• Посилання скопійовано

Що нового

Нацбанк запровадив обмеження на використання зарплатних карток

! Фізособам

Нацбанк розглянув окремі питання ведення поточних рахунків, доходи у вигляді процентів за якими не оподатковуються, та повідомив таке.

Банк для зарахування винятково зарплати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших соціальних виплат відкриває фізособі окремий поточний рахунок або використовує вже відкритий для цих цілей рахунок.

Якщо у клієнта вже відкрито поточний рахунок у банку, на який зараховуються вищезазначені виплати, клієнту не треба відкривати окремий рахунок для таких надходжень. Банку достатньо укласти з ним додатковий договір до договору банківського рахунка, де передбачити обмеження щодо зарахування коштів.

Крім зарплати, стипендії, пенсії, на окремий рахунок може бути зараховано соціальну допомогу та інші соціальні виплати:

— кошти, що були раніше помилково (надмірно) перераховані з цього окремого рахунка;

— кошти за повернені товари чи неотримані послуги, оплата за які була здійснена з цього окремого рахунка за допомогою електронного платіжного засобу.

Якщо клієнт має бажання користуватися іншими банківськими послугами, в тому числі отримувати кредит овердрафт, здійснювати зарахування інших надходжень, то він може відкрити для цих цілей поточний рахунок.

Лист НБУ від 01.10.2014 р. №25-110/55892


Роз'яснено нюанси оподаткування процентів за зарплатним рахунком

! Платникам ПДФО

Державна фіскальна служба України наголосила, що не оподатковуються доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізосіб здійснюються винятково виплати зарплати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інші соціальні виплати. Ознаки таких рахунків визначаються Національним банком України.

Водночас у разі отримання платником податку на такий рахунок, крім соціальних виплат, будь-яких інших доходів, нараховані проценти за таким банківським рахунком включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються ПДФО у порядку, визначеному п. 170.4 ПКУ.

Лист ДФСУ від 25.09.2014 р. №3933/6/99-99-17-03-03-15


Фіскали — про використання книжок МДП

! Суб'єктам ЗЕД

ДФСУ повідомляє: щоб не завдати економічних збитків Україні, тимчасово, до моменту забезпечення АСМАП Російської Федерації всіх передбачених Конвенцією МДП обов'язкових мінімальних умов та вимог, митницям з 0 год. 02.10.2014 р. радять застосовувати способи забезпечення сплати митних платежів, визначені статтею 306 Митного кодексу України, при поданні до митного оформлення книжок МДП, виданих АСМАП Російської Федерації російським перевізникам.

Відповідно до Конвенції МДП «Доступ до процедури МДП» дозвіл на видачу книжок МДП підлягає вилученню у разі неодноразового порушення мінімальних умов i вимог.

Зміст обов'язкових норм та положень Конвенції МДП визначає обов'язковість відповідності гарантійних об'єднань, уповноважених видавати книжки МДП, мінімальним умовам та вимогам, визначеним Конвенцією МДП. При цьому однією з ключових обов'язкових мінімальних вимог є забезпечення об'єднанням своєї гарантії в повному обсязі відповідальності, взятої ним на себе в країні, в якій воно засновано, у зв'язку з операціями із застосування книжок МДП, виданих ним самим та іноземними об'єднаннями, що входять до тієї самої міжнародної організації, до складу якої входить воно само. У разі коли об'єднання допускає неодноразові порушення таких обов'язкових мінімальних умов і вимог, дозвіл на видачу книжок МДП підлягає вилученню.

Лист ДФСУ від 01.10.2014 р. №99-24/01-01-08/4555


Ліцензії на виробництво спирту можна отримати за певних умов

! СПД

ДФСУ нагадала, хто має право отримати ліцензію на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового.

Так, право на ліцензію мають суб'єкти підприємницької діяльності, які на момент подання заяви про видачу ліцензії є власниками або володіють та/або користуються приміщеннями та обладнанням, що забезпечують повний технологічний цикл виробництва алкогольних напоїв, за умови що такі приміщення та обладнання використовує тільки один суб'єкт підприємницької діяльності.

Роз'яснення ДФСУ від 01.10.2014 р.


Військовим збором оподатковують доходи від цивільно-правових договорів

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ нагадала, що об'єктом оподаткування військовим збором є, зокрема, доходи у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Тобто під об'єктом оподаткування військовим збором розуміється дохід, який нараховується платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Результатом цивільно-правового договору є факт виконання робіт.

За цивільно-правовими договорами оплачується виконана робота/надана послуга, що у межах бухгалтерського обліку підтверджується первинними документами, зокрема актами виконаних робіт.

Так, за договором підряду (цивільно-правовим договором) одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу.

Отже, для цілей оподаткування військовий збором факт оплати у межах цивільно-правового договору кваліфікується як об'єкт оподаткування.

Таким чином, оподаткуванню військовим збором підлягають доходи, отримані за цивільно-правовими договорами, зокрема договором підряду та/або договором про надання послуг, виконання робіт та/або надання послуг за якими підтверджуються актами виконаних робіт, на підставі яких провадиться їх оплата.

Лист ДФСУ від 15.09.2014 р. №4551/7/99-99-17-02-01-17


Визначено заходи щодо забезпечення повернення кредитів, наданих банкам

! Банкам

Нацбанк закріпив за собою право приймати рішення про зміну істотних умов кредитних договорів, укладених за кредитами для підтримки ліквідності/стабілізаційними кредитами під програми фінансового оздоровлення та кредитами для збереження ліквідності банків, щодо процентної ставки, строку дії кредитних договорів та графіка повернення заборгованості, переліку забезпечення, а також обмежень та вимог щодо діяльності банку.

Так, рішення про зміну істотних умов приймає Правління Нацбанку на підставі клопотання банку за поданням Генерального департаменту банківського нагляду.

Зміна істотних умов здійснюється шляхом укладення нового кредитного договору (на всю суму заборгованості на заміну раніше укладених кредитних договорів) та нових договорів застави/іпотеки.

Постанова Національного Банку України від 25.09.2014 р. №602 чинна з 01.10.2014 р.


Мінсоцполітики нагадало порядок стажування студентів на підприємствах

! Роботодавцям

Мінсоцполітики нагадує, що студенти (учні), які здобули професію (кваліфікацію), можуть проходити стажування на підприємствах, в організаціях, установах на підставі договорів про стажування, які передбачають можливість виконання професійних робіт. Роботодавець забезпечує оплату виконаних робіт на підставі акта здавання-приймання робіт. У такому разі заробітна плата та інші виплати не виплачуються, а щорічні відпустки не надаються.

Якщо стажування проводиться з метою набуття досвіду практичної роботи, а програма стажування передбачає тільки виконання професійних завдань та обов'язків на посаді, що відповідає здобутій професії, студент може проходити стажування на підставі строкового трудового договору, укладеного з роботодавцем.

При укладанні трудового договору працівник перебуває з відповідним суб'єктом у трудових відносинах, і тоді йому виплачуються зарплата й інші виплати, надаються відпустки в порядку та на умовах, визначених законодавством.

Лист Мінсоцполітики від 07.03.2014 р. №300/039/97-14


Юрособа може перейти на спрощену систему протягом року

! Юрособам

ДФСУ нагадала, що суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може перейти на спрощену систему оподаткування. Зробити це можна шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного календарного кварталу.

Юридична особа має право перейти на спрощену систему один раз протягом календарного року. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Такий перехід може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему, суб'єктом господарювання дотримано відповідні вимоги.

Роз'яснення ДФСУ від 30.09.2014 р.


Переселенцям покриють витрати на проживання

! Переселенцям

Кабмін затвердив постанову про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Так, грошова допомога надається з дня звернення за її призначенням та виплачується до місяця зняття з такого обліку включно, але не більше ніж 6 місяців.

Порядок ведення обліку осіб, які переміщуються, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Допомога призначається на сім'ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім'ї у таких розмірах:

— для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) — 884 гривні на одну особу (члена сім'ї);

— для працездатних осіб — 442 гривні на одну особу (члена сім'ї).

Загальна сума допомоги на сім'ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім'ї та не може перевищувати 2400 гривень.

Для отримання грошової допомоги уповноважений представник сім'ї звертається до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання (перебування) з відповідною заявою та пред'являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, та довідки всіх членів сім'ї про взяття на облік осіб, які переміщуються.

До заяви додаються копія свідоцтва про одруження, копії свідоцтв про народження дітей та письмова згода довільної форми про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім'ї від інших членів сім'ї та згода на обробку персональних даних.

Постанова КМУ від 01.10.2014 р. №505
набере чинності з дня опублікування (станом на 07.10.2014 р. не опублікована)


Відкориговано правила дорожнього руху

! Перевізникам

Кабмін уніс зміни до Правил дорожнього руху. Змінами, зокрема, уточнено, що за спеціальними правилами здійснюється дорожнє перевезення небезпечних вантажів, рух транспортних засобів та їх составів, зокрема у разі коли хоч один з їх габаритів перевищує фактичну масу понад 40 т (до цього — понад 38 т).

Крім того, зі ставок плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні, виключено положення, яким передбачалося, що для великовагових ТЗ від 38 до 40 т ставка плати за кожен кілометр відстані становить 0,02 євро.

Постанова КМУ від 17.09.2014 р. №490
набере чинності з дня опублікування (станом на 07.10.2014 р. не опублікована)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру