• Посилання скопійовано

Збори та мобілізація приватних підприємців

На сьогодні в Україні стала реальністю перспектива отримання повістки з військкомату на навчальні збори або у зв'язку з мобілізацією. Можливою є мобілізація і на добровільних засадах. З'ясуймо, як це може позначитися на підприємницькій діяльності ФОП.

Навчальні військові збори

РНБО України 01.03.2014 р. ухвалила рішення «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України», яке введено в дію Указом Президента від 02.03.2014 р. №189/2014. Пунктом 3 цього рішення Міністерству оборони України доручено організувати і провести навчальні збори з військовозобов'язаними у необхідних обсягах у будь-який час і терміни, визначені Генеральним штабом Збройних сил України.

Проходження зборів військовозобов'язаних регламентовано ст. 29 Закону №2232.

Навчальні збори передбачають військову підготовку військовозобов'язаних. Порядок проходження навчальних зборів військовозобов'язаних затверджено Інструкцією №560. Районні (міські) військові комісаріати призивають військовозобов'язаних на навчальні збори на термін залежно від розряду військовозобов'язаних (встановленого відповідно до ст. 28 Закону №2232):

першого розряду — до п'яти разів терміном до двох місяців кожного разу;

другого розряду — до трьох разів терміном до одного місяця кожного разу.

Статтею 29 Закону №2232 встановлено гарантії для військовозобов'язаних, у т. ч. тих, які є найманими працівниками (частини 11, 13, 14 цієї статті1), проте ці гарантії не поширюються на ФОП та інших самозайнятих осіб, які не є ФОП.

1 Докладніше про військові збори та найманих працівників «ДК» писав у №11/2014.

Часткова мобілізація

Законом України від 17.03.2014 р. №1126-VII «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» затверджено Указ №303/2014. Закон набрав чинності з 18.03.2014 р. Мобілізація проводиться протягом 45 діб з дня набрання чинності Указом №303/2014, тобто з 19.03.2014 р. до 02.05.2014 р. включно.

Згідно з ч. 5 ст. 22 Закону №3543 призов громадян на військову службу (крім тих, що проходять службу у військовому резерві) за мобілізацією або залучення їх до виконання обов'язків за посадами, передбаченими штатами військового часу, здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати. Статтею 23 Закону №3543 встановлено перелік осіб, які не підлягають мобілізації. І, на жаль, для приватних підприємців не передбачено якихось гарантій, пов'язаних із їх мобілізацією. 27.03.2014 р. ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації» (відповідний законопроект від 21.03.2014 р. №4500-1), яким ст. 39 Закону №2232 доповнено частинами 2 і 3. Так, згідно з ч. 3 ст. 39 Закону №2232 держреєстрація приватних підприємців не припиняється на час мобілізації. Але й до внесення цих змін мобілізація ФОП не була підставою для припинення її держреєстрації, тому вважаємо, що ця норма має декларативний характер. Проте за тими ФОП, які є також і найманими працівниками, зберігається середній заробіток на строк мобілізації в особливий період, але до одного року (ч. 2 ст. 39 Закону №2232).

Більше жодних норм щодо діяльності ФОП новий закон не містить.

Сплата податків та ЄСВ під час зборів та мобілізації

Зрозуміло, що ФОП не зможе вести підприємницьку діяльність у період зборів або мобілізації, а також і протягом певного часу після закінчення цих заходів, якщо її відсутність у період зборів або мобілізації вплинула на її підприємницьку діяльність у майбутніх періодах. В усякому разі, не зможе робити цього самостійно й особисто.

Але підприємництво передбачає також сплату встановлених законодавством податків, зборів та внесків, частина з яких сплачується незалежно від того, чи отримав підприємець дохід, чи ні. Так, у процесі своєї підприємницької діяльності ФОП сплачують ПДФО або єдиний податок (далі — ЄП), а також ЄСВ.

ФОП на загальній системі оподаткування сплачують ПДФО. Податок утримується за ставкою 15 — 17%, встановленою п. 167.1 ПКУ, залежно від розміру фактично отриманого прибутку (різниці між сумою доходів та сумою витрат) згідно зі ст. 177 ПКУ. Також такі ФОП сплачують ЄСВ «за себе» — як мінімум за ставкою 34,7% (ч. 11 ст. 8 Закону про ЄСВ) від суми чистого доходу (прибутку), оподатковуваного ПДФО згідно з пп. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ.

ЄСВ сплачується за кожен місяць, у якому було отримано дохід, і не може бути меншим за мінімальній внесок. Відсутність доходу від підприємницької діяльності ФОП на загальній системі під час навчальних зборів або мобілізації буде достатньою підставою для того, щоб не сплачувати ЄСВ за всі місяці, протягом яких ФОП перебувала на зборах або була мобілізована.

Щодо ПДФО, то ФОП на загальній системі зобов'язана щокварталу сплачувати авансові внески згідно з пп. 177.5.1 ПКУ. Якщо сума доходу зменшується більш ніж на 20% порівняно з розрахунковою сумою за відповідний квартал, ФОП може подати заяву до податкового органу про зменшення авансового платежу з ПДФО у порядку, зазначеному у пп. 177.5.1 ПКУ. Оскільки цю заяву слід подати до закінчення строку сплати авансового внеску, то найближчим часом таку заяву треба подати до 15 травня 2014 р. У ній наводиться розрахунок зниження доходу, за підсумками якого авансові внески сплачуватимуться до кінця 2014 р. За підсумками 2014 р. ФОП подає податкову декларацію до 09.02.2015 р. з фактичними показниками, за якими й буде проведено остаточну сплату ПДФО.

ФОП на ЄП 1-ї або 2-ї групи сплачує ЄП за фіксованою ставкою, розмір якої коливається у межах від 1 до 10% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, — для 1-ї, і від 2 до 20% — для 2-ї групи. Таким чином, відсутність доходу у підприємця, що перебуває у цих групах платників ЄП, не впливає на обов'язок щомісячної сплати ЄП (згідно з п. 295.1 ПКУ).

ФОП на ЄП 3-ї або 5-ї групи сплачує ЄП за ставками ЄП у відсотках від фактично отриманого доходу за звітний період. До того ж сплата ЄП відбувається за підсумками кварталу протягом 50 календарних днів після його закінчення (згідно з п. 295.3 ПКУ). Тому нині ФОП 3-ї або 5-ї групи має деякий запас часу для сплати ЄП за І квартал 2014 р. — до 08.05.2014 р., при цьому сума ЄП залежатиме від фактично отриманої суми доходу за цей період.

ФОП на спрощеній системі оподаткування сплачує також ЄСВ, сума якого не може бути меншою від розміру мінімального страхового внеску згідно з пп. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, незалежно від наявності чи відсутності підприємницького доходу.

Пунктом 295.5 ПКУ передбачено, що платники ЄП 1-ї і 2-ї групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки. Більше жодних пільг зі сплати ЄП не передбачено. ФОП на ЄП 1-ї і 2-ї групи можуть використовувати цю пільгу, щоб не сплачувати ЄП протягом одного місяця, оформивши цей строк як відпустку. Для цього подається заява у довільній формі до органу ДПІ за місцем реєстрації ФОП.

Міндоходів відреагувало на цю ситуацію в листі від 24.03.2014 р. №6701/7/99-99-17-02-02-17 «Про окремі питання оподаткування платників єдиного податку». У листі Міндоходів нагадує, що єдиний податок можна сплатити наперед, але не більш ніж до кінця поточного 2014 р., а також про те, що ФОП першої та другої групи без найманих працівників можуть використовувати своє право на відпустку (про яке ми вже говорили). Також Міндоходів зазначає, що в цьому разі можна скористатися нормами ст. 101 ПКУ. Так, згідно з пп. 101.2.4 ПКУ, податковий борг ФОП на ЄП 1-ї або 2-ї групи може бути визнано безнадійним, якщо він виник унаслідок дії форс-мажорних обставин, до яких цілком може бути віднесено оголошену нині мобілізацію. Підтвердженням цього буде документ із військового комісаріату, в якому буде зазначено період перебування на зборах (мобілізації). До розрахунку такого боргу потраплять суми ЄП, строк сплати яких настав у період з 19.03.2014 р. і до закінчення мобілізації. Проте цей лист не має нормативного характеру, і чи застосовуватимуть його ДПІ на практиці, ми наразі не можемо сказати.

Також зазначимо, що в цьому листі Міндоходів нічого не говорить про ФОП на ЄП 3-ї і 5-ї групи. Вважаємо, що вони також можуть скористатися нормою пп. 101.2.4 ПКУ щодо сум ЄП за І квартал 2014 р., останній строк сплати яких настає 08.05.2014 р.

Щодо ПДФО у ФОП на загальній системі, то авансові внески з ПДФО не є узгодженим податковим зобов'язанням, і за їх несплату (несвоєчасну сплату) не передбачено штрафних санкцій. Узгоджене податкове зобов'язання з ПДФО з'явиться у ФОП лише 10.02.2015 р. (наступного дня після закінчення строку подання податкової декларації ФОП). Сподіваємося, до цього часу питання, пов'язані з мобілізацією ФОП, уже стануть неактуальними.

Щодо ЄСВ ситуація поки що залишається неврегульованою. Законом про ЄСВ не передбачено жодних пільг з його сплати. Несплачені суми ЄСВ є недоїмкою. Частиною 4 ст. 25 Закону про ЄСВ передбачено можливість оскарження суми недоїмки в адміністративному або судовому порядку. На думку автора, на цьому етапі можна буде спробувати зменшити суму недоїмки, посилаючись на виникнення форс-мажорних обставин, проте на сьогоднішній день поки що немає актуальних роз'яснень щодо ситуації, що склалася.

Що потрібно зробити перед виконанням військового обов'язку

На жаль, виконання ФОП такого військового обов'язку, як навчальні збори та часткова мобілізація, не звільняє її від обов'язку сплачувати податки, збори та внески, а також подавати звітність. Сподіваємося, найближчим часом зміни до ПКУ та Закону про ЄСВ, що розв'яжуть цю проблему, будуть прийняті. А з урахуванням чинної нормативної бази можемо порекомендувати знизити ризики таким чином.

ФОП на ЄП може тимчасово відмовитися від застосування спрощеної системи та подати відповідну заяву згідно з пп. 298.2.1 ПКУ. Реєстрація ФОП як платника ЄП зупиняється в останній день календарного кварталу, у якому було подано таку заяву. На сьогодні добровільно відмовитися від застосування спрощеної системи з 01.04.2014 р. вже не можна (бо заяву про це потрібно було подати за 10 к. д. до початку II кварталу 2014 р.). Для того щоб не підпасти під штрафні санкції за порушення термінів сплати податків за II квартал 2014 р., підприємець може сплатити ЄП та ЄСВ наперед, авансом. Але якщо мобілізація та навчальні збори триватимуть довше, потрібно пригадати про право добровільної відмови від ЄП.

Щойно ФОП набуває статусу ФОП на загальній системі оподаткування, вона може не сплачувати ПДФО та ЄСВ, якщо не отримувала доходів у звітному періоді. Щоправда, згідно з пп. 177.5.2 ПКУ слід буде подати декларацію з ПДФО за той квартал, у якому відбувся перехід на загальну систему, за якою розраховується сума авансових внесків на період до кінця року. Якщо доходів за цей період не буде, авансових внесків з ПДФО можна буде не сплачувати.

Щоб знову повернутися до застосування спрощеної системи, слід подати відповідну заяву згідно з пп. 298.1.1 ПКУ. Але зверніть увагу: перейти на спрощену систему, згідно з пп. 298.1.4 ПКУ (подавши заяву не пізніше ніж за 15 к. д. до початку наступного календарного кварталу), суб'єкт господарювання може тільки раз на рік.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2232 — Закон України від 25.03.92 р. №2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу».
  • Закон №3543 — Закон України від 21.10.93 р. №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Указ №303/2014 — Указ Президента України від 17.03.2014 р. №303/2014 «Про часткову мобілізацію».
  • Інструкція №560 — Інструкція з організації і проведення навчальних зборів з військовозобов'язаними у військових частинах і установах Збройних сил України, затверджена наказом міністра оборони України від 11.11.2009 р. №560.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру