• Посилання скопійовано

Суть справи

Найкраща машина — це нова машина
Автомобіль — наш незамінний помічник в бізнесі та приватному житті. Як казав незабутній Генрі Форд, найкращий автомобіль — це новий автомобіль. Тож попри всі життєві негаразди краще все ж таки знайти можливості для придбання нового автомобіля. У статті піде мова про деякі аспекти придбання нового автомобіля або ж не нового, але такого, який ще не реєструвався в Україні.

Оренда автомобіля
Одним зі шляхів отримання автомобіля у користування є його оренда (оперативний лізинг). Відносини оренди транспорту регулюються параграфом 5 глави 58 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ). Розповімо, як укладається договір такої оренди, які особливості мають ці відносини і як вони відображаються в бухгалтерському та податковому обліку підприємства-орендаря.

Компенсація за автомобіль
Законодавство не передбачає порядку використання власного транспорту працівників у госпдіяльності підприємства та особливостей оплати такого використання. Загалом використання можливе на умовах оренди або безоплатно з укладенням відповідного договору. У цій статті йдеться про інший випадок — коли такого договору немає, але працівник використовує власний транспорт у діяльності підприємства. Як правило, йдеться про керівництво та працівників, робота яких має роз'їзний характер або які скеровуються у відрядження на власному автомобілі.

Фінлізинг: отримання та повернення автомобіля
Проаналізуймо податковий та бухгалтерський облік сторін як при отриманні, так і при поверненні автомобіля за договором фінансового лізингу.

Автомобіль у відрядженні
Нерідко працівник вирушає у відрядження на легковому авто. Але як поєднується такий спосіб проїзду працівника до місця відрядження і назад зі встановленим ст. 121 КЗпП обов'язком працедавця оплатити його? І як документально оформити таку поїздку та супутні витрати?

Страхування автомобіля
Страхування КАСКО — це добровільне страхування автомобілів або інших засобів транспорту від ризиків, пов'язаних із фізичним пошкодженням або втратою самого транспортного засобу. КАСКО не включає в себе страхування вантажів, відповідальності перед третіми особами тощо. Також усі автовласники стикаються з необхідністю страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів (так звана автоцивілка). В обліку цих двох видів страхування багато спільного, але є й кілька відмінностей.

Облік ТО та ремонту автомобіля
Використання автомобіля неможливе без його регулярного техобслуговування та ремонту. Як обліковувати ТО автомобіля? Куди потраплять витрати на поточний ремонт авто? А якщо ремонт — капітальний? Чи капіталізуються ці витрати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в статті.

Облік акумуляторів та шин
Замінити зношені шини та відпрацьовані акумулятори — справа механіка, але й бухгалтер тут не залишиться без роботи.

Придбання автомобіля у фізособи
Підприємство купує легковий автомобіль у фізособи. Як оподатковується така операція?

До змісту номеру