволяє зменшити оподатковуваний дохід фізособи і, як наслідок, суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету. Розглянемо найактуальніші питання, пов'язані із застосуванням податкової соціальної пільги, які надходять на «гарячу лінію» «ДК».

Утримання ПДФО роботодавцем
Кожен найманий працівник, який отримує заробітну плату та інші доходи від свого роботодавця, має сплачувати податки з таких виплат. Про те, як справляється ПДФО з доходів найманих працівників у 2015 р., піде мова в цій статті.

Лікарняні та декретні виплати
З 01.01.2015 р. набрала чинності соціальна реформа: згідно з новою редакцією Закону №1105, ФСС з ТВП та ФСС НВ об'єднали у Фонд соціального страхування України (далі — Фонд). Розгляньмо нарахування та виплату лікарняних і декретних за цим Законом, особливо наголошуючи на змінах, які відбулися в цій процедурі з 01.01.2015 р.

Відрядження-2015
Нововведення, запроваджені Законом №71, з 01.01.2015 р. анулювали обмеження розміру добових при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток. Але такі обмеження залишилися щодо оподаткування ПДФО. Поговоримо про найактуальніші питання відряджень у 2015 році.

Економія на зарплаті в держорганах
У «ДК» №3/2015 ми писали про заходи, яких уживає держава для «легалізації заробітної плати», стимулюючих бізнес до підняття зарплат та виведення їх із тіні. Це і зміни щодо сплати ЄСВ, і зміни трудового законодавства, і посилення відповідальності. Проте як роботодавець держава вчиняє протилежне. Законом №76 для працівників держорганів та інших юридичних осіб державної власності введені суттєві обмеження, спрямовані на економію насамперед на їхній зарплаті.

Неповний робочий час
У попередніх номерах «ДК» ми говорили про те, що держава з 2015 р. активізувала боротьбу із «зарплатою в конвертах» і в т. ч. із незаконним застосуванням неповного робочого часу. Хоча для себе вона зробила виняток, передбачивши можливість його впровадження в держорганах без особливих процедур. У той самий час застосування неповного робочого часу є прийнятним у багатьох випадках. Про це поговоримо в статті.

Натуральна форма оплати праці
У деяких випадках працедавець та працівники можуть дійти згоди, що частина заробітної плати виплачуватиметься в натуральній формі. Це, звичайно, дозволить зменшити кількість коштів, необхідних для виплати заробітної плати. Отже, якими є особливості натуральної оплати праці?

Продаж товарів у рахунок зарплати
Трапляється, що підприємство не має грошей для розрахунку з працівниками, натомість має продукцію, товари і навіть основні засоби, які готове продати. І має працівників, які не мають коштів на купівлю таких активів, але хотіли б їх придбати. Тоді підприємство домовляється з працівниками про продаж цих активів у рахунок зарплати. Про те, як оформити такий договір і відобразити його в обліку, читайте далі.

Звільнення за переведенням та угодою сторін
Звільнення за угодою сторін та за переведенням є досить поширеними підставами для припинення трудового договору, які використовуються підприємствами всіх форм власності. Розглянемо зазначені підстави для звільнення в цій статті.

Відповідальність у сфері оплати праці
Питання відповідальності у сфері оплати праці цікавить багатьох власників бізнесу, а також керівників і бухгалтерів, особливо у світлі серйозних змін у законодавстві та посилення санкцій. У цій статті поговоримо про те, яка відповідальність може наставати за правопорушення у сфері оплати праці. Спинимося, зокрема, на відповідальності за порушення прав працівників, а також проступки, пов'язані зі сплатою «зарплатних податків» і звітності.

Індивідуальні трудові спори
Кожен роботодавець і кожен працівник усі проблеми, що виникають під час трудової діяльності, зазвичай намагаються вирішити за взаємною згодою. Коли ж це не вдається, може формалізуватися трудовий спір, який за зверненням працівника або роботодавця розглядає компетентний орган — як правило, суд.

Єдиний соцвнесок у «загальносистемника»
Зміни в порядку сплати єдиного внеску (далі — ЄСВ) стосуються всіх, і підприємці на загальній системі оподаткування не є винятком. Що саме змінилось у них при сплаті ЄСВ з 01.01.2015 р., розглянемо на різних ситуаціях, які можуть виникнути на практиці.

Правила внутрішнього трудового розпорядку
Значна кількість невеликих підприємств, що мають найманих працівників, питанням нормативного регулювання їх трудової дисципліни особливої уваги не приділяють. Більшість питань організації робочого часу і часу відпочинку, а також проблеми, які виникають у процесі такої організації, на цих підприємствах вирішуються усно, в робочому порядку. Але рано чи пізно на багатьох підприємствах виникає потреба формалізувати регулювання відповідних відносин. Для цього призначено спеціально створюваний на підприємстві локальний нормативний акт — Правила внутрішнього трудового розпорядку (далі — Правила ВТР), про які поговоримо в цій статті.

Нормативна база

До змісту номеру