• Посилання скопійовано

Що нового

Крим: куди сплачувати ПДФО та єдиний соцвнесок?

! СПД

Міндоходів роз'яснило, на які рахунки сплачувати ПДФО та ЄСВ підприємствам, що мають відокремлені підрозділи в Криму.

Так, податкові агенти юридичних та фізичних осіб — підприємців, які мають підрозділи (не уповноважені до сплати ПДФО) на території Криму та Севастополя та за які головне підприємство сплачувало податок до місцевих бюджетів на казначейські рахунки АР Крим та м. Севастополя, до врегулювання бюджетного питання щодо сплати місцевих податків до цих регіонів повинні перереховувати ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням головного підприємства.

Щодо ЄСВ, то його слід сплачувати на рахунки органів доходів і зборів за місцем територіальної реєстрації платника.

Лист Міндоходів від 24.03.2014 р. №6679/7/99-99-17-02-01-17


За переобладнане авто потрібно сплатити акцизний податок

! Власникам авто

Міндоходів розглянуло питання оподаткування акцизним податком переобладнаного транспортного засобу та повідомляє.

У разi здiйснення переобладнання непiдакцизного транспортного засобу на пiдакцизний легковий автомобiль датою виникнення податкових зобов'язань є дата видачi документа про вiдповiднiсть переобладнаного автомобiля вимогам безпеки дорожнього руху. В такому випадку акцизний податок сплачується власником транспортного засобу не пiзнiше дати подання документiв до органу внутрiшнiх справ України для реєстрацiї або перереєстрацiї такого транспортного засобу.

Оскiльки при переобладнаннi транспортного засобу платники акцизного податку — власники ввезених на митну територiю України транспортних засобiв, що переобладнуються на пiдакцизнi легковi автомобiлi, не є виробниками таких транспортних засобiв, вони не подають декларацію з акцизного податку.

При цьому переобладнання ТЗ відбувається на митній території України. Отже, податок з товарів, на які встановлено ставки податку в інвалюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару, і залишається незмінним протягом кварталу.

Лист Міндоходів від 24.03.2014 р. №6700/7/99-99-19-04-03-17


Міндоходів нагадує про оподаткування іноземних доходів

! Фізособам

Міндоходів роз'яснило, що платник податку, який отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 травня декларацію за наслідками звітного року, а також сплатити податок.

У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника та оподатковується за ставками 15 та 17%.

Під час нарахування доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів, такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Нацбанку, чинним на момент нарахування таких доходів.

Водночас, у разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов'язковість яких надано ВРУ, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

При цьому особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату до бюджету податку з іноземних доходів, є платник податку.

Роз'яснення Міндоходів від 18.03.2014 р.


Роз'яснено питання, пов'язані з платежами відокремлених філій у Криму

! Банкам

Нацбанк повідомив, що згідно з листом Державної казначейської служби від 21.03.2014 р. №16-11/445-6614 платежі до бюджетів та єдиний соціальний внесок відокремлених підрозділів або філій, які розташовані на території АР Крим та м. Севастополя, можуть бути перераховані на відповідні рахунки, відкриті в органах Казначейства України за місцем реєстрації юридичних осіб.

Крім того, Нацбанк листом від 21.03.2014 р. №25-205/11846 інформував про заборону здійснення початкових платежів на рахунки отримувача — Головне управління Держказначейської служби в АР Крим, відкриті в ПУБЛІЧНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ «ЧОРНОМОРСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ».

У зв'язку із запитами банків щодо порядку повернення без виконання розрахункового документа на переказ коштів на рахунки вищезазначеного отримувача Нацбанк роз'яснив, що банк, повертаючи такий розрахунковий документ без виконання, має зробити на його зворотному боці напис про причину повернення документа без виконання «Недозволений рахунок клієнта отримувача», зазначити дату його повернення та засвідчити це підписами відповідального виконавця і працівника, на якого покладено функції контролера, та відбитком штампа.

Лист НБУ від 24.03.2014 р. №25-110/12171


Чорнобильцям 1-ї категорії видають лікарняний на весь період санаторного лікування

! Чорнобильцям 1-ї категорії

ФСС з ТВП нагадав, що для забезпечення відновлення здоров'я застрахована особа та члени її сім'ї мають право на отримання санаторно-курортного лікування у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду. Умови отримання такого лікування визначені Порядком, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.2009 р. №12.

Так, підприємство, яке є основним місцем роботи застрахованої особи, видає путівку до санаторію в період відпустки. Допомога по тимчасовій непрацездатності в разі здійснення санаторно-курортного лікування надається застрахованій особі, якщо тривалість щорічної (основної та додаткової) відпустки є недостатньою для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад.

Згідно з Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особи, віднесені до категорії 1, мають право на одержання лікарняного листка на весь період лікування в санаторіях незалежно від того, ким і за чий рахунок видано путівку. Проте ці обставини не виключають обов'язку страхувальників щодо виконання вимог Закону №2240 та Порядку №12.

Таким чином, застраховані особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 1, мають право на отримання санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду в період відпустки з одержанням листка непрацездатності на весь період зазначеного лікування, з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню.

Лист ФСС з ТВП від 26.02.2014 р. №06-32-459


Міндоходів роз'яснило особливості застосування РРО

! СГ, які використовують РРО

Міндоходів нагадує: суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані подавати до органів доходів і зборів звітність, пов'язану із застосуванням розрахункових книжок, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця за формою №3ВР-1.

Проте після підключення РРО до Системи зберігання та збору даних Міндоходів (персоналізації) контрольно-звітна інформація про використання РРО передається органам Міндоходів в електронній формі. У подальшому подавати звіт в паперовій формі не треба.

У разі подання звітності на паперових носіях за формою №3ВР-1 про застосування РРО, який вже персоналізований в Системі, суб'єкту господарювання необхідно письмово повідомити про це відповідний орган Міндоходів з метою подальшого занесення до бази даних коректної інформації про виручку РРО та щоб не виникало дублювання інформації.

Крім того, Міндоходів роз'яснило, що в разі застосування ФОП — платником єдиного податку при проведенні готівкових розрахунків власних РРО вона зобов'язана забезпечити можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари з використанням електронних платіжних засобів, якщо відповідно до чинного законодавства не звільняється від обов'язкового приймання електронних платіжних засобів.

Лист Міндоходів від 26.02.2014 р. №3737/6/99-99-18-03-01-15


Як оподатковуються доходи неприбуткових установ?

! Неприбутковим установам

Міндоходів повідомило, що громадська організація має право вести підприємницьку діяльність та отримувати дохід від неї. Проте такий дохід, на відміну від прибутку підприємства, не може бути розподілений між засновниками та членами громадської організації і має бути спрямований винятково на досягнення мети громадської організації.

Якщо громадські організації отримують доходи від операцій з надання послуг особам іншим, ніж засновники таких неприбуткових організацій, такі доходи не звільняються від оподаткування.

Доходи від операцій з надання товарів, виконання робіт, надання послуг іншим особам підлягають оподаткуванню без зменшення об'єкта оподаткування на суму амортизаційних відрахувань.

У разі порушення неприбутковою організацією положень ПКУ та інших законодавчих актів про неприбуткові організації контролюючі органи мають право вилучити таку організацію з Реєстру неприбуткових організацій та установ.

До таких порушень належить використання звільнених від оподаткування коштів на цілі, не передбачені статутом, зокрема для провадження господарської діяльності.

Лист Міндоходів від 30.12.2013 р. №18710/6/99-99-19-03-02-15


Нюанси переходу права власності на землю, на якій розміщена нерухомість

! Власникам земельних ділянок

Мін'юст зазначив, що істотною умовою договору, який передбачає вибуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці об'єкти.

Розмір та кадастровий номер ділянки, право на яку переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об'єкти (крім багатоквартирних будинків).

Договір вважається укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є, зокрема, умови про предмет договору, умови, визначені законом як істотні.

Лист Мін'юсту від 04.03.2014 р. №13.1-32/120


Затверджено форму інформації про наявність вільних площ

! Керівникам підприємств

Міністерство промислової політики затвердило форму подання інформації про наявність вільних площ, які не використовуються в господарській діяльності підприємств, установ та організацій, органом управління яких є Мінпромполітики.

Документом установлено, що керівники підприємств, установ та організацій, органом управління яких є Мінпромполітики, повинні забезпечити подання форми інформації до 2 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Наказ Мінпромполітики від 13.02.2014 р. №61


Змінились облікові дані — отримуйте нові посилені сертифікати ключів

! Платникам податків

Міндоходів наголосило: якщо у платника податків виникають зміни облікових даних, то у строк до моменту подання наступної електронної звітності потрібно отримати нові посилені сертифікати відкритих ключів на посадових осіб платника, які мають право підпису документів, та переукласти договір про визнання електронних документів.

Якщо договір про визнання електронних документів укладається в електронній формі, то ЕЦП платника податків та його посадових осіб імпортуються в базу сертифікатів разом з договором. Тому для імпортування в базу сертифікатів нового ЕЦП зазначений договір необхідно переукласти.

Роз'яснення Міндоходів від 31.03.2014 р.


Неприбуткові установи сплачують податок на прибуток на підставі звітної декларації

! Неприбутковим установам

Міндоходів нагадало, що неприбуткові установи сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючих органів за звітний рік, і не сплачують авансових внесків.

Від оподаткування звільняються доходи, отримані у вигляді:

— разових або періодичних внесків, відрахувань засновників і членів;

— коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям від провадження їхньої основної діяльності, та пасивних доходів;

— дотацій або субсидій, отриманих з державного або місцевих бюджетів, державних цільових фондів або в межах технічної чи благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, які надаються таким неприбутковим організаціям або через них їх одержувачам згідно із законодавством, з метою зниження їх рівня.

Зокрема, якщо доходи неприбуткової організації, отримані протягом 2013 року, на кінець І кварталу 2014 року перевищують 25% загальних доходів, отриманих протягом такого звітного року, неприбуткова організація не зобов'язана сплачувати податок із нерозподіленої суми прибутку до суми перевищення за підсумками I кварталу 2014 року.

У разі якщо неприбуткова організація отримує дохід з інших джерел, вона зобов'язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих з інших джерел, зменшена на суму витрат, пов'язаних з отриманням таких доходів, але не вище їхньої суми.

При визначенні сум оподатковуваного прибутку сума амортизаційних відрахувань не враховується.

Лист Міндоходів від 30.12.2013 р. №18709/6/99-99-19-03-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру