• Посилання скопійовано

Придбання автомобіля у фізособи

Підприємство купує легковий автомобіль у фізособи. Як оподатковується така операція?

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну фізособами об'єктів рухомого майна, зокрема автомобілів, установлено ст. 173 ПКУ. Згідно з п. 173.1 ПКУ, дохід фізособи від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ПКУ, тобто 5%. Водночас, якщо фізособа продає автомобіль — але тільки легковий — уперше протягом року, дохід, отриманий від такого продажу, взагалі не оподатковується ПДФО.

Пунктом 173.3 ПКУ також визначено, що, у разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа чи ФОП, така особа вважається податковим агентом платника податку — фізособи та зобов'язана виконати всі визначені розділом IV ПКУ функції податкового агента (див. пп. 14.1.180 ПКУ). Підприємство — покупець авто має утримати ПДФО за ставкою 5% з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна. Цю інформацію продавець-фізособа зазначає або в договорі купівлі-продажу, або ж в окремій заяві.

З 1 січня 2013 року дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче від середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче від його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (на вибір платника податку — фізособи). Середньоринкова вартість легкових автомобілів визначається щокварталу Мінекономіки у порядку, встановленому КМУ. Порядок визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів з метою визначення доходу від їх продажу (обміну) для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб затверджено постановою КМУ від 10.04.2013 р. №403 (див. «ДК» №41/2014. Розрахунок ведеться для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів. Середньоринкова вартість має оприлюднюватися на офіційному веб-сайті Мінекономіки в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Розрахунок також можна зробити за посиланням http://new.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice.

Якщо фізособа для визначення доходу обирає оціночну вартість автомобіля, то порядок оцінки регулюється Законом про оцінку майна1, а також Методикою №1422. Методика №142 встановлює порядок оцінки (визначення вартості) колісних ТЗ, а також вимоги до оформлення результатів оцінки, оціночні процедури визначення їх вартості.

Якщо ТЗ купується у фізособи-підприємця, зверніть увагу, що ЦКУ3 не встановлює суб'єктом права приватної власності фізособу-підприємця, адже п. 1 ст. 325 ЦКУ визначено, що суб'єктами права приватної власності є тільки фізичні та юридичні особи. Тому фізособа-підприємець не може продати транспортний засіб у межах своєї підприємницької діяльності без оподаткування доходу у джерела виплати за правилами ст. 173 ПКУ.

1 Закон України від 12.07.2001 р. №2658-ІІІ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

2 Методика товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів, затверджена наказом Мін'юсту та Фонду держмайна від 24.11.2003 р. №142/5/2092.

3 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.

Юрособа відображає операцію з виплати доходу фізособі за придбаний транспортний засіб у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку форми №1ДФ за ознакою доходу «105» у порядку, визначеному наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. №49.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру