• Посилання скопійовано

Що нового

Заповнення таблиці 5 звіту з ЄСВ підтверджуватиме прийняття на роботу

! Роботодавцям

ДФСУ повідомила, що до затвердження відповідного порядку повідомлення про прийняття працівника на роботу заповнення таблиці 5 додатка 4 до Порядку (звіт з ЄСВ) вважається «повідомленням», яке подається у складі обов'язкової звітності за календарний місяць до територіальних органів фіскальної служби за основним місцем обліку платника із зазначенням трудових відносин із прийнятими працівниками.

При цьому окремо при кожному прийнятті працівника на роботу титульний аркуш з таблицею 5 додатка 4 до Порядку не подається.

Разом з тим звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів за січень 2015 року подається відповідно до Порядку.

Строки подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску за січень 2015 — не пізніше 20 лютого.

Лист ДФСУ від 29.01.2015 р. №2627/7/99-99-17-03-01-17


Внесено зміни до форм звітності з ПДВ

! Платникам ПДВ

Міністерство фінансів України затвердило зміни до:

податкової декларації з ПДВ;

Уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ;

Порядку визначення відповідності платника податку на додану вартість критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ.

У зв'язку з набранням наказом чинності з 1 березня 2015 року, починаючи зі звітних періодів лютий 2015 року та I квартал 2015 року, податкові декларації з ПДВ та уточнюючі розрахунки податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок подаватимуться за формами у редакції Наказу №13.

Звітність з ПДВ за звітні (податкові) періоди ІV квартал 2014 року та січень 2015 року повинна подаватися за формами, затвердженими Наказом №966 (без урахування змін, внесених Наказом №13).

Наказ Мінфіну від 23.01.2015 р. №13 чинний з 30.01.2015 р.


У яких одиницях виміру зазначати надані послуги в ПН?

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадала, що з 1 січня 2015 року податкова накладна та додатки до неї складатимуться і надаватимуться тільки в електронній формі.

Для розпізнавання електронною системою ідентичності зазначених у графах 5.1 та 5.2 показників ці графи заповнюються відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку.

Отже, якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються у первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, то у графах 5.1 та 5.2 податкової накладної зазначаються одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО.

Якщо послуга, що надається, не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається «послуга», а графа 5.2 не заповнюється.

Щодо порядку заповнення графи 6 податкової накладної «кількість (об'єм, обсяг)» при постачанні послуг податківці наголосили на такому.

У разі складення податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

У разі складення податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, визначеного у договорі, або в разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 проставляється число «0,5».

У графі 7 податкової накладної наводиться ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість. Графа 7 заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Лист ДФСУ від 28.01.2015 р. №2394/7/99-99-19-03-02-17


Застосування понижуючого коефіцієнта для ЄСВ: нюанси

! Платникам ЄСВ

У зв'язку з тим що на сьогодні значна кількість платників єдиного внеску має бажання застосовувати понижуючий коефіцієнт, ДФСУ просить банки до моменту приведення Порядку №453 у відповідність до законодавства при прийманні від платників грошових чеків, платіжних доручень та інших розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ, не перевіряти, чи суми сплаченого ЄСВ становлять не менше 1/3 суми коштів для виплати зарплати.

Разом з тим ДФСУ повідомляє, що банки приймають від платників єдиного внеску платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу коштів для виплати зарплати лише за умови одночасного подання платником розрахункових документів про перерахування коштів для сплати відповідних сум ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум.

Лист ДФСУ від 29.01.2015 р. №1787/5/99-99-17-03-01-16


Працівники із зони АТО мають право брати відпустки на весь період її проведення

! Працівникам із зони АТО

Президент підписав Закон про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про відпустки» (щодо відпусток працівникам за місцем роботи на території проведення антитерористичної операції).

Згідно з Законом, працівникам, які працюють на території проведення АТО, надано право на отримання відпустки без збереження заробітної плати на весь період проведення АТО з урахуванням часу, необхідного для повернення на місце роботи після прийняття рішення про припинення АТО.

Така відпустка надається за бажанням працівника в обов'язковому порядку.

Закон України від 15.01.2015 р. №121-VIII чинний з 01.02.2015 р.


Роз'яснено, як заповнювати форму статзвітності №7-торг

! Роздрібним торговцям

Держстат розглянув порядок заповнення форми державного статистичного спостереження №7-торг «Звіт про наявність торгової мережі».

Форма містить дані щодо наявності торгової мережі (сукупності об'єктів роздрібної торгівлі, розміщених на визначеній території) станом на 1 січня року, що настає за звітним.

Розділ I «Наявність торгової мережі у межах регіону місцезнаходження» містить узагальнену інформацію про об'єкти роздрібної торгівлі, які здійснюють діяльність у межах регіону, на території якого розташоване підприємство (юридична особа).

Рядки 01 — 50 містять дані щодо магазинів — об'єктів стаціонарної роздрібної торгівлі, що розміщені в капітальних відокремлених будівлях або приміщеннях, що мають торговий зал для покупців із достатньою торговою площею для їх обслуговування та систему спеціальних приміщень, оснащених торгово-технологічним устаткуванням, застосовують різні форми продажу товарів у широкому асортименті, надають населенню додаткові послуги, забезпечують високу культуру торгівлі.

Рядки 02 — 50 містять дані щодо кількості об'єктів торгівлі, згрупованих за сукупністю характерних ознак діяльності: типами, спеціалізацією, розміром торгової площі, формами обслуговування тощо.

Розділ II «Наявність торгової мережі за територіальною ознакою в межах регіону місцезнаходження» містить розгорнуту інформацію стосовно об'єктів роздрібної торгівлі, які відображені у розділі I, відповідно до всіх його рядків і граф, із розподілом їх за територіальною ознакою (район, місто) фактичного розташування.

Розділ III «Наявність торгової мережі за територіальною ознакою за межами регіону місцезнаходження» містить розгорнуту інформацію про наявність об'єктів роздрібної торгівлі, що здійснюють діяльність за межами регіону місцезнаходження підприємства, тобто не відображені у розділі I та розділі II, з розподілом їх за територіальною ознакою, відповідно до граф та рядків розділу I.

Роз'яснення Держстату від 28.11.2014 р. №17.4-12/57


З 1 січня за несвоєчасну сплату ЄСВ застосовуються нові штрафи

! Платникам ЄСВ

ДФСУ наголосила, що за порушення, вчинені до 31.12.2014 р. включно, фіскальні органи застосовують фінансові санкції у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум єдиного внеску незалежно від дати фактичної сплати.

За порушення, скоєні з 01.01.2015 р., накладатиметься штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум єдиного внеску.

Лист ДФСУ від 29.01.2015 р. №2625/7/99-99-17-03-01-17


Уточнено порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних

! Платникам ПДВ

Кабмін уніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних.

Уточнено, що розрахунок коригування, складений постачальником товарів до податкової накладної, яка видана їх отримувачу — платникові податку, підлягає реєстрації:

— постачальником, якщо передбачається збільшення суми компенсації вартості товарів на користь такого постачальника або коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суми компенсації;

— отримувачем, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів на користь їх постачальника.

Розрахунок коригування, складений до податкових накладних, які не видаються отримувачу товарів, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації таким платником.

Крім того, розрахунок коригування до податкової накладної на суму до 10 тис. грн, складеної до 1 лютого 2015 року, підлягає реєстрації після реєстрації такої накладної.

Під час реєстрації податкової накладної отримувачем послуг у разі надання нерезидентом послуг, місцем постачання яких визначено митну територію України, накладання електронного цифрового підпису здійснюється у порядку, передбаченому для постачальника.

Період з 1 лютого до 1 липня 2015 р. є перехідним періодом, протягом якого реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування здійснюється без обмеження сумою податку. Починаючи з 1 липня 2015 р. податкові накладні підлягають реєстрації з дотриманням вимог щодо наявності зазначеної суми.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.01.2015 р. №20 чинна з 01.02.2015 р.


Затверджено нову форму декларації акцизного податку

! Платникам акцизного податку

Мінфін затвердив форму декларації акцизного податку, а також Порядок її заповнення та подання.

Платники акцизного податку заповнюють та подають розділи та додатки до декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку, про що робиться відповідна відмітка у колонці «Ознака подачі» на останньому аркуші декларації.

Декларація містить найменування контролюючого органу, до якого вона подається, дату подання, ініціали, прізвище, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта та підпис платника — фізичної особи або підписи посадових осіб платника, засвідчені печаткою платника.

Усі показники у декларації (крім додатків) проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Декларація підписується:

— керівником платника або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу;

— фізичною особою — платником або його законним представником.

Декларація подається щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного періоду за місцем реєстрації платника. Місцем реєстрації платника, що є суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, є місцезнаходження пункту продажу товарів.

Відомості, наведені в декларації, повинні підтверджуватися первинними документами та даними бухгалтерського обліку.

Наказ Мінфіну від 23.01.2015 р. №14 чинний з 30.01.2015 р.


УПК з військового збору: оприлюднено проект

! Податковим агентам з ПДФО, самозайнятим особам

На сайті ДФСУ оприлюднено проект Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування доходів фізичних осіб військовим збором.

Зокрема, у ньому податківці роз'яснюють таке.

Доходи, нараховані до 01.01.2015 р., але виплачені після цієї дати, не підлягають оподаткуванню військовим збором. Водночас суми доходів, нараховані після 01.01.2015 р. за періоди до 01.01.2015 р., підлягають оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізосіб-підприємців та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є 2015 рік.

Терміни сплати військового збору:

— для фізосіб-підприємців — до 19 лютого 2016 року;

— для фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, — до 1 серпня 2016 року.

Суб'єкти господарювання та/або самозайняті особи, які виплачують доходи фізособам-підприємцям або фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність, за здійснення ними своєї діяльності, не є податковими агентами щодо таких доходів.

Отже, з метою уникнення подвійного оподаткування військовий збір не утримується госпсуб'єктами та/або самозайнятими особами під час виплати доходів фізособам-підприємцям або фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність, за здійснення ними своєї діяльності, якщо фізичною особою надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію, або копію довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

У разі нотаріального оформлення об'єктів спадщини, посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого (рухомого) майна, договорів дарування своєчасною сплатою військового збору є сплата його до нотаріального посвідчення.

З огляду на це податківці рекомендують нотаріусам включати до податкового розрахунку (ф. №1ДФ) інформацію про суму сплаченого військового збору.

За матеріалами ДФСУ


Затверджено зміни до Закону про акціонерні товариства

! Акціонерним товариствам

Президент підписав Закон про внесення змін до статті 41 Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств із мажоритарними корпоративними правами держави).

Змінами встановлено, що загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більш ніж 50% голосуючих акцій.

Закон України від 13.01.2015 р. №91-VIII чинний з 31.01.2015 р.


Звітність із консолідованого податку подають за старими правилами

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ звертає увагу на те, що платники податків, які станом на 31.12.2014 р. перебували на консолідованій сплаті податку на прибуток, консолідовану податкову декларацію з податку на прибуток та розрахунок податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток за звітний період — 2014 рік подають, як і торік, за місцем реєстрації юридичної особи та відокремлених підрозділів.

Сплата щомісячних авансових внесків у січні — лютому 2015 року провадиться у розмірі 1/12 нарахованої суми податку на прибуток за 2013 рік, у березні 2015 року — травні 2016 року у розмірі 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за 2014 рік.

Сплата щомісячних авансових внесків у січні — грудні 2015 року та січні — травні 2016 року здійснюється платниками податків із річним доходом, який враховується при визначенні об'єкта оподаткування, що перевищує 10 млн гривень.

Крім того, податківці зазначили, що податкові декларації з податку на прибуток за 2014 рік подаються за чинними формами так:

— для базового звітного періоду — календарного року — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду, — до 2 березня 2015 року;

— для базового звітного періоду — календарного кварталу — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду, — до 9 лютого 2015 року.

Лист ДФСУ від 29.01.2015 р. №2707/7/99-99-19-02-01-17


Документи, надані після перевірки, враховуються при прийнятті рішення

! СГД

ВСУ зазначив, що з метою оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених вищезазначеними документами.

Для обчислення об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат.

При проведенні перевірок посадові особи органу ДПС мають право отримувати у платників належним чином завірені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, що свідчать про приховування об'єктів оподаткування, несплату податків, зборів, порушення вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

Витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів.

Якщо платник податків після закінчення перевірки та до прийняття рішення контролюючим органом за результатами такої перевірки надає документи, що підтверджують показники, відображені таким платником у податковій звітності, не надані під час перевірки, такі документи повинні бути враховані контролюючим органом під час розгляду ним питання про прийняття рішення.

Ухвала ВСУ від 13.01.2015 р. К/800/23396/14


Затверджено порядок надання матдопомоги переселенцям

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

ФСС з ТВП затвердив Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

Для отримання матзабезпечення застраховані особи звертаються особисто або через законного представника до робочого органу Фонду із заявою, яка повинна містити реквізити банківської установи та номер поточного рахунку застрахованої особи для зарахування матзабезпечення, пред'являють паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, та довідку про взяття на облік.

Для отримання допомоги з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах застрахована особа подає до робочого органу Фонду, зокрема, такі документи:

— листок непрацездатності;

— копію першої — четвертої, одинадцятої — шістнадцятої сторінок паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

— копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;

— копію довідки про взяття на облік;

— довідку, видану застрахованій особі банківською установою, про відкриття поточного рахунку для зарахування матеріального забезпечення (за наявності);

— копію трудової книжки (за наявності);

— копію свідоцтва про народження дитини (для встановлення віку дитини при оплаті листка непрацездатності по догляду за хворою дитиною).

Допомога виплачується не пізніше 10 днів з дня отримання відповідних документів.

Постанова ФСС з ТВП від 26.12.2014 р. №37
набере чинності з дня опублікування (станом на 03.02.2015 р. не опублікована)


Форми статзвітності №2-інвестиції: роз'яснення щодо заповнення

! Підприємствам

Держстат повідомив про порядок заповнення форм державного статистичного спостереження №2-інвестиції (річна) «Капітальні інвестиції, вибуття й амортизація активів» та №2-інвестиції (квартальна) «Капітальні інвестиції». У роз'ясненні, зокрема, йдеться про таке.

Графа 1 включає дані щодо фактично освоєних обсягів капітальних інвестицій за звітний період за окремими видами активів. Дані графи 1 дорівнюють сумі даних граф 2, 4, 5, 6 цього розділу.

Графа 2 включає дані щодо обсягів інвестицій у придбання та створення нових активів, у тому числі на нове будівництво, придбання та виготовлення власними силами нових машин, обладнання, транспортних засобів, придбання об'єктів незавершеного будівництва, довгострокових біологічних активів, нематеріальних активів. Ця графа містить дані щодо витрат на придбання активів, що були у використанні в інших країнах та вперше використовуються на території України.

Графа 3 включає дані щодо витрат з графи 2 на виготовлення (будівництво) активів господарським способом, до якого належать роботи, виконані власними силами підприємства.

Графа 4 включає дані щодо обсягів інвестицій у придбання активів, що були у використанні в інших суб'єктів господарювання, за винятком активів, що були у використанні в інших країнах та вперше використовуються в Україні.

Графа 5 містить дані щодо обсягів інвестицій у капітальний ремонт, тобто витрат, пов'язаних із поліпшенням об'єкта, що веде до збільшення майбутніх економічних вигід, первинно очікуваних від використання об'єкта, на суму яких збільшується первісна вартість основних засобів. Цей показник не включає витрати на технічне обслуговування та поточні ремонти активів.

Графа 6 включає дані щодо витрат на розширення, реконструкцію, модернізацію, вдосконалення активів та поліпшення земель.

Графа 7 містить дані щодо вартості активів із графи 1, що використовуються на умовах договору фінансового лізингу за повною ринковою вартістю активу, що зазначена в договорі (без частини внесків, що відповідає платежам за відсотками), та які залучені до виробничого процесу у звітному періоді.

Роз'яснення Держстату від 07.08.2014 р. №18.1-12/23


Форми статзвітності №1-підприємництво (річна): заповнення

! Підприємствам

Держстат деталізував порядок заповнення форми державного статистичного спостереження №1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства».

Зазначено, що вартісні показники форми не включають інформацію щодо ПДВ, де одиницями вимірювання вартісного показника є тисячі гривень з одним десятковим знаком.

За відсутності даних відповідні рядки (графи) форми містять прочерки.

Форма відображає інформацію про результати діяльності (вартісні показники), враховуючи свою частку в спільній діяльності без створення юридичної особи, якщо підприємство є учасником спільної діяльності без створення юридичної особи.

Розділи 1 — 8 форми містять інформацію загалом по підприємству, тобто сумарно за всіма його місцевими одиницями, що наведені у розділі 9.

Розділ 2 містить інформацію, зафіксовану в установчих документах, щодо загальної вартості активів, які є внеском засновників (учасників) до статутного капіталу підприємства. Для акціонерного товариства це сума номінальної вартості всіх розміщених акцій.

Роз'яснення Держстату від 22.10.2014 р. №17.4-12/36


Пенсійний збір у Криму не справляється

! Суб'єктам ВЕЗ «Крим»

ПФУ затвердив зміни до деяких постанов правління Пенсійного фонду України.

Зокрема, відкориговано Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Так, установлено, що підприємствам та організаціям, які мають місцезнаходження на території вільної економічної зони «Крим», розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій не надсилаються.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачений Законом №400/97-ВР, на території вільної економічної зони «Крим» не справляється.

У разі якщо попереднім місцезнаходженням або місцем проживання платника були АР Крим або місто Севастополь, орган Пенсійного фонду за новим місцезнаходженням або місцем проживання платника не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей про внесення змін до відомостей про юридичну особу або про фізичну особу — підприємця за архівними даними відображає суми боргу чи помилково (надміру) сплачені суми платежів у відкритих картках особових рахунків платника.

Постанова Пенсійного Фонду України від 10.12.2014 р. №26-1 чинна з 30.01.2015 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру